Marc Levy, Röportaj: “ChatGPT şimdilik çok aptal”

Adanali

Global Mod
Global Mod
27 Ekim 2024 Pazar, 00:32

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

• Bağlantıyı kopyala

• WhatsApp

• Facebook

• X (eski adıyla Twitter)

• LinkedIn

• Telgraf

• Konular

Marc Levy (Boulogne-Billancourt, 1961), oğluna yönelik bir hikaye olan ilk romanını 2000 yılında yayınladı. Çevresi, eski iş adamını kitabı bir yayınevine göndermeye teşvik etti. 'Ve eğer doğru olsaydı' filmi anında başarı kazandı ve Steven Spielberg bunu filme uyarladı. O zamandan beri Levy yılda bir kitap yayınladı. Fransa ve diğer ülkelerdeki satış listelerinde üst sıralarda yer alan 25'e kadar roman. 50 dile çevrilen ve 50 milyonun üzerinde kopya satışıyla dünyanın en çok okunan yaşayan Fransız yazarıdır. İspanya'da Ukraynalı çocukların kitlesel kaçırılma olaylarını araştıran 'Canavarların Senfonisi'ni (HarperCollins) yayınlıyor.

-Önceki kitaplarından daha karanlık ve trajik güncel olaylardan ilham alıyor. Stilinizi bilerek mi değiştiriyorsunuz?

-HAYIR. Birçok kez evrenleri, temaları ve hatta türleri değiştirdim. Hiçbir zaman kendimi karalamak istemedim. Macera romanları, politik romanlar, tarihi romanlar, komedi ve gerilim romanları yazdım. Önceden tasarlanmamıştır. Beni her zaman etkileyen konu hakkında yazıyorum.

-Hikaye yazara mı ulaşıyor yoksa tam tersi mi?

-'Dokuz' üçlemesi zaten dünyada olup bitenler ve siyasi yolsuzluklar hakkında çok şey anlatan oldukça politik romanlardır. Son bölüm olan 'Noa'da, Ukrayna'nın işgalinden önce, kitap yayımlandıktan sonra bahsediyorum. Putin'in Rusya'nın Ukraynalı çocukları sistematik bir şekilde sınır dışı etme programını öğrendiğimde, bu konuyu acilen ele alma ihtiyacı hissettim.

-Kendini politik olarak onu suçlamaya adamak mı istedin?

-Her zaman kendimi fazla ciddiye almadan ciddi meseleleri ele almaya çalıştım. Yerçekimi dışında bir perspektiften de yapılabilir. Çoğu zaman okuyucuları cezbetmenin en iyi yoludur. 'Canavarlar Senfonisi' Ukraynalı çocukların kaçırılmasıyla ilgili bir belgesel değil. Kaçmak için mümkün olan her şeyi yapacak bir oğlanın, küçük kardeşini bulmak için mücadele eden bir gencin ve iki çocuğunu geri almak için aynı şeyi yapacak bir annenin macera ve aşk hikayesi. Ama her şeyden önce bu, karakterlerimin büyük Tarih boyunca hikayesidir.

-Olağanüstü durumlardaki sıradan karakterler mi?

-İşte böyle. Kendilerini aşan olağanüstü bir duruma zorla sürüklenen ve kendilerini olağanüstü bir şekilde ortaya koyan insanlardır.

-Kitaplarınızda tekrarlanan temalar olan kimlik ve aşk arayışı daha fazla satış yapmanıza yardımcı oluyor mu?

-Romanlarımın merkezinde yer alan şey kök arayışı değil. Kimlik sorunudur. Bu ayrımı yapıyorum çünkü kimlik her zaman geçmişte kalmıyor. Aynı zamanda kim olduğunuzu, sosyal kökeninizi, cinselliğinizi, zevklerinizi, kişiliğinizi nasıl varsaydığınızla da ilgilidir… Bütün bunlar kimlik arayışının bir parçasıdır ve bazen kimden geldiğinizi bilmekten daha zenginleştirici ve özgürleştiricidir. itibaren. Aşk daha çok sattığı için değildir. Bana göre aşk olmazsa ilgi de eksiktir. Sevgi olmadan paylaşmaya değer bir resim, bir heykel, bir fotoğraf, bir eser, bir dans adımı olduğunu düşünmüyorum. Belki idari formlar. Sevgiyle aşılanmamış bir hikaye yazmak için bir veya iki yıl harcamak imkansızdır. Bunu başka türlü tasavvur edemiyorum.

