Pedro Piqueras: “Artık söylemediğim şeyleri söylemem gerektiğini düşünüyorum”

Adanali

Global Mod
Global Mod
Pedro Piqueras (Albacete, 68 yaşında) televizyonda çalışırken hiç röportaj vermedi, bu yüzden yarım asırdır basında, radyoda ve televizyonda uyguladığı gazetecilik anlayışını bugünlerde genişletiyor. 18 yıldır çalıştığı Telecinco'dan emekli olduktan sonra okuduğu sevgi dolu sözlere şaşıran gazeteci, bu Çarşamba günü Bilbao'da Alejandro Echevarría Fundación Comunicando Futuro Ödülleri'nde Profesyonel Kariyer ödülünü alıyor.

–Bir gazeteci emekli oluyor ama her gün gazete okumayı bırakmıyor.

–Gazeteci olmayı düşündüğümden beri bilgi tüketiyorum. Babam iyi bir gazete okuyucusuydu, onu her zaman elinde bir tanesiyle hatırlıyorum: 'La Voz de Albacete' ve daha sonra çalıştığım 'Pueblo' gazetesi. Uyandığımda yaptığım ilk şey, Radio Nacional'da, sarmalayıcı bir sese sahip, çok samimi bir adam olan Íñigo Alfonso'yu dinlemek. Bunu harika bir şekilde yapıyor.

–Emekli olduğunuz için o kadar çok sorumluluğunuz var ki gündeminizi organize etmekte zorlanıyorsunuz.

–Röportajlar, aramalar, ödüller… Stres anımı yaşadım. Çok minnettar olduğum bir sevgi patlaması yaşadım.

–Bütün 'ölüm ilanları' çok sevecendi.

–Aslında başına bir şey gelmeden önce ölüm ilanını okumak gibiydi bu. Bu beni şaşırttı. Ben röportaj vermeyen bir gazeteciyim, bilginin kahramanı değil, soru soran bendim. Kilitli yaşadım. Sabah on birde geldim, bütün günü televizyon karşısında geçirip eve gittim. Geç saatlerde dışarı çıktığım geceler için Madrid'de bir dairem olmasına rağmen kırsalda yaşıyorum. Sosyal hayatım yoktu, insanların beni tanıdığından habersizdim. Artık normal insanların yaptıklarını yapabiliyorum.

–İş için yaşadım.

-İyi evet. Bir yıldır artık cuma günleri çalışmıyordum, ayrılmak istediğimi gördüler. İyi yaptım çünkü doğru zamanda yaptım. 69 yaşında olacağım. Şirketimiz uzun bir aradan sonra habere yatırım yapma kararı aldı. Ben de o yatırımın gelirinin iki üç yılda toplanabileceğini düşündüm. Neredeyse çıkmak üzere olan birine değil, daha genç, yeniden çabalama becerisine sahip birine ihtiyaçları vardı. Devam etmem konusunda ısrar ettiler ama en dürüst şey başka birini aramaktı. Carlos Franganillo benim ve şirketin iddiasıydı. Onu ikna etmek zordu çünkü TVE'de kendisine çok iyi davranılmıştı.

–Gazeteci olmadan önce müzisyendi, soloydu ve halk grubu Carcoma'yla birlikteydi.

–Çok bilinen bir gruptu, sonuna, dağılmaya başladığı bir dönemde geldim. Korkunç bestelerim vardı. Ve bir seçim yapmak zorundaydım çünkü zaman ve hayat bana gazeteci olmamı önerdi.

–Her gazeteci ilk yayınladığı haberi hatırlar.

–Bak, bugün bana bunu gönderdiler (cep telefonunu gösterir). Bir COPE meslektaşı, folklorcu Manuel Luna ile yapılan bir röportajın yer aldığı 1973 tarihli 'Pueblo' gazetesinden bir kupür buldu.

–Sanırım bunu ona defalarca söylemişler ama sesi güven verici.

-Evet. Özel bulmuyorum ama aşırı durumlar yaratmamaya çalışan, yavaş, sakin bir ses olduğunu düşünüyorum. Bir haber programında zor şeyler anlatmak zorundasınız ama sonuçta hayat devam ediyor. Gergin bir iletişimci olmaktan her zaman kaçındım çünkü insanların sorunları yeterince var. İnsanlara korku aşılamaya çalışan siyasi gerilimi çok eleştiriyorum.

1997'de Pedro Piqueras.

–Sizce gazetecilerin gerilime katkısı var mı?

