Googolplex'i kim buldu ?

Emirhan

New member
Googolplex: Kim Buldu, Neden Buldu, ve En İyi "Nerede Kullanılır?" Tartışması!

Merhaba forumdaşlar! Bugün matematik dünyasının en şaşırtıcı, en büyüleyici ve aslında en kafa karıştırıcı kavramlarından birine odaklanacağız: Googolplex! Hani o sayı var ya, matematikçiler ve bilim insanları arasında sıkça geçen ama biz normal insanlar için "acaba ne kadar büyük bir şeydir?" diye merak ettiğimiz... Evet, işte o sayı!

Googolplex'i kim buldu, neden buldu, ve bu sayıyı aklımıza getirdiğimizde neler düşünmeliyiz? İşte tam da bu sorulara farklı bakış açılarıyla yaklaşacağız. Ama önce, şunu netleştiriyorum: Googolplex'i anlamak matematiksel olarak bir efsane olabilir, ancak sosyal hayatta kullanma fırsatımızın olduğunu düşünmüyorum. Ama ne de olsa hepimiz biraz "sosyal medyada gereksiz paylaşım yapma" havasına büründüğümüz için, bu yazıyı okuduktan sonra Googolplex hakkında her türlü espriyi yapabileceksiniz.

Googolplex’i Kim Buldu? İşte O Gizemli Kişi!

Evet, Googolplex’in kim tarafından keşfedildiğini öğrenmek, bir matematiksel Sherlock Holmes hikayesi kadar ilginç. Googolplex, Amerikalı matematikçi Edward Kasner tarafından 1938 yılında ortaya atıldı. Kasner, bir gün kuzeni Milton Sirotta'ya sormuş: "Düşün bakalım, bir sayıyı nasıl tarif edebilirim ki insanlar bu sayının ne kadar devasa olduğunu tam olarak anlasın?" Ve kuzeni de cevaben: "Bunu bilmem ama googol desek, ya da googolplex?" demiş. Kasner de "Aaa, harika fikir!" diye hemen bunu akademik dünyaya taşımış. Ve işte o günden sonra matematik dünyasında Googolplex dönemi başlamış!

Ama asıl mesele burada şu: Googolplex’in “bulunma” süreci, çok fazla kafa karıştırıcı ve karışık sayılarla ilgili fikir alışverişi yapmak isteyen bir matematikçinin sıkıcı iş toplantılarındaki kurtuluşu gibiydi. Hadi gelin şimdi bu sayı ne kadar büyük diye bakalım!

Googolplex: Ne Kadardır?

Googolplex, sadece gözlemi zor olan bir sayı değil, aynı zamanda gerçek anlamda "görebileceğiniz en büyük sayıyı" temsil ediyor. Ama tabii, "görmek" derken gözle değil, matematiksel gözle bakmak lazım. Googolplex, bir googol (yani 1'in yanına 100 sıfır eklemek) sayısının 10'un katı kadar büyük bir sayı! Yani 10 üzeri googol... Bu kadar büyük bir sayı, neredeyse tüm evrende bulunan atom sayısının çok ötesinde.

Ve burada en eğlenceli şey şu: Eğer googolplex’i yazmaya çalışsanız, o kadar sıfır yazarak kağıdı bitirirsiniz ki, bir süre sonra elinizin ağrımasından şüphelenirsiniz. Üstelik bu kadar sıfırı yazmak için Dünya'daki tüm kağıtları kullanmayı planlasanız bile, yazdığınız sayıyı tamamlayacak kağıt sayısına asla ulaşamayabilirsiniz.

Erkekler ve Kadınlar: Googolplex'e Nasıl Yaklaşır?

İşte buradaki eğlenceli kısım başlıyor! Erkekler ve kadınlar arasındaki yaklaşım farkı, Googolplex gibi karmaşık bir konuyu tartışırken gerçekten gözle görülür oluyor. Erkeklerin çoğu bu devasa sayıyı daha çok çözüm odaklı bir mesele olarak ele alıyor. Şöyle düşünün: Erkeklerin aklında şöyle bir şey var: "Googolplex, aşırı büyük bir sayı, ama biz bunu nasıl kullanabiliriz? Nasıl daha verimli hale getirebiliriz? Matematiksel bir çözüm var mı?"

Kadınlar ise bu tür devasa sayıları anlamak konusunda daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşır. "Googolplex, bu kadar büyük bir sayı… O zaman bu kadar sayıyı aklımızda tutmak ne kadar zor olmalı, değil mi? Sadece 10 sıfır bile bizi bunalttığına göre, bir googolplex'i anlamak bile tam bir kafa karıştırıcı deneyim!" şeklinde bir yaklaşım sergileyebilirler. (Tabii ki, bu durumda Google’daki arama sonuçlarına başvurmak da pratik bir çözüm olabilir.)

Yani, erkekler "Sayıyı nasıl çözebiliriz?" diye düşünürken, kadınlar "Ya, bu sayı bir insanın yaşamında ne kadar karmaşık ve zor olabilir?" diye merak ediyorlar.

Googolplex’i Gerçek Hayatta Nerelerde Kullanabiliriz?

Burada gerçekten eğlenceli bir soru soralım: Googolplex'i nerede kullanabiliriz? Hani o kadar büyük bir sayı, hadi hayal edelim, gerçekten bir işe yarar mı?

Tabii ki, bir googolplex’i günlük yaşamda kullanmak biraz "karakterinizin yapısına" bağlı olabilir. Matematikçiler bunu kullanarak teorik hesaplamalar yapabilirler ama günlük hayatta bununla ne yapabilirsiniz? Hadi biraz hayal kuralım. Bir arkadaşınıza "Evet, ben bir googolplex’lik Netflix filmi izledim," derseniz, o an hiç kimse ne dediğinizi anlamayacaktır. Ama eğlenceli bir şekilde o sayıyı kullanarak sosyal medyada ilginç paylaşımlar yapabilirsiniz. Yani, "Bugün o kadar sıkıldım ki, googolplex kadar dizi izledim!" demek, en sıradan gününüzü bir anda eğlenceli hale getirebilir.

Ayrıca, Googolplex hakkında espri yapmak, kendinizi "matematiksel derinliklere" daldırarak çevrenizdeki insanları güldürebilir. Yani, "Bunu görüyorsunuz değil mi? Googolplex kadar büyük bir kalabalık var burada!" demek, gerçekten unutulmaz bir anı yaratabilir.

Googolplex: Sadece Matematikçiler İçin Mi?

Elbette, bu devasa sayı matematiksel hesaplamalar ve teorik modellemeler için önemli olsa da, aslında hayal gücümüzü zorlayan bir kavramdır. Googolplex, sadece rakamlar ve sıfırlardan ibaret değildir; bir anlamda evrende var olabilecek her şeyin sınırsız bir ifadesidir.

Şimdi arkadaşlar, Googolplex hakkında sizin ne düşündüğünüzü duymak istiyorum! Yorumlarınızı bekliyorum. Hadi, bu devasa sayıyı gerçek dünyada hangi amaca kullanabiliriz, ve bunu anlamak bize ne kadar "zihinsel" fayda sağlayabilir?

Tartışmaya katılın, Googolplex hakkında fikirlerinizi paylaşın!