“Sorularıyla çocuklarımı yalnız bırakamam”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Savaş ve krizler şimdiki zamanımızı şekillendiriyor. Bu, çocuklar ve gençler tarafından da fark edilir ve huzursuzdur. Birçok ebeveyn, çocuklarının bu konulardaki sorularına uygun cevaplar bulmakta zorlanmaktadır. Çocuklarını ezmek veya yüklemek istemiyorlar. İki kızının annesi (5 ve 10 yaşında) ve ZDF'deki “bugün” mesajların moderatörü Sara Bildau buluyor: Ebeveynler çocuklarıyla karanlık konular hakkında konuşmaktan korkmamalı. Böylece “Anne, savaş bize mi geliyor?” Röportajda araştırma hakkında ne öğrendiklerini açıklıyor.

Daha sonra daha fazlasını okuyun Reklamcılık

Bayan Bildau, özellikle belirsiz zamanlarda mı yaşıyoruz?

Bu soru hakkında zaten çok şey düşündüm. Örneğin, annemle konuştum, böylece başka bir nesilden biriyle. Eskiden belirsiz zamanlar olduğunu söylüyor. Ancak büyük fark: Bugün, birçok kriz ve medya raporu günde 24 saat buluşuyor. Şu anda sık sık bir belirsizlik hissi hissediyorum – kişisel olarak, ailem için, doğrudan çevrem için. Bu dünyanın çatışmaları ve felaketleri sadece daha yakın değil, aynı zamanda coğrafi olarak da hissediyor: Ukrayna savaşı tam olarak kapımızın önünde. İklim krizini günlük yaşamımızda, hiç yeni olmasa bile daha fazla fark ediyoruz. Krizler ve çatışmalar son zamanlarda eskisinden çok daha bilinçli hale geldi.

Donald Trump ikinci dönemine ABD Başkanı olarak başladı. Federal seçimi Almanya'da hala yakın. Belirsizlik birçok yetişkin için harika. Ebeveynlerin en önemli görevlerinden biri, kendinizden emin olmasanız bile, çocuklarına güvenlik hissi vermektir. Bu kolay bir iş değil.

Tam olarak, bugünlerde korkularını çocuklara götürmek o kadar kolay değil. Bunu evde de fark ettim. Büyük kızım daha da küçükken ve orada şüphelendiği gardıroptaki hayaletle ilgilendiğinde, “Hayır, hayır, hiçbir şey yok” diyebildim. Kızım bana şimdi “Anne, savaş da bize geliyor mu?” Diye sorarsa, kendimi yutmam gerekiyor. Tabii ki, bu aynı zamanda içimde derinlere taşıdığım endişesi. Artık bu soruyu “hayır, bu gerçekleşmiyor” ile bu kadar kolay silemiyorum. Bunu ona açıklamalıyım: “Buna inanmıyorum – nedenlerden ve nedenlerden dolayı”. Örneğin, onunla NATO hakkında konuşabilirim, elbette çocuk dostu, slogana göre: Birlikte güçlüyüz! Sorun sık sık: Bu tür sorular ebeveynleri buz gibi, hazırlıksız yakalar. Bu deneyim benim için kitabı bu konuda yazmamın nedeniydi. Bazen sorulara cevap vermedim.

Tahttan Tahttan Dışı Sorular, Çocuğun tam olarak ne bilmek istediğini

Ve dünyada ne olduğunu televizyonda açıklayan medya profesyonelleri olarak!

Bu tamamen farklı bir şey! İşimde profesyonelim ve evde olduğu kadar duygusal değilim. Ebeveynler çocuklarımızı seviyoruz ve bu nedenle hepsi bu tür konularda aynı soruna sahip: Dürüst olmak istiyoruz, ama onları daha da korkutmayın.

Çocuklarınız için savaşla ilgili soruları nasıl cevaplayabilirsiniz? ZDF sunucusu Sara Bildau bir ebeveyn rehberi yazdı.