-HAYIR. Meclis'te gerginlik sürüyor. Siyaset slogandır bazen, bakalım en çirkin şeyi kim söylüyor. Sorun bu gerilime yardımcı olup olmadığımızdır. Belki yaptığımız haberlerde gerilimin kaynağını eleştirmedik. Biri çirkin bir şey söylediğinde hemen söyleriz.

–Sosyal ağlar yardımcı olmuyor.

–Ağlar yeni bir olgu, ben büyük bir tüketici değilim. İmzasını atan gazeteciye güvenmelisiniz, bilginin garantisi olmalıdır. Ortalıkta dolaşan sahte haberlerden, Yapay Zekanın sansasyon yaratmak için nasıl kullanıldığından korkuyorum. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Trump fenomeni gibi post-truth dediğimiz şey.

–Yalan olan post-truth.

–Evet ama biraz gerçek, biraz yalan ve hisler üzerine inşa edilmiş. Donald Trump, ülkenin içinde bulunduğu zor durumun sorumlusunun göçmenler olduğunu, ABD'ye yerleştiklerini, Amerika'nın kanını zehirlediklerini söyledi.

– İncil vaaz eden, vaaz veren gazeteci hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Hiç bulunmadım. Fikir gazetecisi var olmak zorundadır, manevi lider, aziz olan gazetecinin sınırlarını aşar. Ve giderek daha fazlası var. Neyse ki çoğu gazeteci ciddidir.

– Kamu radyo ve televizyonlarında da özel radyo ve televizyonlarda olduğu kadar özgür hissettiniz mi?

-Evet. Kendimi özgür hissetmediğimde ayrıldım. Sanki hayatımda her şey yolunda gidiyormuş gibi görünüyor ve bu doğru değil. Başarılı haber programları yaptım ve beni durdurdular. Genel müdür değiştiği için Pilar Miró'nun zamanında haber yapmaktan beş ay sonra 'Buenos Días'a geçtim. Kariyerim olayların insafına kaldı. Son 18 yıldır Telecinco'da yapmam gereken haberleri yaptım. Tarafsızlık ya da doğruluk yoktur, dürüstlük vardır.

–Kapuscinski'nin düşüncesi, iyi bir gazeteci olmak için iyi bir insan olmanız gerektiği midir?

– İyi bir insan olmalısın. Ben kötü bir adam değilim, toplumun yanında olmaya ve yalanları kınamaya çalışıyorum. Evet, şimdi söylemediğim şeyleri söylemem gerektiğini düşünüyorum.

-Örneğin?

– Siyasette. Birisi yalan söylediğinde bunun doğru olmadığını söyler.

Pedro Piqueras Bilbao'da selfie çekiyor.

Pedro Piqueras Bilbao'da selfie çekiyor.

Maika Salguero

–'Bilgi-eğlence', eğlence olarak bilgi.

–Bu çok eski. Public Mirror'a başladığımda 'bilgi-eğlence' yapıyordum ve beni bununla suçladılar. Sorun, insanların görmesi için eğlenceli olması gereken haberlerle, etkileyicilerden ve Instagram kullanıcılarından gelen haberlerle eğlence yaratmaktır. Bununla birlikte, bir haberin bir senfoni gibi olması gerekir. Günün en önemli haberi olan manşetlere çıkan bir uvertürüyle, diğer konulara 'molto vivace' ile… Ve kültürel haberlerle güzel bir son. Bir haber programında bile bir sanat eseri bulunmalıdır.

– Gazetecilik başarısız mı oluyor?

-HAYIR. Tam tersi. Sahte haberlerin, yapay zekanın ve post-truth'un birikmesi nedeniyle gerçek gazetecilik her zamankinden daha gerekli. Birinin neyin doğru olmadığını doğrulaması gerekiyor. Bu paraya mal olur. Christine Lagarde geçen gün yalanın ceylan hızında, gerçeğin ise kaplumbağa hızında koştuğunu söyledi. İnsanlar yalanlara gerçeklerden daha çok inanma eğilimindedir.

–Meslektaşlarınızın veda gününde size yaptığı o küçük yürüyüş hakkında ne düşünüyorsunuz?

– Acı bir şekilde ağladım. Çöktüm. Ben çalışmanın ve bana inanan birçok insanın sonucuyum. Ve bir gelenekten geliyor ki, Jesús Hermida, Pilar Miró, Lalo Azcona olmadan ben bir hiçim…