“Ünlü kullanılmadıkça anlamsızdır”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bay Kretschmer, bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. 2020 ve 2023'te olduğu gibi, Save the Children ve “Brigitte” dergisinin “Hayat İçin Bir Eşarp” kampanyasını destekliyorsunuz. Tam olarak neyle ilgili?

Devamını oku sonra Reklamcılık

Mesele şu ki, kendi başınıza örebileceğiniz veya satın alabileceğiniz bir atkı tasarladım. Bu eşarpla, dünya çapında ihtiyaç sahibi çocukların durumunu daha iyi hale getirmek için çalışan Save the Children adlı çocuk hakları örgütünü destekliyorsunuz. Çocukların korunması ve haklarının güçlendirilmesi için her türlü projeye destek verir.

Peki neden atkıyı kendiniz örmelisiniz?

Bunu kendi başınıza yapmak özeldir çünkü bilinçli olarak kendi ellerinizle bir şeyler yaratmak için zaman ayırmanızı sağlar. Sakinleşirsiniz ve örgü örmenin aslında sağlığımıza olumlu etkisi olduğunu söyleyebilirim. Eşarp nihayet bittiğinde, kendi başınıza bir şeyler yaratmış olmanın mutluluğunu ve gururunu hissedersiniz. Bu, birçok insanın yaratıcı olduklarında deneyimlediği bir etkidir. Aynı zamanda bu zamanın hayata dair düşünmek için de alan sunduğuna inanıyorum. Yavaş yavaş yaptığınız şeyle ilgili bir tutum veya bağlantı geliştirirsiniz. Ve sonunda eşarp sizin bir parçanız oluyor.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Neden bu tasarımı seçtiniz?

Bir tasarımın her zaman içinde yaşadığımız zamanı yansıttığına inanıyorum. Konu renklerle, şekillerle ilgili ve son yıllarda “Hayat İçin Bir Eşarp” kampanyasında şunu fark ettim ki, özellikle bir eşarbın birçok farklı rengi ve “çok renkli” olması çok iyi karşılanıyor. Ayrıca özellikle kendiniz örüyorsanız biraz zorlayıcı olabilir. Aynı zamanda eşarbın pek çok şeyle uyum sağlamasını ama sıkıcı olmamasını da istedim. Daha renkli bir şeyin getirdiği özgürlüğü seviyorum. Eşarpın öne çıkması gerekiyor ve öyle de yapıyor. Kaç kişinin bunları giyip kombinlediğini görünce hep şaşırmışımdır. Gösterdiğiniz küçük bir bayrak gibi, bir ifade.

Guido Maria Kretschmer

Guido Maria Kretschmer

Guido Maria Kretschmer

Kaynak: Christoph Köstlin

Sadece bir tasarımcı ve “Alışveriş Kraliçesi” sunucusu değilsiniz, aynı zamanda eğitimli bir hemşiresiniz ve tıp okumak istiyorsunuz. Bu konuda neyi beğendin?

İnsanlarla çalışmayı ve somut bir şekilde onların yanında olmayı her zaman büyüleyici bulmuşumdur. Tıp alanında kariyer birçok açıdan bir hediyedir çünkü özellikle zor zamanlarda doğrudan yardımcı olabilirsiniz. Küçük yaşlardan beri vücudun nasıl çalıştığıyla ilgileniyordum, aynı zamanda insanları şefkatle ve pratik yardımla destekleme fikri de ilgimi çekiyordu. O zamanlar benim için en önemli an ilk yardım eğitimiydi. Hayat kurtarma yeteneği beni heyecanlandırdı ve şunu düşündüm: “Bu benim yolum.” Hemşire olmak için aldığım eğitim iyi bir hazırlıktı çünkü bana böyle bir mesleğin zorluklarıyla baş etmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Neyi beğenmedin?

Bazen benim için zor olan şey hastanelerdeki hiyerarşik sistemdi. Çoğunlukla katı ve esnek değildi, bu da elbette yeterlilik ve yapıyla ilgiliydi ancak böyle bir sistemde ilerlemek kolay değil. Çoğunlukla kendi biyoritminize aykırı olan düzensiz çalışma saatleri de zorlayıcıydı. Ama en çok zorlandığım şey kayıplarla başa çıkmaktı. Sevdiğiniz hastalar öldüğünde, onları bırakmak zordu. Benim için bu insanlar kısa sürede aile gibi oldu ve bu yakınlık bazen profesyonel olarak mesafemi korumamı zorlaştırdı.

Uzun süredir toplumsal amaçlara bağlısınız, Alman İnme Yardım Vakfı'nın, DKMS Life'ın elçisisiniz ve hatta 2023'te Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Liyakat Nişanı aldınız. Bu tür bir bağlılık neden bu kadar önemli? Sen?

