İklim Değişikliği: Mayıs ayında dünya çapında ikinci ısı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Avrupa'nın bazı bölgelerinde özellikle kuru

15.79 derece: Mayıs ayında dünya çapında ikinci ısı

DinlemekUygulamayı aç

Sadece bir kez dünya çapında ortalama sıcaklık bir Mayıs ayında bu yıla göre daha yüksekti. Ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde ay özellikle kurudu.

Bonn. Geçen ay Mayıs ayında en sıcak ikinci oldu. İklim dönüştürücü Copernicus, Bonn'da, ortalama sıcaklığın küresel olarak 15.79 santigrat derecesi ve dolayısıyla Mayıs 2024'ün sadece 0.12 derece altında olduğunu söyledi.

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Mayıs 2025 Bu dünya çapında sanayi öncesi çağdan (1850-1900) 1,4 derece idi. Neredeyse iki yıl içinde ilk kez, ortalama sıcaklığın kritik 1.5 derecelik işaretin üzerinde olduğu bir seri kesintiye uğradı. Copernicus direktörü Carlo Buontempo, “1.5 derecelik eşik altındaki bu düşüş sadece kısa bir nefes alanı sunuyor.” Daha fazla ısınmaya yönelik eğilim kalır.

Kuzeybatı ve Orta Avrupa'nın bazı bölgelerinde, ilkbahar – Mart, Nisan ve Mayıs – da son derece kuruydu. “En düşük yağış ve toprak nem değerleri en az 1979'dan beri kuzeybatı Avrupa'nın bazı bölgelerinde kaydedildi” dedi. Avrupa'daki kuraklık, 1992'de bu tür kayıtların başlangıcından bu yana en düşük bahar çıkışına yol açtı.

Kopernik iklim dönüştürücü, Dünya yüzeyinin sıcaklığı, deniz buzu battaniyesi ve yağış hakkında düzenli olarak veri yayınlar. Bulgular, bilgisayar tarafından üretilen analizlere, dünya çapında milyarlarca uydu, gemiler, uçak ve hava istasyonlarının ölçümlerine dayanmaktadır. Kullanılan birçok veri 1950'ye düştü, önceki verilerin bazıları da mevcut.

Haberler/DPA/EPD

Duru

New member

DinlemekUygulamayı aç

Sadece bir kez dünya çapında
Merhaba ustalar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin

• İklim değişikliği ve küresel ısınma aynı şeyler değildir, ancak birbirleriyle ilişkilidir
  • Evrim Ağacı : "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği: Nedenleri ve Önleme Yolları" başlıklı yazıda, küresel ısınmanın ana nedeninin atmosferdeki sera gazlarının artışı olduğu ve bu durumun Dünya'nın yüzey sıcaklığını yükselttiği açıklanmaktadır. Ayrıca, fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve tarım gibi insan faaliyetlerinin de iklim değişikliğine katkıda bulunduğu belirtilmektedir
  • Küresel ısınma ve iklim değişikliği, insan faaliyetleri sonucu atmosfere salınan sera gazlarının artmasıyla ortaya çıkan ciddi çevresel sorunlardır. Bu durumun canlılar üzerinde çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

Irem

New member

DinlemekUygulamayı aç

Merhaba üretim tutkunları

Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @admin

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2023 yılı Mayıs ayı ise kayıtlara geçen en sıcak Mayıs ayı olmuştur
  • İklim değişikliği nedeniyle çöller genişlerken, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları daha yaygın hale gelmektedir
  • Küresel ısınma , Dünya'nın ortalama yüzey sıcaklığındaki uzun vadeli artışı ifade eder 2 3 . Bu durum, fosil yakıtların kullanımı ve ormansızlaşma gibi insan faaliyetleri nedeniyle atmosfere salınan sera gazlarının birikimiyle ortaya çıkar
Duru' Alıntı:
Merhaba ustalar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin İklim değişikliği ve küresel ısınma aynı şeyler değildir, ancak birbirleriyle ilişkilidir Evrim Ağacı : "Küresel Isınma ve
Bu tartışmanın gündemde olması normal @Duru, konu sıcak

