Sihirbaz Gukesh, dünya satrancının yeni kralı

Adanali

Global Mod
Global Mod
16 Aralık 2024 Pazartesi 09:34

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

Geçtiğimiz Perşembe günü Hintli Dommaraju Gukesh, Singapur'da Çinli Ding Liren'i yenerek yeni dünya satranç şampiyonu oldu. Şubat 2023'te, bu sporun yaşayan efsanesi ve beş kez şampiyon olan Viswanathan Anand bana bugün yüksek sesle hatırlamam gereken bir şey söyledi: “Yeni nesil Hintli oyuncuların uzun vadede çok ileri gidebileceğine inanıyorum. Satranç benim ülkemde doğdu ve belki bir gün köklerine dönecektir. Kehanet gerçekleşti. Ve Anand'ın WestBridge Satranç Akademisi'ndeki (WACA) öğrencilerinden biri olan Gukesh'in yeteneği sayesinde bunu vaktinden önce başardı.

2013 yılında Gukesh sadece yedi yaşındaydı. Genç yaşında, Hint satrancının kutsal yeri olan Chennai'de öğretmeninin şampiyonluk unvanını Norveçli Magnus Carlsen'e kaptırdığına tanık oldu. Anand ve Gukesh'in doğduğu yer olması boşuna değil. O zaman çocuk kendi kendine sessizce, “Bu unvanı geri alacak kişi ben olacağım” dedi. Bugün 18 yaşında olan Gukesh, verdiği sözü yerine getirdi. O, tahtanın kralı, kadim oyunu kucağına alan ve onu hak ettiği yere, köklerine götüren bir raca.

kasırga gibi

Filozof Santiago Alba 'Çocuklarla Okumak' adlı makalesinde şöyle yazmıştı: “İnsanlığın öyküsünü mitolojik veya anlatısal bir karakterin bireysel kaderi üzerinden anlatıyoruz.” Satranç dehası Gukesh, doğrudan bu iki kategoriye, efsane ve hikaye kategorisine giriyor. Annesi Padma bir mikrobiyologdur. Babası Dr. Rajinikanth prestijli bir KBB cerrahıydı. Ve “öyleydi” diyorum çünkü doktor her şeyi oğlunun gölgesi, duygusal sığınağı olmaya bıraktı. İşte bu yüzden, kader onlara gülümsedikten sonra Singapur'da ikisinin birleştiği kucaklaşmayı ve ağlamayı görmek çok heyecan verici.

Dünya Şampiyonası kutlamaları sırasında Uluslararası Satranç Federasyonu'nun (FIDE) basın sorumlusu olan uluslararası usta Michael Rahal, bu hikayeye alışılagelmişin ötesinde bir miktar bağlam ekliyor: “Ding ve Gukesh'in samimi bir şekilde yemek yemeleri olağandı. Bir gün izin dışında otelin restoranında görülmediler. Aileleri ve analistler bunu tamamen normal bir şekilde yaptılar. Rahal'a itiraf edilebilir herhangi bir ritüeli soruyorum.

Herhangi bir şey. Bir süredir, büyük bir başarının arkasında bir ayrıntının, buna yol açan bir dizi küçük koşulun yattığına ikna oldum. Oldukça profesyonel olan Rahal bu meydan okumayı kabul ediyor: “Ding, oyun başlamadan on dakika önce gelirdi. Küpün dışında kaldı [la sala de juego estaba aislada, separada del público por un gran cristal opaco]güneşin son ışınlarından yararlanarak pencereden dışarı bakıyorum. Bunun yerine Gukesh odasından aşağı iner ve doğrudan tahtaya giderdi.”

