San Franscico Balesi'nin direktörü Tamara Rojo: “Dans seçkin değil, birçok sanatçı çalışan ailelerden geliyor”

Adanali

Global Mod
Global Mod
13 Nisan 2025, 00:08 Pazar

Büyük İspanyol dans yıldızı olan Red Tamara, dünyanın en prestijli kültürel kurumlarından biri olan San Francisco Balesi'ni yönetiyor. Dansçı olarak parlak bir uluslararası kariyerin kahramanı olan Red, bilgi için doyumsuz bir susuzluğa sahiptir. Onu ilgilendirmeyen ne olursa olsun. Tarih, Politika, Sanat … Tutkulu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski balenin koreografı ve yönetmeni olarak çalışmalarına dahil olmaya çalışan disiplinler.

37 yıl boyunca organizasyona liderlik eden tüm bir efsane olan Helgi Tomasson'a ofiste oluyor. Her şey, ilk dansçı ve sanat yönetmeni olduğu Londra'daki İngiliz Ulusal Balesi'nde (ENB). Tamara Red, Vocento tarafından düzenlenen toplantıda Santander Womanow'a katılacak ve 18 ve 19 Haziran'da Madrid'de yedinci baskısını kutlayacak. San Francisco Balesi Direktörü, temellerine ihanet etmeden dansı yenilemeye kararlıdır. “Bale meclisinde özgürlüğün alınmasına izin veren bir İngiliz geleneğinden lehine oluyorum, böylece bugünkü halkın mesajı anlaması” diyor.

– Avrupalı ve Amerikalılar arasında çok fark var mı?

– Kıta Avrupa'da, Fransa, Almanya veya İtalya'da şirketler genellikle ulusaldır ve eyalet veya yerel yönetimler tarafından sübvanse edilmektedir. Birleşik Krallık'ta bir karışım var: kamu finansmanı var, ancak şirketlerin gişe başarısı olması da gerekli. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde, kamu sübvansiyonu yoktur ve bu, üstlenilebilecek sanatsal risk türünü büyük ölçüde etkiler.

– En avantajlı sistem nedir?

– Benim için İngiliz sistemi en dengeli. Şirketleri desteklemek ve ay sonunda herkesi ödemek için yeterli kamu kaynağına sahiptir, ancak aynı zamanda halka bağlantı kurmayı da gerektirir. Bu, yaratıcılara, yeni seslere, bestecilere ve tasarımcılara yatırım yapmanın, bazen Kıta Avrupa'da gerçekleşmeden, halkın unutulduğu çünkü gişenin gerekli olmadığı için marj verir.

– San Francisco Balesi'ne kişiliğine sahip olmaya başlayın?

– Önceki yönetmen Helgi Tomasson, 37 yıl öndeydi. Bu sadece ikinci sezonum. Değişiklikler zaman alıyor, ancak bu derste işlerin fark edilmeye başladığına inanıyorum: doğal doğallık üzerinde, klasik repertuarın nasıl modernize edileceği ve her temsili bireyselleştirmede çalıştık.

– Tomasson'un mirası çok mu var?

– Tartımdan daha fazla, derinden saygı duyan bir miras. Şirketi dönüştürdü ve dünyanın ilk on arasına yerleştirdi. Benim çalışma tarzım yukarıdakileri silmek değil, üzerine inşa etmek.

– Klasik bale, zamanında donmadan 21. yüzyıla nasıl uyarlanabilir?

– Alanımızdaki harika sorulardan biri. Klasikler klasiktir, çünkü merkezlerinde 'La Odyssea' ya da Shakespeare, Cervantes veya Lope de Vega'nın çalışmalarında olduğu gibi evrensel bir tarih vardır. 'Swan Gölü', insan durumundan bahsettiği için katlandı. Anahtar, onu nasıl sunduğunuzdur. Bugünün halkın mesajını anlaması için özgürlüğün alınmasına izin veren daha İngiliz bir geleneği takip ediyorum. Örneğin, 'Raymonda' versiyonumda, bağlamı Kırım Savaşı'na nakleddim.

– Dans seçkin kalır mı?

– Bu algı doğru değil. Dans, sosyal hareketlilik için en iyi araçlardan biridir. Birçok sanatçı çalışan ailelerden geliyor. İspanya'da bir şova katılmanın kolay veya ucuz olmadığı doğrudur, ancak bu başka bir sorundur.

– Teknik ve eğitim bir dansçının fiziksel eksikliklerini sağlayabilir mi?

– Bu meslekte 40 yıldan fazla bir süre sonra, danstaki en önemli şeyin zihin olduğuna ikna oldum. Fiziksel koşullar bir dereceye kadar önemlidir, ancak zeka sınırlamalar olarak kabul edilenlerin üstesinden gelebilir.

Evrensel dil

– Dans herhangi bir kültür ve ülkeyle bağlantı kurabilir mi?

-Kesinlikle. Müzik gibi, dans da insan duygularının ilkel bir ifadesidir.

– Bale dışında başka hangi ilgi alanlarınız var?

– Her şey ilgileniyor. İstediğim her şeyi keşfetmek için hayatımı vermiyorum. Kültür, tiyatro, sinema, müzeler, kitaplar, politika, tarih konusunda tutkuluyum … Her zaman daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

– Ve bu endişeleri dans etmek için aktarabilir misiniz?

– Yapmaya çalışıyorum. Örneğin, 'Raymonda' Balesi ile Kırım Savaşı'nı araştırmak için beş yıl geçirdim. Ayrıca Harvard Üniversitesi'nde Stepanov koreografisinin orijinal puanlarını incelediğim için şanslıydım.

– Dans açısından İspanyol halkının seviyesi nedir?

– İspanya'nın dans konusunda hiçbir geleneği olmadığı anlatıyı değiştirmeliyiz. II II'de biz öncü olduk. Petipa üç yıl İspanya'da yaşadı, bu yüzden tüm balelerinin bir İspanyol dansı vardı. Halk danslarının hala sokakta dans edildiği birkaç ülkeden biriyiz. Bir gün, bu kültürel servetin kaliteli turizmi çekmek için güçlü bir araç olabileceği anlaşılmasını çok isterim.

– İspanya'da çalışma fikri sizi cezbediyor mu?

– İyi bir teklifi kabul etmek, İspanya'yı müzik kültürü ve popüler dansta öncü bir ülke haline getiren altyapı yaratma fırsatı vermek zorunda kalacaktır. Olağanüstü bir sanatsal seviyemiz var.

– Kültürel kreasyonların tasarımındaki politikacılar çok müdahale ediyor mu?

– Sübvansiyonlar doğrudan verildiğinde, bundan kaçınmak neredeyse imkansızdır. Bir sübvansiyon almak için bakanı ve ruh halini ve mizahını görmeye bağlısanız karmaşıktır. Bu yüzden sübvansiyonları siyasetten ayırmak çok önemlidir, böylece gerçekten özgür bir kültür ve sanat var.

Yorum

Bir Hata Bildir