Natasha A. Kelly Almanya’da ırkçılık ve feminizm üzerine

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Natasha A. Kelly, beyaz kadınların sıklıkla feminizme tek boyutlu bakmasını eleştiriyorsun. Taleplerinde neyi atlıyorlar?

Beyaz feministler yalnızca toplumsal cinsiyet kategorisiyle ilgileniyorlar: Beyaz kadın, beyaz erkekle aynı parayı kazanmalı. Sonuç olarak, beyaz olmayan pek çok kadın, örneğin Siyah* kadınlar, söylemlerinde görünmez kalıyor.

Çünkü Almanya’da siyahi bir kadın, başta ırkçılık olmak üzere beyaz bir kadına göre tamamen farklı baskı ve ayrımcılık biçimlerine maruz kalıyor. Almanya’daki feminist söylemde kesişimsellik eksikliği, bunların ve cinsiyetçilik, ırkçılık ve sınıfçılık gibi diğer ayrımcılık biçimlerinin, yani belirli sınıflara karşı ayrımcılık arasındaki etkileşime bir bakış eksikliği var.

hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Peki bu şu anlama mı geliyor: Almanya’da feminizm hakkında konuştuğumuzda siyah kadınlar dahil edilmiyor mu?

Evet, çoğu zaman durum böyledir. Beyaz ve siyah feminizmi birbirinden ayırıyorum: Siyah feminizm herkes için savaşır. Beyaz feminizm yalnızca beyaz kadınların beyaz erkeklerle eşit olmasını savunur.

Ancak feminizmin amacı beyaz kadının toplumda beyaz erkekle aynı konuma sahip olması olmamalıdır. Daha ziyade amaç, ayırt edici yapıları yapısöküme uğratmak olmalıdır. Eşit ücret talepleri yalnızca yapıların, yani ataerkilliğin sürdürülmesinden ibarettir. Ancak bu, ırkçılıkla iç içe geçmiş ve siyahileri görünmez kılan yapısal bir eşitsizlik sistemidir.

”Burada büyüyen herkes ırkçı bilgiyi içselleştirmiştir”

Uzman Jasmin Mouissi, Almanya’da siyahlara ve farklı ırklardan olan insanlara her gün hakaret ediliyor ve saldırılara maruz kalıyor; bazen insanlar istemeden ırkçı yorumlarda bulunuyor, diyor. Irkçılığın fark edilmesinin neden genellikle zor olduğunu ve yakın zamanda Brandenburg’da okul çocuklarına yönelik saldırının neden münferit bir vaka olmadığını açıklıyor.

Bu, diğer şeylerin yanı sıra, 2012 yılında, Berlin Eyalet Katılım Danışma Konseyi’nde göreve başlamadan önce davet edildiğiniz Federal Adalet Bakanlığı’ndaki bir toplantıda sizi görünmez kıldı: Bir tablo belgesinde, ırkçılığın tüm olası kurbanları yer alıyordu. adlandırılmış, sadece siyah insan yok. Bu durumda nasıl hissettiniz?

Çoğunlukla çaresizdim. Bu ülkedeki en yüksek makamlardan birinde bulunmam ve mağdur olarak görülmememiz veya ırkçılıktan etkilenmememiz tamamen saçmaydı. Bunu hemen Bakanlığa ilettim, ancak bu olay bir yanlış anlaşılma olarak görmezden gelindi.

Ondan sonra tüm konuşma benim için anlamsızdı; toplantının neyle ilgili olduğunu bile hatırlamıyorum. Çünkü bana göre açıktı: Eğer resmi bir belgede yer almıyorsak, bundan sonraki tartışmalarda da adımız geçmeyecek. Benim eleştirdiğim de tam olarak bu: Siyahi insanlar çoğunlukla Almanya’nın bir parçası olarak görülmüyor.

Nedenmiş?

Bu bir yandan bilgi eksikliğinden ve beyazların sahip olduğu ayrıcalıklardan kaynaklanıyor. Öte yandan bunun, her şeyden önce toplumumuzun üzerine inşa edildiği ırkçı yapıların da bir sonucu olduğunu düşünüyorum.

Natasha A. Kelly (50) doktoralı bilim insanı, yazar ve görsel sanatçıdır.  Irkçılık da dahil olmak üzere çeşitli kitapların yazarıdır.  Yapısal Sorunların Yapısal Çözümlere İhtiyacı Var” ve “Siyah Feminizm: Temel Metinler”.

Natasha A. Kelly (50) doktoralı bilim insanı, yazar ve görsel sanatçıdır.  Irkçılık da dahil olmak üzere çeşitli kitapların yazarıdır.  Yapısal Sorunların Yapısal Çözümlere İhtiyacı Var” ve “Siyah Feminizm: Temel Metinler”.

Natasha A. Kelly (50) doktoralı bilim insanı, yazar ve görsel sanatçıdır. Irkçılık da dahil olmak üzere çeşitli kitapların yazarıdır. Yapısal Sorunların Yapısal Çözümlere İhtiyacı Var” ve “Siyah Feminizm: Temel Metinler”.

© Kaynak: Samia Rachel

Almanya’da büyümüş bir siyahi kadın olarak, yeni kitabınız “Schwarz. Almanca. Dişi.” yazmak.

Evet. En kötüsü ne medyada ne de okulda herhangi bir temsilin olmamasıydı. Kuzey Almanya’da kimsenin bana benzemediği küçük bir köyde rol modellerim olmadan büyüdüm. Okul kitaplarında bile siyahların hiçbir rolü yoktu.

