Yerinde yardım şu anda neden bu kadar zor – ve hala nasıl yardımcı olabilirsiniz?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Sudan’da teoride ateşkes var ama pratikte son derece kırılgan. Çatışma bildirilmeye devam ediyor. En azından General Abdel Fattah al-Burhan ateşkesi 72 saat uzatmaya hazır görünüyor. Aksi takdirde bu Cuma günü sona erecektir. Bu arada, yerel halkın insani durumu kötüleşmeye devam ediyor.

BM Genel Sekreteri Guterres Çarşamba günü kıtlık uyarısında bulundu. Gıda giderek kıt hale gelecekti. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, savaşın başkenti ve merkezi olan Hartum’da tıbbi tesislerin sadece yüzde 16’sı açık. Öte yandan, 4.000’den fazla yaralı var. Yardım kuruluşu SOS Çocuk Köyleri de Hartum’daki tesisine silahlı kişilerce saldırı düzenlendiğini duyurdu. Çocuklar ve personel tahliye edildi.

yardım kuruluşları için durum

Yardım kuruluşları için sahadaki durum hiç de kolay değil. Yüzlerce uluslararası yardımcı ülkeyi çoktan terk etti. Sudan’da 30 yılı aşkın süredir aktif olan World Vision gibi girişimler bile şu anda sahada yardım organize etmekte sorun yaşıyor. Alman Kızılhaçı (DRK) şu anda sitedeki durumla ilgili herhangi bir resmi bilgi sağlamadığı sorulduğunda söylendi. Mevcut durum raporu üzerinde çalışıyoruz.

DRK Uluslararası Komitesi Başkanı birkaç gün önce örgütün sahada kalacağını söyledi. Çalışanlara bireysel hastanelere erişim hakkı verilecekti. Bu, Deutschlandfunk tarafından bildirildi. Sınır Tanımayan Doktorlar da Perşembe günü yardımlarını genişleteceklerini duyurdu. Örgüt, acil durum ekiplerinin Afrika Boynuzu’ndaki güç durumdaki ülkeye gitmeye hazır olduğunu söyledi. Hastaneler ve Sudanlı sağlık yetkilileri ile yakın temas halindeler.

Caroline Klein, World Vision'ın İnsani Yardım Direktörüdür.  Kendisi, Darfur bölgesi de dahil olmak üzere birkaç kez Sudan'a gitti.

Caroline Klein, World Vision’da İnsani Yardım Başkanı ve Sudan’daki projelerden sorumlu.

© Kaynak: Dünya Vizyonu

World Vision’da İnsani Yardım Başkanı ve Sudan’daki projelerden sorumlu Caroline Klein, “Sudan’daki güvenlik durumu şu anda halk için olduğu kadar çalışanlarımız için de çok zor” diyor. Nakit paraya, benzine veya internete erişimin olmaması durumu daha da zorlaştırıyor. Klein, “İletişim bir sorundur” diyor. Bu nedenle World Vision, en azından özellikle rekabetçi alanlarda faaliyetlerini şimdilik askıya aldı. Klein, “Mavi Nil bölgesi, Hartum veya Dafur’dakinden daha sessiz” diyor. “Hala orada çalışabiliriz.”

World Vision, dünya çapında faaliyet gösteren bir Hıristiyan yardım kuruluşudur. Sudan’da World Vision, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için yardım teklifleri başlatır. Amaç, bir tür temel hizmeti restore etmektir. Örneğin su noktaları kuruyorlar, yiyecek dağıtıyorlar, nakit para dağıtıyorlar. Klein, “Orada pazarları güçlendirmek için her zaman yardım malzemelerini yerel olarak almaya çalışıyoruz” diyor. World Vision ayrıca yararlanıcı dedikleri kişilere para aktarır. “O zaman ihtiyaç duyduklarını kendileri alabilirler.” Ama bu her zaman işe yaramaz. Örneğin, piyasalar kapalıyken değil.