ICC (İnternet Satranç Kulübü) portalının muhabiri fotoğrafçı David Llada, altmış dört karenin Cartier-Bresson'udur. Yıllar boyunca, gösterdiklerinden çok sessiz kaldıkları veya düşündüklerini anlatan yüzlerin binlerce satranç oyuncusunun portresini çekti. Gözleri olan bir adam. Ve çok fazla koku ile. On üçüncü tura yaklaşırken, maç sırasında ilk kez Prens Gukesh, Ding Liren'den önce otel salonunda göründü. Kızılderili, beyazlarla oynadığı sondan bir önceki maçta ne kadar çok şeyin tehlikede olduğunun farkındaydı. Adımları bile farklıydı: aceleci ve enerjikti. Gukesh, bindiği asansörden oyun odasının küpüne kadar 11 saniye ve onda 56'sını harcadı. Zamanlanmış zaman. Llada bu sahneyi küçük detayları yakalamayı bilenlerin objektifiyle hatırlıyor: “O gün Gukesh bir kasırga gibi patladı. “Bana çok fazla Gari Kasparov'u hatırlattı.”

Singapur'daki şampiyona başlamadan önce, Ding Liren ve Gukesh arasındaki düelloyu bozan kişi kesinlikle Kasparov'du çünkü ona göre, Magnus Carlsen'in yokluğuna açık bir gönderme yaparak gezegendeki en iyi oyuncu taçlandırılmayacaktı. . Ve Norveçli oyuncu neredeyse iki yıl önce dünya şampiyonu unvanını korumaya devam etmek için istifa etti. Bakü Ogre'sinin görüşüne karşı bir argüman olarak iki değerlendirmede bulunalım. Bir: Carlsen, yarışmanın formatı ve hızı konusunda FIDE ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle kendi kararıyla katılamıyor. Ve ikincisi: Ding ve Gukesh arasındaki turnuva, veriler birçok kişiyi şaşırtsa da, iki yarışmacının hesaplamaları ve stratejik anlayışları hakkında çok şey anlatan tarihteki en kesin turnuva oldu.

Tek bir kötü hamle oyunu kaybetmenize neden olur

Bu hassasiyete rağmen maçın sonucu Ding Liren'in akıl almaz hatasıyla oluştu. Öğrencilerle yaptığım görüşmelerde ve oturumlarda çok ısrar ediyorum: “Satrançta tek bir kötü hamle, oyunu kaybetmenize neden olur.” Ya da dünya şampiyonasını bundan sonra ekleyeceğim. Günümüzde Stockfish programı ve diğer benzer satranç motorları “sinir ağı mimarileri” veya “derin öğrenme ağları”nı bünyesinde barındırıyor. Bununla amaçlanan, bu işlemcilerin insan zekasına benzer şekilde davranması ve önemsiz hareketleri değerlendirerek zaman kaybetmemesidir. Bir fikir edinin: Stockfish (sürüm 12) saniyede 50 milyon oynatmayı hesaplar. Neyse ki Ding Liren ve Gukesh makine değil. İşte bu yüzden yanılıyorlar. Hatta haftalarca geleceğin en gelişmiş donanımının asla hissetmeyeceği duygusal baskıya maruz kaldıklarında daha da fazlası oluyor. Satrancın güzel tarafı da bu: her şeyi sarsan insan faktörü.

Heyecanla perşembe günü klasik tempoda planlanan oyunlardan sonuncusu olan on dördüncü oyuna vardık. O zamana kadar Ding ve Gukesh ikişer zafer kazanmıştı. Geri kalan karşılaşmalarda berabere imza attılar. Yeni bir beraberlik olması durumunda, şampiyon unvanı ertesi gün Çinli oyuncunun favori olduğu hızlı bir formatta belirlenecek. Ama önce, Ding Liren'in beyaz giymesine rağmen, belki de eşitliği bozmayı çok fazla düşündüğü için kontrol altına almak için oynadığı on dördüncü sayı için mücadele etmeleri gerekiyordu. Bu stratejinin ters tarafı, Çinlilerin bunu fark ettiğinde inisiyatifi kaybetmesi ve bir piyon geride kalmasıydı. “Eh, ama tahta yaptığımdan eminim” diye düşündüğünü hayal ediyorum. Ta ki 55. hamlede talihsizlik meydana gelene kadar.