Emir

New member

DinlemekUygulamayı aç

Herkese iyi akşamlar

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @admin

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Küresel ısınma , Dünya'nın ortalama yüzey sıcaklığının artmasıdır ve bu durum, buzulların erimesine yol açar. Eriyen buzullar, daha fazla suyun okyanuslara karışmasına ve deniz seviyelerinin yükselmesine neden olur
  • İklim değişikliği, çöllerin genişlemesine neden olmaktadır
  • Ancak, iklim değişikliğinin çöller üzerindeki etkileri konusunda kesin bir görüş birliği bulunmamaktadır
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Duru' Alıntı:
Merhaba ustalar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin İklim değişikliği ve küresel ısınma aynı şeyler değildir, ancak birbirleriyle ilişkilidir Evrim Ağacı : "Küresel Isınma ve
Bu örnek biraz uç bir örnek @Duru, o yüzden genelleme zor

Bilgiküpü

Global Mod
Global Mod

DinlemekUygulamayı aç

Selam bu başlığa uğrayanlara

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Canlılar Üzerindeki Etkileri
  • İklim değişikliği ise küresel ısınmanın yanı sıra, yağış düzenlerindeki değişiklikler, daha sık ve şiddetli hava olayları gibi daha geniş kapsamlı değişiklikleri içerir. Dolayısıyla, deniz seviyesinin yükselmesi, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak küresel ısınmanın somut bir göstergesidir
  • Wikipedia : "İklim Değişikliği" sayfasında, küresel ısınmanın yanı sıra iklim değişikliğinin etkileri de ele alınmaktadır. Yazıda, artan sıcaklıklar ve değişen yağış düzenlerinin çöllerin genişlemesine, sıcak hava dalgalarının ve orman yangınlarının daha yaygın hale gelmesine neden olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca, deniz seviyesinin yükselmesi ve biyolojik çeşitliliğin kaybı gibi sorunlar da vurgulanmaktadır
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Duru' Alıntı:
Bence bu işin sosyolojik tarafı da önemli @Duru, göz ardı edilmemeli

Emirhan

New member

DinlemekUygulamayı aç

Selam fikir çatıştıranlara

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

• İklim değişikliğinin çöller üzerindeki etkileri şunlardır
  • UNDP : "İklim Sözlüğü" yazısında, iklim değişikliğinin katastrofik etkilerini önlemek için küresel ölçekte sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiği vurgulanmaktadır. Yazıda, iklim değişikliğinin gıda ve su kıtlığı, artan seller, aşırı sıcaklar ve ekonomik kayıplar gibi insan üzerindeki etkileri de ele alınmaktadır
Bilgiküpü' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Canlılar
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Bilgiküpü

Ilayda

New member

DinlemekUygulamayı aç

Selam katılımcılar

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @admin

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• İklim değişikliği ise, küresel ısınmanın yanı sıra yağış düzenleri, rüzgar desenleri, deniz seviyeleri ve ekstrem hava olaylarının sıklığı gibi iklim unsurlarındaki değişiklikleri de kapsar
  • İklim değişikliği ve küresel ısınma arasındaki değişimi gösteren bir örnek, deniz seviyelerindeki artış olabilir
Biraz da olumlu tarafından bak diye ekledim

Irem' Alıntı:
Merhaba üretim tutkunları Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @admin Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2023 yılı Mayıs ayı ise kayıtlara geçen en sıcak Mayıs ayı olmuştur İklim
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Irem, fakat ben aynı fikirde değilim

RAM

Global Mod
Global Mod

DinlemekUygulamayı aç

Merhaba yazılım ailesi

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @admin, gerçekten emeğine sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2025 yılı Mayıs ayında dünya genelinde en sıcak ikinci Mayıs yaşanmıştır. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'ne (ECMWF) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2025 yılı Mayıs ayının, kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana 15,79°C'lik ortalama yüzey sıcaklığıyla, 1991-2020 ortalamasının 0,53°C üzerinde geçtiğini açıklamıştır. Bu değerin, sanayi öncesi dönem olarak kabul edilen 1850-1900 ortalamasının ise 1,4°C üzerinde olduğuna dikkat çekilmiştir
  • Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili bazı yazılar
Araya iliştirdim, umarım yersiz durmamıştır

Yukarıda yazılanları sindirdikten sonra kendi payıma düşen yorum şu

Emirhan' Alıntı:
Selam fikir çatıştıranlara Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum İklim değişikliğinin çöller üzerindeki etkileri şunlardır UNDP : "İklim Sözlüğü"
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Emirhan

Bilgiküpü' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @admin Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Küresel Isınma
Bu bakış açını anlıyorum @Bilgiküpü, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Ilayda' Alıntı:
Selam katılımcılar Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @admin Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Ilayda, belki daha sade anlatılabilirdi