Maymun çiçeği salgınında kritik gelişme: Nijerya’da maymun çiçeği virüsüne bağlı birinci vefat gerçekleşti

celikci

New member
Nijerya, dünya genelinde yayılmaya devam eden maymun çiçeği virüsü niçiniyle ülkede birinci vefatın gerçekleştiğini duyurdu.

Yakın vakitte Afrika’dan çıkarak öbür ülkelere süratle yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü niçiniyle Nijerya’da birinci can kaybı yaşandı. Nijerya Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi, ülkede geçtiğimiz Ocak ayından itibaren dokuz eyalette 21 maymun çiçeği olayının tespit edildiğini ve birinci can kaybının yaşandığını deklare etti.

Merkezin yaptığı açıklamada, “Maymun çiçeği kaynaklı can kaybı, farklı hastalıkları olan ve immünosupresif ilaçlar kullanan 40 yaşındaki bir hastada görüldü” denildi.

Birleşik Krallık’ta tespit edilen maymun çiçeği hadiselerinden birinin, 4 Mayıs’ta Nijerya’dan dönen bir vatandaşta görülmesinin akabinde Nijerya Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi Lideri Dr. Ifedayo Adetifa, İngiliz vatandaşının Nijerya’da hastalığa yakalandığını gösteren hiç bir delilin bulunmadığını ve ülkenin bir maymun çiçeği salgınına karşılık vermeye hazır olduğunu söylemiş oldu.

DSÖ: TOPLU AŞILAMAYA GEREK YOK

Dünya Sıhhat Örgütü yetkilileri geçtiğimiz günlerde 75. Dünya Sıhhat Asamblesi çerçevesinde maymun çiçeği virüsüne yönelik brifing verdi. Mevcut salgının nasıl ortaya çıktığı hakkında hala yanıtsız birfazlaca soru olduğu vurgulanan brifingde 20’den çok ülkede yaklaşık 200 maymun çiçeği olayının tespit edildiği açıklandı.

DSÖ Salgın Hastalıklar Yöneticisi Dr. Sylvie Briand yaptığı konuşmada, “Virüsün dizilimi, çeşidinin endemik ülkelerde rastladığımız cinslerden farklı olmadığını ve salgının muhtemelen daha epey insan davranışındaki bir değişiklikten kaynaklandığını gösteriyor” dedi.

Briand, Afrika’da geçmişteki salgınların gelişmenine dayanarak şu andaki durumun “kontrol edilebilir” göründüğünü söylemiş oldu. DSÖ’nün bir daha de ilerleyen periyotta daha fazla hadise beklediğini söz eden Briand, “Buzdağının tepesini mi gördüğümüzü yahut tespit edilmeyen çok daha fazla olay olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Önceliğin endemik olmayan ülkelerde hastalığın denetim altına alınması olduğunu söyleyen Briand, bunun süratli aksiyonla mümkün olabileceğini vurguladı. Briand, “Şimdi hakikat tedbirleri alırsak salgını kolay kolay denetim altına alabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

KORONAVİRÜSE NAZARAN ÇOK DAHA YAVAŞ

Briand ayrıyeten maymun çiçeği virüsünün korona virüse göre epey daha yavaş bulaştığına dikkat çekti.

DSÖ’nün çiçek hastalığı kısmının lideri Dr. Rosamund Lewis de maymun çiçeği hastalığının kolay yayılmadığını ve bulaşma için ekseriyetle yakın temas gerektiğini tabir ederek, “Toplu aşılamaya gerek yok” biçiminde konuştu. Aşıya sahip ülkelerin, bunları hastaların yahut sıhhat çalışanlarının yakın teması durumunda yüksek risk altında olanlar için değerlendirilebileceğini belirten Lewis, maymun çiçeğinin sıklıkla izole edilerek ve devam eden epidemiyolojik araştırmalarla denetim edilebileceğini söylemiş oldu. Lewis, “Vaka incelemesi, temaslı takibi, konutta izolasyon en düzgün seçenekler olacaktır” dedi.