Melilla'nın hapishanesinde satranç, yeniden bütünleşen bir oyun

Adanali

Global Mod
Global Mod
8 Mart 2025, 21:36 Cumartesi

8 Mart 2016'da, Uluslararası Kadınlar Günü'nde, Meksika, Morelos'taki bir kadının maksimum güvenlik hapishanesinde 'Satranç: Değişim Yolu' sunumunu öğrettim. Latin Amerika Kaspárov Satranç Vakfı tarafından düzenlenen gün, daha önce oyunun temel kavramlarında eğitilmiş farklı modüllerin mahkumları arasında bir turnuvanın kutlanmasını içeriyordu: hareketler, mat desenler ve genel stratejiler. Yasa yankılanan bir başarıydı. 200'den fazla kadın, sadece yarışanlar değil, diğer erdemlerin yanı sıra, oyunculuktan önce düşünmeye yardımcı olan bir oyunun bazı öğretilerini asimile etmedi. Sunum sırasında “Tek bir kötü oyun oyununuzu kaybetmenizi sağlayabilir” dedim. Tüm mahkmatmlar, istisnasız, baş ve suçlulukla başını salladılar. Tüm önyargılarımı kontrol altına alan bir duygu olarak senkronize olan koro jestini hatırlıyorum.

Onlara bu sahneyi anlatmaya başlamak istedim çünkü yeni bir deneyim, bu sefer Melilla'da, aynı Morelos hissine bağlanan yeni bir gün yaşadı. Sana anlatırım. Uned Melilla, sinema ve oyun bilimi ile ilişkisi hakkında konuştuğum için harika bir üçüncü satranç seminerini kutladı. Bir satranç oyunu gördüğümüz ilk filmin 1903'te çekildiğini biliyor muydunuz? Başka bir makalenin ayrıntılarını saklıyorum. Öte yandan, büyük öğretmen Manuel Pérez Candelario, inisiyatif kavramı hakkında bir konuşma teklif etti ve Blind'e, yani Bandados ile bir oyun oynadı. Kazanmak. Daha sonra Candelario, İspanya Şampiyonu Canarian Sabrina Vega'nın katıldığı bir yarışma olan seminer turnuvasına layık görüldü. Onları anlatan bağlantı, Uned'in Melilla Hapishanesinde planlanan çalıştayda gerçekleşti, burada gittiğim, elinde kaydedici, satranç terapötik ve sosyal kullanımı konusundaki en büyük uzmanı Juan Antonio Montero'nun asistanı olarak.

Üstbiliş

On beş yıl boyunca, zihinsel becerileri eğitmek için tasarlanmış kendi yöntemi sayesinde, Montero ve Magic de Extremadura Club ekibi yaşlılar, bağımlılık merkezleri ve hapishaneler için atölyeler öğretiyor. İkinci alanda 1.000'den fazla mahkumla çalıştılar. 2012 yılında hapishanelerdeki programı

Montero'ya Melilla Cezaevi Merkezi'ne yaptığı ziyarete eşlik ettim. Saygı modülünde yirmi mahkum bekliyorduk. Farklı suçlar için biraz mahkumiyeti yerine getiren erkekler. “Saygı modülü kendi başına terapötik bir programdır.” «İlaçsızdır. Hücreler gün boyunca açık kalır. Metal çatal bıçak takımı ile yemek yiyorlar ve başka bir avantajı var ». Karşılaştıktan sonra Montero, 22 mıknatıslanmış parçaya kadar bir duvar tahtasına yerleştiriyordu. Ortaya çıkan pozisyon herhangi bir satranç mantığı tutmadı. Montero mahkumlara, “Şey, şimdi ne gördüğünüzü ezberleyeceksin, bilginiz olursa olsun ya da oynamasanız da,” diye açıkladı Montero mahkumlara.

Grup şüphecilik gösterdi. Bazıları kollarını omuzlarını küçülterek açtı. “Tüm bunları nasıl hatırlayacağız?” “Endişelenme,” diye güvence verdi Montero. “Beynin nasıl çalıştığı hakkında bir rehber öğrenirsek, bu kolay bir iş olacaktır.” Zihinsel olarak tahtayı dört eşit parçaya bölmelerini ve sadece solun üst kadranına konsantre olmalarını istedi. Mahkumlar işe yararken, Montero onlara Metacognition'dan, düşünce süreçlerinin farkında olmalarını, seçici dikkatden bahsetti. “Sektöre geçtiğimizde beynimiz çok güçlü” dedi. Sonra seçilen kadranın parçalarını çıkardı. “Onları tekrar kutulara koymaya cesaret ediyor mu?” Birçok el yükseldi.

