Faturalar kabardı, nükleer yatırımları hızlandı

celikci

New member
Ukrayna savaşının güç maliyetlerini süratle arttırdığı bir ortamda, 2011’deki Fukuşima kazasından beri ilginin azaldığı nükleer yatırımlar bir daha canlanıyor. Bir tarafta Rus doğalgazına olan bağımlılığı azaltma gereksinimi, başka yanda kömür yakmanın emisyon azaltım gayelerini riske atması üzerine istikrar nükleer lehine değişti. Yeni santral yatırımlarında başı çeken ülkelerden biri, Fukuşima’nın yaşandığı Japonya oldu. Geçen hafta Başbakan Fumio Kişida, kazadan beri birinci kere yeni santrallar inşa edeceklerini deklare etti.

BELÇİKA ERTELEDİ ALMANYA KARARSIZ

Geçen senelerda nükleer kapasitelerini azaltma kelamı veren öteki ülkeler de bu planlarını gözden geçirmeye başladı. İşgalin birinci ayında Belçika, 2025’te nükleer enerjiyi terk etme planını 10 yıl ertelediğini deklare etti. Nükleer tersi cephenin başını çeken Almanya bile mevzuyu tartışmaya açtı. Avrupa Birliği iktisadının lokomotif ülkesi, kalan son 3 santralı bu yılın sonunda kapatma planlarını nükleer tersi Yeşiller’in koalisyon ortağı olduğu bir devirde bir daha sorguluyor.

MACARİSTAN’DA RUS ŞİRKET İNŞA EDECEK

ABD’den daha sonra ikinci en değerli nükleer güç ülkesi olan Fransa, yaşlanan santralların bakım muhtaçlıkları niçiniyle düşen üretimden mustarip. Paris hükümeti, işgaldilk evvel yeni santral yatırımları açıklamıştı. Çin, Hindistan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya, artan elektrik taleplerini karşılamak ve emisyon azaltım amaçlarından şaşmamak için kömür yerine nükleer güce yöneliyor. Birebir biçimde, İngiltere, Hollanda ve ABD de yeni inşaatlar planlıyor. Macaristan iki yeni nükleer reaktör inşaatına haftalar ortasında başlayacak. Üstelik bunları Rus güç şirketi Rosatom yapıyor. Rusya’nın nükleer bölümü, AB yaptırımlarından muaf.

KÜRESEL ELEKTRİĞİN YÜZDE 10’U NÜKLEERDEN

Halihazırda 32 ülkede nükleer santrallar çalışır durumda ve global elektrik üretiminin yüzde 10’u buradan sağlanıyor. Memleketler arası Atom Gücü Ajansı, 2050’de toplam nükleer kapasitenin bugünkünün iki katına çıkacağını öngörüyor ki bu kurumun 2011’den beri birinci artış taraflı varsayımı oldu. Geçen ay Avrupa Parlamentosu, nükleer güç yatırımlarına “sürdürülebilir” etiketi vererek finansmanı kolaylaştırıcı adım atmıştı.