Christian Gálvez, Gazeteci: “Bir zamanlar inancımı kaybettim ama aşk sayesinde onu yeniden kazandım”

Adanali

Global Mod
Global Mod
10 Kasım 2024 Pazar, 00:10

| 12:58'de güncellendi.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

Christian Gálvez (Móstoles, Madrid, 44 yaşında), 15 yaşındayken 1. yüzyıl Kudüs'üne ilgi duymaya başladı. Yazar, “Juan José Benítez López'in 'Truva Atı'nı okudum ve aklımı başımdan aldı” diyor. Şimdi, şiddet yanlısı bir siyasi ve milliyetçi hareket olan Zealotların liderinin ilk doğan oğlu Yakup'un kurgusal karakterine dayanan 'Seni adınla çağırdım' (Suma de Letras) adlı yeni bir tarihi roman yayımlıyor. Kahraman, sırtında haçla Golgota'ya giderken Nasıralı İsa'nın çektiği acılara çocukken tanık oldu. «Leonardo da Vinci ile birçok ödülüm ve yara izlerim oldu. Gerçekten çok beğendim ama her zaman muhalif sesler çıkıyor. Ama sevdiğim şeyleri söyleme korkumu kaybettim. Kudüs'e gittim, büyülendim ve bu tarihi ve dini bağlamda icat ettiğim bir hikayeye başladım” diye açıklıyor televizyon sunucusu ve yapımcısı.

İsa'nın çarmıha gerildikten sonraki yakın çevresini anlatan bir romanla başlıyor.

MS 30 yılı arasında yani Nasıralı İsa'nın çarmıha gerilmesi arasında geçer ve 70 yılında Titus Flavius'un emrindeki Roma lejyonlarının birliklerinin istilasıyla sona erer. İsa'nın kehaneti. Bu inançla ilgili bir hikaye ama sadece Hıristiyan ve dini inançla ilgili değil. Bunun her açıdan inançla ilgisi vardır: aşka, dostluğa. Yani herkes istediği yere götürebilir. Bu romana ulaşmak için dindar olmanıza gerek yok. Bu, inancını kaybeden ve bir karar vermek zorunda kalan bir kahramanın yolculuğudur: o yolda devam edin ya da başka bir yol seçin. Sanırım bu hepimizin hayatımızın bir noktasında yaşadığı bir şey.

Size de oldu mu?

Son birkaç yılda büyük bir dönüşüm yaşadım. Kişisel düzeyde her şeyi yaşadım ve acı çektim. Kişisel ve iş hayatınızın izleri sizi şekillendirir. Sonuçta romanlar yaptığımız gezilerin meyveleridir. Benim durumumda, hayatımda elbette din de dahil olmak üzere her şeye olan inancımı kaybettiğim bir dönem geldi. Ama sevgim ve eşim (sunucu Patricia Pardo) sayesinde dini inanç da dahil olmak üzere her konuda inancımı yeniden kazandım.

Romanda, tarihsel olarak arka planda kalmış olan Barabbas'ı, Yahuda'yı ve Hıristiyanlığın ilk kadınlarını ele alıyor. Nasıralı İsa'nın yalnızca bir öyküsünü bilmek ilginizi çekti mi?

İsa ve Leonardo'nun konuşmalarıyla ilgili bazı paralellikler vardır. Bunu söylemek için neye güveniyorum? Sonuçta her iki figür de, ister sanat, ister bilim, ister din açısından olsun, benzerliğimize veya beklentilerimize göre o karakteri çizme eğilimindeyiz. Beni ne şaşırttı? Nasıralı İsa'nın çeşitli figürlerinin çizildiği, hepsinin geçerli veya geçersiz olduğu, çünkü sonuçta mesaj hem inananlar hem de inanmayanlar için geçerli. Bu romanda temsil ettiğim İsa figüründen, kurgu olmasına izin vermeyen bir hikaye için her şeyden önce belgeleme temelinden ilham alıyorum. Özellikle bana göre en kapsamlı ve belgelenmiş müjdeci ve gazetecilik açısından en gelişmiş olanı, çünkü çok daha bütünsel bir versiyona sahip olan Luka figürü.