Bana göre şöhret, eğer anlamlı bir şeye ulaşmak için kullanılmazsa başlı başına bir anlam ifade etmez. İnsanların sizi sevmesi veya takdir etmesi güzel, ancak bu tek başına yeterli değil. Daha büyük bir platformunuz varsa, bunu şikayetlere dikkat çekmek ve böylece başkalarını yardım etmeye veya dahil olmaya motive etmek için kullanabilirsiniz. Bence bu bir tür zorunluluk, özellikle de kendiniz iyi ve ayrıcalıklı bir hayat sürüyorsanız. Kendi hayat hikayemden ve aldığım eğitimden toprakta kalmanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Bu sizi gerçeklikle temas halinde tutar ve kaç kişinin desteğe ihtiyacı olduğunu anlar. Sosyal bağlılık yalnızca birçok şeyi geri getirmekle kalmaz, aynı zamanda inanılmaz derecede yoğun ve dokunaklı anlar da yaratır. Ailelere veya kurumlara yıllarca eşlik edebileceğinizi ve ister bağış, ister zaman, ister pratik destek yoluyla gerçekten yardımcı olabileceğinizi anladığınızda, kendinizi büyük, geniş bir aile gibi hissedersiniz. Bu bağlantı benim için çok değerli.

Bunca yıllık sosyal etkileşimden ne öğrendiniz?

Desteğin genellikle en az beklediğiniz kişilerden geldiğini öğrendim. Zor zamanlarınızda yanınızda olanlar her zaman en yakın arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz olmayabilir. Bazen aniden muazzam bir güç gösterenler komşular veya tanıdıklardır. Aynı zamanda istisnai durumlarda insanların ne kadar cesaret geliştirebildiklerini de gördüm. Zayıf olduğu düşünülen insanlar genellikle zorlu terapilerin veya kaderin darbelerinin üstesinden etkileyici bir güç ve özgüvenle gelmeyi başarırlar. Sadece kendilerine değil başkalarına da ilham veren bir güç yayarlar. Bu deneyimler bana kesinlikle herkesin ne kadar potansiyele sahip olduğunu ve ne kadar çok harika insanın bulunduğunu gösterdi.

İhtiyaç sahibi çocuklara başka nasıl yardım edilebilir?

Dünya çapında Save the Children gibi çocuk haklarını ve çocukların korunmasını savunan UNICEF veya SOS Çocuk Köyleri gibi birçok kuruluş bulunmaktadır. Ancak her zaman o kadar uzağa bakmanıza gerek yok; kendi ortamınızda yardım etmenin birçok yolu vardır. Yerel organizasyonlara da katılabilirsiniz. Zor yaşam koşullarında çocuklara eşlik eden ve acilen desteğe ihtiyaç duyan bir çocuk bakımevi olan Hamburg'daki Sternenbrücke buna iyi bir örnektir. Özellikle çocuklar korunmaya değer yaratıklardır ve toplumumuzda ne kadar çok kişinin haklardan ve destekten yoksun büyüdüğü şaşırtıcıdır. Ancak somut yardımın yanı sıra sosyal bir tutum sergilemek de önemlidir. Çocukların şiddetten uzak, sevgiyle büyüyebileceği siyasi ve toplumsal yapıların oluşmasını sağlamalıyız. Çocuklar için güvenli ve destekleyici bir dünya yaratmak sadece ailenin değil, aynı zamanda çevrenin de sorumluluğudur.

Eğer insanlar kendilerinin çok fazla parası yoksa sosyal davaları nasıl destekleyebilirler?

Yardım çoğu zaman küçük şeylerle başlar. En önemli temel, mağduriyetleri tanımak ve onlara karşı duyarlı olmaktır. Nazik bir jest veya düşünceli bir söz bile fark yaratabilir. Daha fazlasını yapmak istiyorsanız desteğe ihtiyaç duyulan sosyal kurumlara danışabilirsiniz. Gönüllülük toplumumuzun temel direğidir ve katılmanın birçok yolu vardır. Az parası olanlar bile küçük bağışlarla yardımcı olabilir; birkaç avronun bile etkisi olabilir. Ayrıca çevrenize de dikkat edebilirsiniz: yaşlı komşularınıza yardım teklif edin, birinin bir şeye ihtiyacı olup olmadığını sorun veya sadece orada olun. Bu genellikle büyük işler ile ilgili değil, günlük yaşamdaki pratik, küçük yardımlarla ilgilidir. Ve eğer biri aktif olarak yardım edemiyorsa, o zaman bu, yaşamı olumlu bir tutum ve hoşgörüyle sürdürmeye yardımcı olur. Dostluk ve açıklık çoğu zaman düşündüğünüzden daha fazlasını başarabilir.

Şeffaflık notu: Programlama nedeniyle bu röportaj yazılı olarak gerçekleştirilmiştir.