Dinamik her bir kadranda tekrarlandı. Daha sonra, tüm beyaz parçalar çıkarıldı. Mahkumlardan biri onları tekrar oldukları yere koymaya teşvik edildi. Başarısızlık yapmadan yaptı. Aynı şey siyahlarla da ilerledi. Sonunda, yönetim kurulu açıktı. “Montero'nun tüm parçalarını nasıl yerleştireceğini biliyor muydunuz?” Ne olduğunu hayal edin. Modül kendiliğinden bir şaşkınlık alkışında başladı.

Yaşam Kurulu

Bu tür zihinsel dinamiklerin ötesinde Montero, satrançın mahkmatmlar arasında neden bu kadar etkili çalıştığını gösteriyor: “Bu oyun, mahkumlara onları bu duruma götüren yaşam tarzı ile uyumsuz yeni bir oyunculuk yolu öğretiyor” diye açıklıyor. «Satranç, yansıma için yağış değiştirmeye yardımcı olur, orta ve uzun vadede kısa olan kurnaz, zekayı maksimuma getirme çabasıyla yanlış anlaşılır. Size yenilginin zayıf noktalarınızı iyileştirmek için bir araç olabileceğini öğretir.

Bu ontolojik maksimum, yalnız sohbet ettiğim mahkumlardan biri olan Yusef'in ifadesiyle bir eldiven olarak oturumu bitirdi. “Hayat bir oyun,” dedi Yusef yüksek sesle. «Sokak tuzağına düştüm. Bu yüzden buradayım. Annem bana şöyle diyor: Eğer yanlış bir şey yaptıysanız, yerine getirin. Şimdi beni ziyaret ediyor ve beni çok farklı görüyor çünkü tekrar düşmemeye odaklandığımı biliyorum. Yusef durakladı. “Hatalardan öğreniyorsun,” dedi. «Atölye sırasında kurulun dört alanından birinden sorumlu olduğumu unutmayın. Partneriniz bana başka bir şeyden bahsettiğinde, beni rahatsız etmek istersem, parçalarımda yoğunlaştım.

Uned Melilla birkaç gün önce görüşmelerin sunulduğu ve kör oyunlar oynadığı bir satranç semineri düzenledi

Yusef'e ek olarak, israfı olmayan bazı tanıklıkları alıntılamam için adlandırdığım üç mahkumla konuştum (dördü bana izin verdi). Çok giden ve doğrudan bir adam olan Pedro ile başlıyorum: «Asla satranç oynamamış olmama rağmen benim için kolay oldu. Aklımı açtım ve her şeyden önce sorumluluklar aldım. Umarım buradan çıktığımda bana bakma tutumu bana hizmet eder ».

Aşağıdaki satırlar, atölyeye çok aktif olarak katılan azgın genç bir adam olan Chabouni'den. «Daha önce oynadım ve az çok satranç anlıyorum. Arka planda, kötü bir oyun yaparsanız, geri çekilemeyeceğiniz veya mazeret koyamayacağınız bir savaş oyunudur. Yapabileceğiniz şey durdurmak, geriye bakmak ve tekrar yapmamak için hatadan öğrenmek. Sanırım bu şekilde hareket ederseniz daha iyi bir insan olursunuz ». Chabouni benimle konuştu. Sözleri dayatılmadı, derin bir müzikalliği vardı. «Öte yandan, aynı taşa tekrar tekrar düşerseniz, ilerlemeniz imkansızdır. Ve hayatta ilerlemelisin, biz yengeç değiliz ».

Son tanıklık, Montero oturumu sırasında, metabiliş kavramları hakkında not alan farklı bir profile sahip bir mahkum olan Cristóbal'ın. «İlk başta atölye hayal kırıklığı yarattı. Oynamaya geleceğimi sanıyordum. Ancak hemen grupta stratejilerinizi, olumlu takviye ve uyumunuzu fark ettim. Bize bir psikoloji atölyemiz olacağını söylemiş olsaydı, gelmezdik. Gerçek şu ki, enstrümantalize satranç çok iyi. Onların izini bıraktın ». İtiraf ediyorum ki, konuşmasının çok ayrıntılı olan Cristóbal hakkında konuşmanın yoluyla şaşırdım. “Enstrümantalize,” dedi. Sonra yansıttı: «Aslında, bir Piscology çalıştayı oldu, ama kamufle edildi. Belleği geliştirmek için sektörleşme, mümkün olan en kısa sürede kendi başıma gelişeceğim bir beceridir ».