Tarihin en ciddi hatası

Turnuvanın her sabahı antrenör David Martínez, El Divis ve büyük ustalar Miguel Santos ve Pepe Cuenca, Chess24 platformunda olup bitenler hakkında yorum yaptılar. Olayların olduğu gün oyun o kadar kararlıydı ki üçü her şey hakkında biraz konuştu. Pozisyon tükendiğinde ve hâlâ bir veya iki saatlik sıkıcı çatışma kaldığında seyirciyi tutmak kolay değil. Bu uykululuk ortamında Ding Liren trajik bir hamle yaparak “kale efe iki” (Kf2) yaptı. Sanal bir panonun yanında canlı olarak gösterilen bilgisayar analiz çubuğu aniden Siyah'ın lehine sıçradı. David Martínez – aslında tüm satranç dünyası – ellerini başına koydu: “İnanılmaz! Bugün zafere ulaşmaları için ikisine de yüzde sıfır verdi. “Bu satranç tarihindeki en ciddi hatadır.”

Gerçekten de, Ding Liren'in “kale dört” hamlesi, Mijail Chigorin'in 1892'de şampiyon Wilhelm Steinitz'e karşı yaptığı ve kendisini ikide mat olarak bıraktığı “fil dört” (Fb4) hamlesiyle birlikte tarih kitaplarında incelenecek. Çinli satranç oyuncusuyla ilgili olay dramatikti. Tahtada bir kale ve bir fil varken, 'sadece' sürüklediği eksi piyonu elinde tutmak için pasif hamleler araması gerekiyordu. Ancak bazı nedenlerden dolayı Ding çöktü ve kalesini Gukesh'in kalesiyle aynı seviyeye getirdi, belirleyici bir ayrıntıyı fark etmeden: 'a8' karesindeki beyaz fili de kalenin büyük köşegeninde kilitlenecekti. tahta. Gukesh yeni senaryoyu neredeyse anında anladı. Ding'in kalesini ele geçirdi ve rakibini filleri değiştirmeye zorladı. Şimdi evet: Şah ve iki piyon, şah ve piyona karşı. Gözlerim kapalı bile kazanabileceğim bir son.

Duvarı aşan sihirbaz

Singapur maçı kesinlikle Ding Liren'in büyük kaybıyla hatırlanacak ama sadece buna odaklanırsak Gukesh'e büyük haksızlık etmiş oluruz. Eğer benden savaş hakkında yazmam istenseydi, bunu Hintli bir büyücünün duvardan geçtiğini anlatan bir doğu masalındaki gibi yazardım. Ve klasik hızda oynanan on dört oyunun çoğunda sihirbaz Gukesh şapkasından çıkardığı bir numarayla şaşırtmayı başardı. Açıklayayım. Elit satrancın teorik çizgileri üzerinde çokça çalışılmış yollardır. Bu nedenle, bir oyunun tam sırası daha önce, en azından ilk on beş veya yirmi hamlede oynanmıştır. Ancak Gukesh, Çinlileri klasik teorinin dışına çıkaran ikincil varyantlarla Ding Liren'i tekrar tekrar şaşırttı ve onu dövüşün başında bazen bir saate yakın bir süre boyunca çok ciddi düşünmeye zorladı. Ding'in zaman sıkıntısı aslında sihirbaz Gukesh'in başarısına yol açan küçük koşullardan biriydi.

Satranç hayranlarının en çok takip ettiği içerik yaratıcılarından biri olan Büyük Usta Pepe Cuenca bu konuyu şöyle detaylandırıyor: «Gukesh'in rekabetçi ruhu inanılmaz, kazanma zihniyeti sadece 18 yaşında ortaya çıktı. Her zaman pozisyonu nasıl sıkılaştıracağınızı arayın. Küçülmüyor. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar genç bir oyuncuda böyle bir şey görmedim. “Risk korkusu olmadan onun gibi oynamak gerçekten zor, hatta bir dünya şampiyonasında daha da zor.”

Viswanathan Anand, sihirbaz Gukesh'in sırrını herkesten daha iyi biliyor: “Her duruma uyum sağlayabilir. “Oldukça sakin, özellikle de baskı altında.” İşte o kadar çok aradığım detay. Her şeyi sakinleştiren insan faktörü.

Yorum

Hata bildir