Çocuklarınız için savaşla ilgili soruları nasıl cevaplayabilirsiniz? ZDF sunucusu Sara Bildau bir ebeveyn rehberi yazdı.

Kaynak: Thomas Leidig

Bu yüzden kitapları için birçok uzman alışverişinde bulundular. Ebeveynlerin kendi cehaletlerini ve çocuklarının önünde kendi belirsizliklerini kabul etmekten korkmaları gerekmedikleri onlara yapıştı.

Bu konuda birkaç psikologla konuştum. Ve cevapları çok açıktı: çocukları yine de her şeyi bilen olmadıklarını fark ediyorlar. Kesinlikle çocukların kaç yaşında olduğuna bağlıdır. Aschaffenburg'daki Anaokulu Grubu veya bir ilkokulla mı yoksa bıçak saldırısı gibi konularda günlük bakım merkezi olan bir gençle mi konuşmam farklı. Bunu kitabımda ayırt ediyorum. Ama bana sorulduğunda: “Aschaffenburg'daki adam neden bunu yaptı?” O zaman dürüstçe şöyle diyebilirim: “Bunu da anlamıyorum!” Bu arada, bu, çocukların anlayış eksikliği ile yalnız olmadıklarını bilmelerine yardımcı olur. Ancak bu bizim ebeveynler için yeterli değil, çünkü çoğunlukla sorunun arkasında bir soru var. Genellikle çocuğun karşı sorularla bilmek istediklerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Bilgi düzeyini bu şekilde kontrol edersiniz ve bilmek istemedikleri şeyler hakkında dersleri olan çocukları ezmekten kaçınırsınız. Çoğu zaman size korkunç bir şeyin gelip gelemeyeceği endişesi vardır. Ve bir yetişkin olarak, kendimize bu soruyu da soruyoruz.

Çocuklara bir fikir vermek için karşılaştırmaları karşılaştırın

Ve bu gerçekten yetişkinlerin son bir cevabı olduğu sorusu değil.

Hayır, ve bu yüzden bir anne ya da baba olarak sadece “Hayır, bu bize olamaz!” Ama elbette çocuğumla böyle bir saldırının ne kadar olası olmadığı hakkında konuşabilirim. Karşılaştırma yaptığımızda çocukların daha iyi hayal etmelerine yardımcı olur. Örneğin: Birinin zehirlenmeden ölmesi bir saldırıda öldürülmekten çok daha olasıdır. “Mantar zehirlenmesinden ölen birini tanıyor musunuz?” “HAYIR.” Bu daha akıllı strateji. Bu tür soruları sadece ifadelerle cevaplamaya çalışmamalıyız.

Yani iyi niyetli bir “korkmanıza gerek yok” mutlak bir hareket değil mi?

Korku hala orada! Yüz kez söyleyebilirim: “Korkmana gerek yok.” Olabildiğince arka planı size açıklamaya çalışmalıyım. Sadece çocukların sorularını reddetmemelisiniz. “Çok gençsiniz” veya “bu çocuklar için değil” ile onları daha da korkutuyorum ve daha da ilginç olacak. Aslında, kitap yüzünden, çocukları çocuklarla savaş ve terör hakkında konuşmaya teşvik edeceğime inanan öfkeli ebeveynlerden birçok mektup alıyorum. Ama bunu söylemiyorum! Bununla birlikte, çocukların bu dünyanın krizlerini ve felaketlerini bu şekilde fark etmediklerine inanmak saçma – medya hakkında, evde evde görüşmelerde. Bu konuları günlük bakım merkezinde de yakalayabilirsiniz. Bunlardan bazıları bilgi artıkları ve çocuklarımı elinden almalıyım. Bu bilgi artıkları ile onları yalnız bırakamam. O zaman onu ezmemeliyim, ama şöyle diyemem: “Bunun için çok gençsin.”