1960 yılında Bobby Fischer, Rike's Island Hapishanesinde (New York) eşzamanlı bir sergi sundu

Ziyaretimizden birkaç gün sonra Melilla Cezaevi Merkezi Direktörü Francisco Rebollo ile temasa geçtim. Gerçek pamuk testini geçirip geçirmediğimizi kontrol etmek istedim. Sizce satranç oyununun hapishane nüfusuna yardım edebileceğini düşünüyor musunuz? «Satranç değerli bir eğitim aracı ve hapishanelere etkili bir psikolojik müdahale olabilir. Sabır, disiplin, duygusal kontrol ve benlik saygısını destekleyen bir oyundur ». Rebollo daha da ileri gitti ve mahkumlar arasında teşvik edilen sosyal etkileşimi vurguladı. “Satranç, karmaşık durumların nasıl ele alınacağını bilmek için araçlar sunuyor.” Ve ekledi: «Bir tedavi programı olarak, hem bilişsel hem de duygusal ve sosyal düzeyde birden fazla fayda sunduğu için çok iyi uyabilirsiniz. Rehabilitasyon tercih edilmektedir ve bu anlamda toplumda daha başarılı bir yeniden entegrasyonun temelleri oturmaktadır ».

Rebollo'nun sözleri bana çok azının bildiği bir sahnenin anısını getiriyor. 1960 yılında Bobby Fischer, New York'taki Riker's Island Hapishanesinde 20 rakibine karşı eşzamanlı bir sergi sundu. Herhangi bir oyun kaybetmediği bilinmektedir. Ve “2.400 mahkumun” gösteriye tanık olduğu söyleniyor. Okuduğum ve tamamen inanılmaz göründüğüm bir figür, ancak bu oyunun hapishane nüfusu arasında uyandırdığı muazzam ilgiyi destekleyecekti.

Çocuk Merkezinde Satranç

Hapishanedeki deneyimden sonra, zaten öğleden sonra ve yine Uned tesislerinde, Montero ile bir çift tekrarladım. Bu kez çocuk merkezi Eladio Alonso'dan 15 erkek ziyaretini aldık. Herkes 6 ila 11 yaş arasındaydı. Melilla Yardım Merkezi'nin pedagogu Andrés Hamido, bizi harika bir oyun öğleden sonra paylaştığımız küçüklerin daha kesin bir profilini yapıyor. «Bazıları ulusaldır ve bazı çaresizlik koşulları için bizimle birlikte. Bir aile ekonomik sorunu veya ebeveynlerin hapishanede olması veya işlevlerin ifşa edilmesi nedeniyle olabilir. Fas kökenli çocuklar da var. Refakatsiz yabancılardır [menas] o zamanlar, tek başına veya aileyle sınırdan geçtiklerini ve bir nedenden dolayı terk edildiklerini ».

Hamido'nun tanımladığı zor. Herhangi bir durumda, alınan tüm küçükler eğitimdir ve mümkün olduğunca normal bir hayat sürer. «18 yaşına gelene kadar koruyucumuz var. Vesayet Sosyal Politikalar Bakanlığı'na karşılık geliyor ”dedi. Bu, çocuklar çoğunluk yaşına ulaştıklarında merkezden ayrılmaları gerektiği anlamına gelir.

Yukarıdakilere bir buzlanma (tatlı) olarak, size Hamido'nun ağzında son bir şey söylüyorum: «Ertesi sabah, çocuklar bana bir sonraki satranç konuşması olacağımı sordular. Mutluydular. Ve bu mutluluğun bir kısmını vereyim. Çünkü bir kulenin bir karamel yakalamasına yardımcı olmak için bir tahtada en iyi rotaları ararken, heykel olarak oynarken, koltuklarında hareketsiz kalmak … tüm bunlar ve daha fazlası, bu çocukların her birinin çocukluğu belki bir an için mantıklı geldi.

Umarım yaşam içindir. Ve umarım, tüm önyargılarımızı kontrol altına alırız.

Yorum

Bir Hata Bildir