Moda kesimi çuvalladı! Çevreci üretim kelamları tutulmuyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Küresel dokumacılık sanayisinin tabiata ziyan verenlerin başında olması niçiniyle çevreci üretimlerin sıklıkta olması gerekirken şirketler bunun tam aksini yapmaya başladı. Pandemidilk evvel 2021 yılında global elyaf üretimi tüm vakit içinderın en yüksek düzeyi olan 113 milyon tona ulaşmışken, 2030’a kadar bunun 149 milyon tona çıkması bekleniyor.

Son vakit içinderda birkaç markanın kıyafet üretiminde yaptığı sürdürülebilir çalışmalarla karşılaşılsa da birçok şirket, etrafa daha az ziyan veren gereçleri kullanmak konusunda sınıfta kaldı. Moda ve dokuma bölümünde verilen taahhütler, memleketler arası markaların sürdürülebilirliğe ait raporlarında, geleceğe dönük mevcut tabloya yansımadığı görüldü. Bu alanda kar gayesi gütmeden çalışmalar sürdüren dünyaca ünlü bir markanın raporuna bakılırsa küresel dokuma sanayisi her zamankinden daha fazla üretim yapıyor.

şirketler sürdürülebilir üretim kelamlarını tutmuyor

“HEDEFLER TUTMAZ”

Yapılan tahlillere bakılırsa global elyaf üretiminin 2020’de pandemiden dolayı az da olsa azaldığı görülse de 2021 yılında son vakit içinderın en yüksek düzeyi olan 113 milyon tona ulaştı. 2030 yılına kadar da bu sayıların 149 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu da etraf ve insanlık açısında büyük tehlikenin geldiğinin sinyalini veriyor.

Öte yandan sentetik elyaflar global elyafların yüzde 64’ünü oluşturuyor. Tüm bu bilgilere ve nazaran dokumacılık kesiminin elyaf kullanmasının azaltmadan global ısınmada 1,5 derece olan hudut gayeye ulaşılamayacağını gösteriyor. birebir vakitte, kesim temsilcileri fosile dayalı üretim ve gereçlerin, etrafa hassas tercihlerle süratle değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

küresel elyaf üretim tablosu

YÜZDE 1’DEN AZ

Uzmanlar verilen tablonun epey karanlık olmasa da beklentilerin daha gerisinde olduğunu vurguluyor. Bu tabloya bakılırsa;

Polyester elyaf üretimi 2020’de 57 milyon ton olurken, 2021’de 61 milyon tona yükseldi. Geçtiğimiz yıl global elyaf üretiminde yüzde 54’le polyester en hayli üretilen elyaf oldu. Geri dönüştürülmüş polyester elyafların hissesi ise 2020’de yüzde 14.7’den 2021’de yalnızca yüzde 14.8’e yükseldi. Geri dönüştürülmüş elyaflar 2020 yılında tüm hammaddelerin yüzde 8.4’ünü oluştururken, bu oran 2021’de yüzde 8.9 oldu. Geri dönüştürülmüş dokuma atıklarından yapılan elyaflar, global pazarın yüzde 1’inden daha azına karşılık geliyor.

Yapılan tüm bu çalışmalar, etrafa ve beşere yarar sağlanması için üreticinin üretimde, etrafa daha az ziyan veren malzemeleri tercih etmesinin yanı sıra tüketicinin de sürdürülebilir eserleri benimsemesi gerektiğini gösteriyor.

Okumaya devam et...