Çocuklara güvenlik ve oryantasyon verin

Ama bu nasıl çok pratik olmalı? Birçok yetişkin de akranlarıyla siyaset hakkında konuşmakta zorlanıyor. Slogana göre: Dünya Siyaseti ve Donald Trump hakkında ne anlıyorum?

Örneğin, tanıdık çevremde, bazıları Trump'ın yeniden seçiminden sonra çok endişeli. Çocuklarınız bunu aldı ve sorular sordu. Trump hakkında konuşursanız, ABD'deki tüm siyasi sistemi açıklayabilmeniz gerekmez. Bu, çocuklarınızla konuyla ilgili kendi tutumlarınız ve duygularınız hakkında konuşmakla ilgilidir. Örneğin, siyasetinizin neden Amerika'yı böldüğünü düşünüyorsunuz. Ebeveynler zor konular hakkında yorum yapmak zorundadır. Bu, çocuklara güvenlik ve oryantasyon verir. Tabii ki, hakkında yanlış bilgi taşımamalısınız, ancak siyasi bir uzman olmanıza gerek yok.

Medya okuryazarlığı doğuştan değil, öğrenmelisiniz.
Sara Bildau,

Kitap yazarı

Sahte Haberler Nerede Hitap Edilir: Bu ülkede medya okuryazarlığı ne kadar kötü?

Medya giderek daha çeşitli hale geliyor. Örneğin, gençlerin büyük bir kısmı bilgilerini sosyal ağlardan alır. Onları kınamadan, ama: Sahte haberler için neredeyse süper bir serpme. Bu nedenle, bizim ebeveynler için, medyayı düzgün bir şekilde ele alabilmelerinin tekrar tekrar çalışmamızın özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Medya okuryazarlığı doğuştan değil, öğrenmelisiniz. Kitapta ebeveynlerin çocuklarımızı nasıl destekleyebileceğini gösteriyorum. Onları, internette bulunan her şeyin doğru olmadığını duyarlı hale getirmelisiniz. O zaman medya okuryazarlığının müfredata dahil edildiği yalnız okula güvenemiyorum. Ayrıca çocuklara ve gençlere yönelik birçok medya teklifi de var. Ebeveynler, çocuklarına sorularına cevap vermek için destek için de kullanabilirler.

Ebeveynler bazen çocuklarını kendi yerine bir güçle yönlendirmek zorunda değil mi? Örneğin, önce doğru olan partilere oy vermek istediklerini kimin seçtiğini seçer mi?

Çocuklarımızı demokratik olarak eğitmeliyiz. Herhangi bir güç kelimesinden çok daha fazlasını getiren şey, evde makul bir tartışma kültürü sunulabilir. Sadece bir cevap ya da gerçek olmadığı, aynı zamanda fikir alışverişi yapmak ve konumu için argümanlara sahip olmak önemlidir. Ebeveynler olarak, çocuğumuzdan pozisyonları ciddiye almalıyız. Ve çocuklarımdan argümanlar talep edebilirim. İşe yaramayan, çocuğuma siyasi bir yön reçete etmem. Ceza hukuku ile de ilgili olan gerçekten aşırı pozisyonlar söz konusu olduğunda, elbette ebeveyn bir güç kelimesine ihtiyaç vardır. Ancak bu, evde, okullarda ve günlük bakım merkezlerinde siyasi eğitim ile aşırı uçlara karşı koymakla ilgilidir. Aşırı pozisyonların yardımcı olmadığı çocuklarla konuşmalıyız. Bu nedenle, siyaset veya sosyal bilgiler gibi konuları “laber konuları” olarak reddetmemeliyiz. Tamamen önemlidirler. Sadece matematik derslerinden binomik formüllerle ilgilenmemeliyiz, çünkü çocuklarımız aynı zamanda toplumumuzda birlikte yaşamak için formülleri öğrenmek zorundadır.

Sara Bildau, “Anne, savaş da bize geliyor mu?” Peter Maffay tarafından önsöz ile 22.99 Euro. 6 Şubat 2025'te ortaya çıktı.