dpa - Free of charge only for subscribers of the service dpa news for children +++ dpa news for children +++" loading="lazy" src="https://www.Haberler/resizer/5hFhKgyipok1Zo-r8l-3yFdu37A=/508x286/filters:quality(70):format(webp)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/madsack/UMDZ4PIDMVHHDPBBNM4HQFYHIA.jpeg" width="508" height="286"/>
dpa - Free of charge only for subscribers of the service dpa news for children +++ dpa news for children +++" src="https://www.Haberler/resizer/5hFhKgyipok1Zo-r8l-3yFdu37A=/508x286/filters:quality(70):format(webp)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/madsack/UMDZ4PIDMVHHDPBBNM4HQFYHIA.jpeg" width="508" height="286"/>
Sudan’dan tahliye nasıl gitti – ve neden şimdi daha da tehlikeli

Yüksek riskli bir operasyondu: Sudan’dan tahliye sırasında havaalanına giden yol bile tehlikeliydi. Dışişleri Bakanı Baerbock ve Savunma Bakanı Pistorius, eyleme eşlik edecek randevuları iptal etti. Ancak şu ana kadar Sudan’da yaşayan Almanların tamamına ulaşılamadı.

Yardımın tekrar ne zaman sağlanacağı belli değil

Çatışmanın yeniden tırmanması Sudan halkı için özellikle acı. 1956’daki bağımsızlığından bu yana, silahlı çatışmalar birçok insan için günlük hayatı belirledi. 2003 yılında Dafur bölgesindeki çatışma tırmandı. Binlerce insan öldü. Güney Sudan, 2011’deki referandumdan bu yana bağımsız bir ülke. Son dört yılda iki askeri darbe oldu. Şimdi yöneticiler arasındaki çatışma tırmandı. Klein, “Sudan’daki insani ihtiyaçlar, mevcut çatışma başlamadan önce bile şiddetliydi ve giderek kötüleşiyor” diyor.

8,5 milyondan fazla çocuk da dahil olmak üzere 15,8 milyon insan, tırmanmadan önce bile insani yardıma bağımlıydı. Klein, “Kriz, şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip tahmini 50.000 çocuğun hayat kurtarıcı tedavisini kesintiye uğrattı.” Dedi. Yardım hızlı bir şekilde yeniden başlatılmazsa bu çocuklar ölebilir” dedi.

Ateşkese rağmen Sudan’da çatışmalar devam ediyor gibi görünüyor

Sudan’daki rakip askeri bloklar Perşembe günü ateşkesi 72 saat daha uzatma konusunda anlaştılar.

© Kaynak: Reuters

World Vision’ın Sudan’daki çatışma bölgelerinde insani yardıma ne zaman devam edebileceği belli değil. Klein, “BM kuruluşları ve diğer yardım kuruluşlarıyla birlikte, güvenli insani erişim için çalışıyoruz” diyor. “Şu anda mümkün olan en kısa sürede tekrar yardım sağlayabilmek için hazırlanıyoruz. Ayrıca komşu ülkelere kaçmak isteyenler için.”

Yerel halkın şu anda en çok neye ihtiyacı var? “Tıbbi bakıma, yiyeceğe ve nakit paraya erişim. Çünkü bankaların hepsi kapalı” diyor Klein. “Temel olarak, insanların barışa ihtiyacı var.”

Bağış seçeneklerine genel bakış

Sudan’daki insanlara yardım etmek ister misiniz? Burada yardım kuruluşlarının bağış hesaplarına genel bir bakış ve bir bakışta daha fazla bilgi bulacaksınız.

Sınır Tanımayan Doktorlar v.:

Sosyal Ekonomi Bankası

IBAN: DE72 3702 0500 0009 7097 00 SWIFT

BIC: BFSWDE33XXX

Daha fazla bilgi burada.

Dünya Vizyonu:

PAX Bankası eG

IBAN DE72 3706 0193 4010 5000 07

Anahtar kelime: afet yardımı

Daha fazla bilgi burada.

Alman Kızılhaçı ev:

IBAN: DE63 3702 0500 0005 0233 07