Son dakika… Ukrayna – Rusya savaşında son durum: Rus oligarklardan barış daveti

celikci

New member
Rusya’nın Ukrayna işgali beşinci gününe girerken, Batı Rusya’yı milletlerarası finans sisteminin dışına itecek epey kritik bir atak yaptı. Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve müttefik ülkeler belirlenen Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma sonucu aldı.

Batı, Putin’i durdurmak için bir dizi yaptırımı acil biçimde devreye soktu. Yaptırımlar güç ve finans bölümü üzerinde ağırlaşırken ABD ve NATO müttefiki ülkeler Rusya’ya takviye veren milyarderleri yani yeni kuşak ‘Rus oligarkları’ gaye aldı. Listede biroldukça isim yer alırken ülkenin en kıymetli iki iş insanından Oleg Deripaska ve Ukrayna doğumlu Mikhail Fridman’dan barış daveti geldi.

Fridman ve Deripaska Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı ses yükselten birinci iki iş insanı isim oldu.

Rusya’nın en varlıklı isimlerinden biri olan Fridman, varlık firması LetterOne’ın sahibi ve ülkenin en büyük özel bankası Alfa Bank’ın da kurucularından biri. Mikhail Fridman, çalışanlarına yolladığı bir mektupta bu kanlı savaşa son tabirini kullandı.

Kendisi de Ukrayna’da doğmuş olan Fridman LetterOne’da çalışan çalışanına bir email yolladı. Financial Times’da yer alan habere bakılırsa emailde ‘savaş hiç bir vakit karşılık değildir’ kelamları yer aldı.

Ailesi hala Lviv’de yaşamaya devam eden iş insanı “yaşamımın büyük bir kısmını Rusya vatandaşı olarak geçirdim, burada işler kurdum ve büyüttüm. Her Ruslara birebir vakitte Ukraynalılara büyük bir bağlılık hissediyorum ve bu yaşananları iki millet için de trajedi olarak nitelendiriyorum.” dedi.

Oleg Deripaska ise Telegram’dan yayınladığı bildirisinde barış görüşmelerinin en kısa vakitte başlamasını istedi. Rus alüminyum devi Rusal’ın sahibi olan ve Londra’da faaliyet gösteren EN+ Group yoluyla bu şirketin hali hazırdaki en büyük hissedarı olan Deripaska “Barış epey önemli” derken son olarak 21 Şubat’ta yaptığı açıklamada Ukrayna’da savaş yaşanmayacağını sav etmişti. Deripaska, Rus hükümetiyle olan bağları münasebet gösterilerek ABD tarafınca 2018’den beri yaptırım listesinde tutuluyor. Deripaska’nın yasal yollarla bu yaptırımlara itiraz etmiş olduğunu da hatırlatalım…

Mikhail Fridman, Forbes’un 2021 listesine nazaran dünyanın en güçlü 128. bireyi. 57 yaşındaki iş insanı çalışanlarına yolladığı mektupta siyasi telaffuzlar kullanmaktan kaçınsa da şu kelamları söylemekten geri durmadı: “Ben Rusya ve Ukrayna’da binlerce çalışanı olan bir iş insanıyım. Savaşın hiç bir vakit, hiç bir şeyin karşılığı olmayacağını biliyorum. Bu kriz hem canların yitip gitmesine tıpkı vakitte yüzsenelerdır birbiriyle kardeş olan iki ulusun ziyan görmesine sebep olacak.”

Fridman, çarpıcı mektubunu şu sözlerle bitirdi: “Bir tahlil sağlanması epeyce uzak bir ihtimal üzere görünse de ben yalnızca kan dökülmesinin durmasını isteyen tarafın yanına katılabilirim.”

Bu davetlerle beraber Fridman ve Deripaska da, Vladimir Putin’e Ukrayna’daki askeri operasyonun durması için davet yapan (küçük) bir küme Rus oyuncu, müzisyen ve televizyon sunucusunun ortasına katılmış oldu. Öbür Rus oligarklar ise bu yaşananlar karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

Tüm Rus oligarklarının İngiltere bankalarında 800 milyar dolardan fazla birikimi olduğu bedellendiriliyor. Artık bu paralar risk altında. Milletlerarası finans sisteminden çıkarılacak olan Rus bankaları ve piyasayla iş yapamayacak olan iş insanlarının sayısı arttıkça Fridman ve Deripaska üzere davetler yapan şahısların sayısının da artması bekleniyor.