-Zengin ve ünlü olmak tehlikeli midir?

-Ünlü yazar yok. Bu şöhretin yumuşak bir biçimi. Adını biliyorlar ama yüzünü bilmiyorlar. Yani hiçbir tehlike yok. Hayatımın büyük bölümünde param olmadı ve bu hiçbir zaman benim itici gücüm olmadı. Her zaman yaratım ve hayal gücü beni yönlendirdi. Ben bir epikürcüyüm ve kalemimle yaşama ayrıcalığının çok farkındayım. Ama lükse ilgi duymuyorum. Küçük bir bistroda Michelin yıldızlı bir restorana kıyasla çok daha mutluyum.

-Eleştirmenlerle iyi bir ilişkiniz var mı?

-Eleştiriler çok değişti. Kariyerimin başlangıcında başarı sinir bozucu olduğundan eleştiriler çok sertti. Bugün farklı ama benim için her zaman aynıydı. Eleştirmenler kitaplara kötü söz ederek ün kazanırlardı. Bugün sadece sevdikleri hakkında konuşuyorlar ki bu çok daha iyi.

-Bazı yazarlar sıklıkla yardım alır. Yayıncınız tarihsel araştırmanız için personel sağlıyor mu yoksa ChatGPT kullanıyor musunuz?

-HAYIR! ChatGPT şimdilik çok aptal. Değişebilir ama bugün hiçbir şey bulamıyor. Hatalarla dolu internetten bilgi alır. Çok basit bir nedenden dolayı araştırma yapıyorum: 10 seferden 9'unda aramadığınız bir şeyi buluyorsunuz. Araştırmayı dış kaynaklardan alırsanız hikayenizi değiştirebilecek ayrıntıları kaçırırsınız. Bir yazar öğrenmek için araştırma yapar. Eğer bir karakter luthier ise, onun hakkında inandırıcı bir şekilde konuşmak için mesleği araştırırsınız. Önemli olan bilgiyi sindirmek ve özümsemektir. Araştırma, sorular sormak için uzmanlarla görüşmeyi içerir. Bu iş çok fazla gözlem ve dinleme gerektirir. Ve bu dışarıdan temin edilemez.

-Boş sayfadan korkuyor musun? İlham eksikliği sizi felç mi ediyor?

-Bu, açıklığa kavuşturulması gereken boş bir sayfadan ne anladığımıza bağlıdır. Her yazarın günlük yaşamının bir parçasıdır. İlham eksikliği başka bir şeydir. Masasına oturup romanının 350 sayfasını bilen bir yazar yoktur. Peki şimdi ne anlatacağım? Bu düğümü nasıl çözeceğim' diye kendinize soruyorsunuz. Çoğu kişi için bu, çalışmayı bırakmak için bir bahanedir. Ama gerçekte engellenmiş olmanız değil, bu 'yemek pişirmeniz'dir. Pek çok işte olduğu gibi, aşçının hamurun kabarmasını beklemesi gibi bekleme anları vardır. Bir yazar için de durum aynıdır. Bazen ekrana bakarak veya hikayeyi nasıl ilerleteceğinizi düşünerek üç veya dört saat harcıyorsunuz. Boş sayfa korkusu daha çok ilham eksikliğiyle ilgilidir ki bu da dehşet vericidir.

-Hangi İspanyol yazarları tercih edersiniz?

-Jorge Semprún ve Carlos Ruiz Zafón. Onun eserlerini seviyorum. Ve tabii ki Cervantes.

-İspanya'yı iyi tanıyor musun?

-Özellikle sık sık ziyaret ettiğim Madrid. New York dışında yaşayabileceğim tek şehir burası. Beni büyüleyen eşsiz bir insan karışımı ve bir yaşam ve kültür havası var.

-Okuyucularınızla olan bu iletişim sizin için önemli mi?

-Çok önemli. Mesleğimizde şarkıcıların veya aktörlerin yaptığı gibi halkın önünde çalışmıyoruz. Tek başımıza yazıyoruz. Bu nedenle okuyucularla buluşmak önemli; Etkileşim kurmanın ve yaratıcı sürecin yalnızlığından kurtulmanın tek fırsatı onlardır.

Yorum

Hata bildir