Hıristiyanlığın bu başlangıcına kadınların katkısı nedir sizce?

İlk mesajın yayılmasına kadınların tam olarak ne katkıda bulunduğunu asla bilemeyeceğiz, ancak havariler hakkında da bilgimiz yok. Bugün bildiğimiz her şey, başlangıçta ilk Hıristiyanlara din değiştirene kadar zulmeden, Luka'nın arkadaşı Tarsuslu Pavlus aracılığıyla görülüyor. Kutsal Yazılara atıfta bulunursak bilebileceğimiz şey, kadınların açıkça önemli olduğudur. Diriliş kadınlara görünür; İsa'nın geri döndüğünü erkek takipçilerine iletmek zorunda olanlar onlardır. Örneğin Joan of Cusa sayesinde İsa'nın misyonunu ekonomik açıdan sürdürebildiklerini de biliyoruz; ve bundan İsa'nın Hirodes'le olan duruşmasında neler olduğunu biliyoruz.

Tutku ve fedakarlık

Yapımcı, televizyon sunucusu, yazar… Zamanı bölüşmek için bir sürü masura mı var?

Ve babam, hayatımdaki en önemli şey. Aslında öncelikli olan bobin oyaları eşim, miniklerim ve oğlum. Romanı bir buçuk yıl boyunca geceleri, eşimin uykuya dalması sırasında ve hamileliğin son anlarında yazdım. Bebek doğup uyurken yazdım.

Edebiyat için televizyonu bırakır mısınız?

Her şeyi aileme bırakırdım. Hayır, sanırım şu ana kadar her şeyi toparladım. Tutkunun sırrı, tutkulu olduğunuz her şeyi, nasıl fedakarlık yapacağınızı bilirseniz başarabileceğinizi bilmektir; En tutkulu olduğunuz şeyi yapmak için bazı şeylere veda etmeyi öğrendiğiniz an. Tutku ve azim, kaçınılmaz olarak fedakarlıkla bağlantılı olmalıdır.

Peki televizyona çıkmanın sana faydası oldu mu, zarar mı verdi?

Bana eşit oranda fayda sağladığını ve zarar verdiğini düşünüyorum. 2010 yılında yazmaya başladığımda bu bana yardımcı oldu ama başka bir şey de insanların onu sizden satın almasıdır. Ayrıca size paralarını ve zamanlarını hikayelerinizi okumaya ayırma fırsatı veren okuyucular da var. Yaygınlaştırma açısından bakıldığında, mantıksal olarak televizyona çıkmadığınızdan çok daha fazla insana ulaşırsınız. Televizyondakilerin siparişle kitap yazdıkları, edebiyatı sevmedikleri yönünde de çok eleştiri geldi. Zaten televizyonda yazmaya olan sevgisini ve okuyuculara saygısını göstermiş birkaç kişi var. Leonardo'yla birlikte her taraftan, edebiyat sektöründen de ev sahipleri üzerimize yağdı. Sonunda edebiyatı, bir ömür boyu saf ve basit yazarlar kadar sevdiğimizi gösterdik.

Bu arada 'Caiga Quieva', televizyondaki kariyerinin ortaya çıkmaya başladığı program Telecinco'ya geri dönüyor gibi görünüyor. Projeye katılmak ilginizi çeker mi?

Hayır, asla. Ve bunu size açıklayacağım: Aralık ayında 'Caiga Quien Caiga'da çıkış yapmamın üzerinden yirmi yıl geçecek. O zamanlar gidebileceğim en iyi okuldu. Çocuktum ve bana hayatımın en güzel fırsatını verdiler. Ama televizyonun önünde çok iyi olduğu doğru ama o zamanlar arkası çok karmaşıktı. Takım harikaydı ve bence tarihsel bağlam artık farklı. 'Caiga'nın avantajı biz muhabirlerin tanınmamasıydı ve bu artık geçerli değil. Öte yandan siyasette işlerin fazla kutuplaştığını düşünüyorum.

Yorum

Hata bildir