Benim ilkokulumdaki beyaz kızların ise dünyanın en güçlü kızını temsil etmesi gereken “Pippi Uzunçorap” gibi rol modelleri vardı. Hikayeleri birçoklarına göre oldukça feminist olabilir. Ancak bu feminizm, çoğu zaman olduğu gibi, yalnızca beyaz kızlara ve kadınlara yöneliktir; ben ve diğerleri dışarıda bırakıldık. Üstelik beyaz kızlar, beyazların başkalarına baskı yapmasına izin verildiği mesajıyla bu tür hikayelerle büyüyorlar.

Çocuklara bu beyaz üstünlüğü duygusunu aşıladığımızda, onlara erken yaşlardan itibaren ırkçılığı da aşılamış oluyoruz.
Ne şekilde?

“Pippi Uzunçorap” örneğinden devam edersek: Onun hikayeleri sömürgeciliği romantikleştiren, ırkçılığı yeniden üreten sömürgeci anlatılardır. N-kelimesi de burada görünüyor (Editörün notu, bu kelime artık yeni baskılarda kullanılmıyordu.) Ve bu kitabın tek sorunu bu değil. “Pippi Uzunçorap’ın” babası Taka-Tuka-Land’ı yönetiyor; bu arada, sanılanın aksine, kurgusal bir ülke değil, Pasifik’te yer alıyor. Yani beyaz bir adam Pasifik’teki bir ülkeyi yönetiyor. Çocuklara bu beyaz üstünlüğü duygusunu aşıladığımızda, onlara erken yaşlardan itibaren ırkçılığı da aşılamış oluyoruz.

Sizce Almanya’da çocukluğunuzdan bu yana ırkçılıkla ilgili eğitim konusunda bir gelişme oldu mu?

Black Lives Matter 2020 hareketinin Almanya’da da Siyah karşıtı ırkçılık söylemi açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Ancak ırkçılıkla birkaç yıl içinde mücadele edilemez. 100 yılı aşkın süredir hâlâ eşitliği sağlayamayan kadın hareketini düşünün.

Siyah aktivistlerin, Siyah uzmanların ve Siyah akademisyenlerin mevcut bilgilerini ırkçılığa karşı mücadeleye dahil etmekte hâlâ başarısız oluyoruz. Onlarca yıldır bu ülkede çalışmalarına rağmen bilgileri göz ardı ediliyor.

Beyazlar kendilerini Siyahlar tarafından temsil edilmeyi son derece zor buluyor.
Sizce ırkçılığa karşı mücadeleye sosyal ve politik olarak nereden başlamalıyız?

Bir şey açık: Siyah insanları ve siyah tarihini görünür kılmalıyız. Örneğin bilimde, Siyah tarihini araştırmak, onu işlemek ve daha sonra bunun nasıl aktarılabileceğine dair uygun yöntemler geliştirebilmek için Siyah Çalışmaları başlatılabilir.

Ve siyasi düzey de dahil olmak üzere toplumda daha fazla siyah temsiline ihtiyacımız var. Çünkü hâlâ çok az sayıda siyah politikacımız var – ayrıca beyaz insanlar kendilerini siyah insanlar tarafından temsil edilmeyi son derece zor buluyorlar.

Natasha A. Kelly: “Siyah.  Almanca.  Kadın.”, Piper-Verlag, 22 euro, 31 Ağustos'tan beri mevcut.

Natasha A. Kelly: “Siyah.  Almanca.  Kadın.”, Piper-Verlag, 22 euro, 31 Ağustos'tan beri mevcut.

Natasha A. Kelly: “Siyah. Almanca. Kadın.”, Piper-Verlag, 22 euro, 31 Ağustos’tan beri mevcut.

© Kaynak: Piper Verlag

Son zamanlarda aktris Halle Bailey’nin Disney’in aynı adlı yeniden yapımında denizkızı Ariel’i canlandırmasıyla beyazlardan gelen birçok olumsuz tepkide gözlemlendi.

Bunun saçmalığı, deniz kızı karakterinin, Hans Christian Andersen’in kitabı yazmasından çok önce, Afrika mitlerinde her zaman var olmasıdır. Bundan rahatsız olan beyazlar hikaye anlatma konusunda eşsiz bir hakka sahip olduklarını düşünüyor. Ve bir karakterin artık Siyah bir kadın tarafından canlandırılıyor olması da onların inançlarını rahatsız ediyor.

Beyazların herkesi temsil edebileceğine ama siyahların bunu yapamayacağına inanıyorlar. Bundan kurtulmaları lazım. Sonuçta, Barack Obama Siyahların Başkanı değil, ABD Başkanıydı; tıpkı Angela Merkel’in kadınların Şansölyesi değil, tüm cumhuriyetin Şansölyesi olması gibi.

Siyah kitabında. Almanca. Dişi.” hem kendi deneyimlerinizi hem de siyah özgürlük savaşçılarının, kadınların oy hakkını savunanların ve feministlerin hikayelerini anlatıyorsunuz. Kitabınızın okuyucuları günün sonunda yanlarında ne götürmeli?

Benim için en önemli şey genç Siyah kadınların bu kitabı okumasıdır. Öncelikle onlara yöneliktir. Umarım siyah kadınlar bu kitapta kendilerini bulurlar ve gururla şunu söyleyebilirler: Ben siyahım, Almanım, kadınım.

*not yani Kırmızı.: Natasha A. Kelly sosyo-politik bir kendini tanımlama anlamına geldiğinden, bu röportajda “Siyah” her zaman büyük harfle yazılmıştır. Terim, siyah rengin olumsuz çağrışımlarını tersine çeviriyor ve Afrika kökenli insanları güçlendirmek, ırkçı yabancı terimlerin yerine geçmek ve küresel siyah topluluğa aidiyeti ifade etmek için kullanılıyor.