Türk şahitler anlatıyor

celikci

New member
BARIN İÇİNE KAÇTIM

ALİ CAN DURMAZ (Doktora öğrencisi):
“11 yıldır Güney Kore’deyim ve Itaewon’da yaşıyorum. Itaewon mahallesi, her yıl Cadılar Bayramı için tercih ediliyor. Bu yıl, pandemi daha sonrası kısıtlamasız birinci Cadılar Bayramı’ydı. Bu yüzden beşerler 3 yılın acısını çıkarırcasına bölgeye akın ettiler. O akşam bölgede yaklaşık 100 bin kişi olduğu söyleniyor. İzdihamın gerçekleştiği sokak ise çok hareketli ve barlar sokağı olarak biliniyor. Ben de o sokaktaydım. Arkadaşlarımla bir barın önünde oturuyordum lakin bir anda itiş-kakış başladı. Bir de yokuş olan bir sokak. Yokuş aşağı gitmek isteyenler kendini üst çıkanların üstüne attı. Büyük bir panik yaşandı. Biz barın içine kaçıp olaydan sıyrıldık. Her şey 5 dakika ortasında oldu. Kimse başta ne olduğunu anlamadı. Bağırış, çağırış ve yardım isteyenler vardı. Adeta savaş alanı üzereydi. Yerde onlarca ceset vardı. Birtakım yaralılara barda yardım ettik. esasen sonrasındasında polis ve ambulanslar bölgeye akın etti. Sağlıkçılarla bir arada iki cesedi ambulansa taşıdım. Travmatikti.”

BİNLERCE İNSAN SIKIŞTI

CİHAN AYTEKİN (Uluslararası Ticaret Kısmı öğrencisi ve restoranda aşçı):
“Cumartesi gecesi herkes sokaklara çıkmıştı. Barların olduğu bölge bilhassa epey hareketliydi. Ben de arkadaşlarımla faciadan birkaç dakika evvel oradan geçtim. Orası meşhur bir yer, olağanda de beşerler oraya masraflar. Etkinliklere yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı söyleniyordu. Bu sokak sahiden çok dar bir yer. Tahminen bir buçuk otomobilin genişliği kadar. Binlerce insan orada sıkıştı. Üst üste düşenler, ezilenler, nefes alamadığı için boğulanlar oldu. Tüm bunlara şahit olmak dehşet sineması üzereydi. Olayın akabinde medyada farklı tezler ortaya atıldı, etkinliklerde insanlara uyuşturucu verildiği konusu yalanlandı. İnsanların ünlü bir kişiyi görmek için tıpkı yerde toplandığı argümanları da gerçek değil. Barlar sokağı meşhur bir yer, beşerler eğlenmek için buraya gelmişlerdi.”

ÖLEN TÜRK YOK

Seul Büyükelçisi Murat Tamer, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, hadisede ölen ya da yaralanan Türk olmadığını kaydetti. Haberi alır almaz polis ve hastanelerle bağlantıya geçtiklerini açıklayan Büyükelçi Tamer, kendilerine Türkiye’den de bir kayıp bildirisi yapılmadığını, en azından bu türlü teselli bulduklarını bildirdi. Büyükelçi Tamer, Itaewon’un gençler içinde tanınan bir bölge olduğuna işaret ederek, Güney Kore’de yaklaşık 250 Türk öğrenci bulunduğunu lakin bu şahısların inançta olduğunu kaydetti. Tamer, “Temasta olduğumuz bir öğrencimiz, ‘o sokağa girmek üzereydim fakat kalabalığı görür görmez son anda vazgeçtim. Sağa saptım, kurtuldum. Sola sapsaydım (izdihamın yaşandığı sokak) ölebilirdim” diye konuştu.

O SOKAĞA GİRİŞ ÇIKIŞLAR HÂLÂ KAPALI

Facianın yaşandığı Seul’deki Itaewon bölgesi, gece kulüpleri, barlar ve restoranların ağır olarak bulunduğu hareketli bir bölge. İzdihamın yaşandığı dar sokak ise barlar sokağı olarak biliniyor ve her iki ucu ana caddelere açılıyor. Polis ve öbür yetkililer incelemelerini sürdürüyor. Olayın yaşandığı dar sokağa giriş çıkışlar ise hâlâ kapalı.

HÂLÂ ŞOKU ATLATAMADIM

Seul’de yaşayan ve olay gecesi orada olan Ali Ertuğrul Öztarsu, yaşadıklarını toplumsal medya hesaplarında paylaştı. “Güney Kore, pandemiden dolayı eğlencelerin 3 yıldır kısıtlı biçimde yapılmasına müsaade veriyordu. Bu yıl kısıtlamanın olmadığı bir şenlik vardı. Beşerler bu bayramı kaçırmak istemediler” diyen Öztarsu YouTube hesabından şunları anlattı: “Çekim yapmak için o bölgedeydim, hengamenin olduğu yerin karşısında görüntü çekiyordum. ömrünü kaybeden insanları yere dizdiklerini görür görmez şok yaşadım. Kalp masajı yapmaya çalışan insanları gördüm. Hâlâ şoku atlatamadım.”

YAS İLAN EDİLDİ

Güney Kore’de 5 Kasım’a kadar yas ilan edildi. Ülkedeki tüm kutlamalar iptal oldu.