Son dakika… Dünyanın gözü İngiltere’de… Ve Charles resmen kral ilan edildi! İngiltere’nin yeni hükümdarı Kral 3. Charles

celikci

New member
İngiltere, bugün, 70 yıldır şahit olunmamış anlara tanıklık etti.

Perşembe günü ölen Kraliçe 2. Elizabeth’in yerine, birinci oğlu Charles kral ilan edildi ve Kral 3. Charles ismini aldı.

3. Charles’ı kral yapan imza
TARİHTE BİR İLK

Bu bununla birlikte tarihte bir birinci. Zira Kraliçe 2. Elizabeth tahta çıkarken ve kraliçeliği ilan derken televizyon yayını yapılmamıştı fakat oğlu Charles tüm dünyanın izlediği bir merasimle krallığını ilan etmiş oldu.

Aslında ölen kraliçenin tahtına oğlunun geçeceği uzun vakittir biliniyordu ve kraliçenin vefatı açıklanır açıklanmaz Charles’a kral diye hitap edilmeye başlandı.

Ancak kraliyet geleneklerine bakılırsa Charles’ın resmi olarak kral ilan edilmesi az evvelki merasimle gerçekleşti.

Kral 3. Charles, St James’s Sarayı’nda 200 kadar kıdemli hükümet yetkilisi, Kraliyetin tesir alanındaki öbür ülkelerden gelecek 14 diplomat ve devletin yüksek kurumlarından gorevlilerin yaptığı toplantının akabinde yaptığı konuşmanın tamamlanmasıyla bir arada resmen kral oldu.

Törende Charles’ın eşi Camilla ve oğlu Prens William da hazır bulundu

Charles toplantının akabinde katıldığı bu topluluğu otomatik olarak ‘Kraliyet Müracaat Kurulu’na dönüştürmüş oldu ve bu biçimdece yapılan toplantı da resmi kraliyet toplantısına dönüşmüştü.

3. CHARLES RESMEN KRAL OLDU

Yemin tabirleri, taahhütler ve annesinin mevti ile ilgili anma cümlelerinden oluşan bir konuşma yapan Charles’ın krallığını ilan eden duyuru ilan eden duyuru, St James’s Sarayı’nın balkonundan okundu.

Bunun akabinde tıpkı ilan Londra’nın ticari kalbi olan, İngiltere Merkez Bankası’nın karşısındaki Royal Exchange’de de okundu.

Hemen akabinde ise bayraklar 26 saat boyunca bir daha göndere çekildi. Fakat seremonilerin akabinde ulusal yas periyodunun devam edecek olmasından dolayı bir daha yarıya indirilecekler.

İLK KONUŞMASINI DÜN AKŞAM YAPMIŞTI

İngiltere’nin yeni hükümdarı Kral 3. Charles, annesi Kraliçe II. Elizabeth’in vefatının akabinde dün akşam birinci kere ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Kral 3. Charles, yaptığı konuşmada Kraliçe’nin sevgisi ve şefkatini överken, ailesi için yeni bir devrin başladığını söz etti.

Kral 3. Charles, “Kraliçe tahta geçtiğinde, İngiltere ve dünya hala İkinci Dünya Savaşı’nın neticeleriyla baş etmekteydi ve hala eski vakit içinderın geleneklerine göre yaşıyordu. Son 70 yılda toplumumuz fazlaca kültürlü ve epey inançlı bir hale geldi. Devletin kurumları da sırayla değişti. Fakat tüm değişiklikler ve zorluklarla birlikte, ulusumuzun yetenekleri, gelenekleri ve muvaffakiyetleri ile söz edilemez bir biçimde zenginleşti ve gelişti. Eşsiz tarihimizin ve parlamenter hükümet sistemimizin kıymetli geleneklerini, özgürlüklerini ve sorumluluklarını hürmetle korumak için yetiştirildim. Kraliçe’nin sarsılmaz bir bağlılıkla yaptığı üzere, ben de Allah’ın bana bahşettiği kalan mühlet boyunca ulusumuzun kalbindeki anayasal unsurları sürdürmeye önemli bir biçimde kelam veriyorum. Birleşik Krallık’ta nerede yaşıyor olursanız olun yahut dünyanın rastgele bir yerinde geçmişiniz yahut inançlarınız ne olursa olsun size hayatım boyunca sadakat, hürmet ve sevgi ile hizmet etmeye çalışacağım. hayatım elbette değişecek. Yeni sorumluluklarımı üstlendikçe, vaktimin ve gücümün birçoklarını hayır işlerine vermem artık mümkün olmayacak lakin biliyorum ki bu kıymetli işler oburlarının muteber ellerinde devam edecek” dedi.