Julián Casanova, Tarihçi: «Franco'nun kemer sıkması efsane, saf bir efsanedir»

Adanali

Global Mod
Global Mod
23 Şubat 2025, 21:47

Julián Casanova (Valdealgorfa, Teruel, 1956), çağdaş tarih profesörünün ve İspanyolca yirminci yüzyılın büyük uzmanının kariyerini karşıladığı diktatörün biyografisi olan 'Franco' (eleştirmen) yayınlar. Hükümetin yüz eylemlerle ve Casanova'yı Ephemeris'in bilimsel komitesinin bir üyesi olarak hatırladığı diktatörün ölümünden 50 yıl sonra, ordunun figürü ve uzun ve acımasız diktatörlüğü. Unflust, özellikle gençler için, Franco'nun 1939'dan 1975'e kadar her şey yok olan tarihsel anlamı.

– Bunu açıklamak için yaklaşık 500 sayfa yazdı, ancak kısaca Franco kimdi?

– Kolonilerde vahşileşen bir Afrika ordusu. Savaş değerleri için her türlü dekorasyon ve promosyonu aldı. Zaragoza Askeri Akademisi'ni yönetti. Yönetmediği askeri darbeye gitti; Bir havacılık kazasında ölen Sanjurjo's. Assonada meslektaşları kısa süre sonra onu hükümet başkanı, İspanyol devleti ve orduların generalissimo olarak beğeni topladı. Onlarla savaşı kazandı ve kırk yıldır amansız bir diktatördü.

– Faşist'in soyadı ile mi?

– Şüphesiz 45'e kadar. O zaman açıklığa kavuşturmalısın, çünkü batıda faşist yoktu. Franco 46 yaşındayken kendini faşist ilan ettiyse, zulüm görmezlerdi: Batı'ya büyük bir hizmet ve komünizm karşıtı. Fakat kimsenin faşisti o andan itibaren kendi kendine işleyemez.

– Ölümünü hatırlamak uygun mu? Demokrasinin başlangıcını hatırlamak daha uygun olmaz mıydı?

-HAYIR. 40 yıl süren diktatörlüğünü hatırlamanız gerekiyor. Demokrasi kurtarılmalıdır. Her zaman hatırlayabiliriz. Franco'yu korumak gerekli değildir. Hatta 2019'a kadar bekleyen bir konu olan Fallen Vadisi'nden bile çıkarabilirler. Yuvarlak tarihler olduğunda, okullarda hatırlanırlar. Tarihçiler yapıyoruz. Franco, Mussolini, Diktatörler ve Demokratlar da soruşturuldu. Churchill veya Roosevelt biyografileri yapılır.

– Tarih ideolojisi var mı?

-HAYIR. Tarihçi yapar. Ancak hikaye asla en saf durumuna gelmez. Ve evet demek istiyorum. Artık tarihçinin fikirleri olduğu için, şimdiki zaman tarafından her zaman kirlendiği anlamına gelmez. Entelektüel dürüstlük var, nesnellikten çok farklı. Mutlak gerçeklerin uzun süre var olmadığını, göreceli olduklarını biliyoruz. Sorgulayan ve araştıranlar tarafından bilinir, düşünmez. Tarihçi, doktor veya herhangi bir profesyonel gibi, davranış kurallarına sahiptir. Hobsbawm, tarihçilerin insanların unutmak istediklerini hatırladıklarını söyledi.

– İspanya'da Franco nasıl yaşıyor?

– Son yıllarda Franco'nun hikayesini çözenler var. Franco'yu aramam. İspanya'da şimdi Elon Musk ve Donald Trump'ı işaretledikleri nostaljik, evrensel ve uluslararası olarak bağlı olmayan modern bir ultra -sağ var. Ağlardalar, daha önce Fallen Vadisi'ne gidenler gibi kollarını kaldırmıyorlar. Bu Ultra -Right, İspanya'nın tarihini gözden geçiriyor ve kılavuzların yeniden yazılmasını ister.

Resim - Kitabın kapağı.

Kitabın kapağı.

Eleştirel başyazı

Resim - Kitabın kapağı.

– Uluslararası Ultra'nın yükselişi -sağ mı?

–Temorizer. Amerika Birleşik Devletleri ve Macaristan'da yaşadım ve ne olduğunu gördüm. Hiçbir şey öğrenmiyoruz. Demokratik toplum kırılgan ve sanki onu savunmuyoruz. Demokrasinin bizden önceki her şeyden çok daha yüksek bir değer olduğunu kanıtladık. Kabus haline gelen Sovyet dünyevi cennet dahil. Birinin Stalin'i iddia ettiğimize inanması durumunda söylüyorum.

– Yirminci yüzyılın cehennem dehşetinden sonra demokratik aşılar geliştirmedik mi?

– Vardı. Almanya, İtalya veya Fransa'ya söylerler. Ama onları unutuyoruz. Pandemide olduğu gibi. İlk aşıdan sonra, ikincisi geldi, üçüncüsü … dördüncü insanlar 'artık bana koymuyorum' dedi. Onları tekrarlamak zorundalar, ancak son yıllarda insanlar aşırılıkçılığa karşı aşılanmak istemediler. Hatırlatma için doktora gitmedik.

– Gençler Franco hakkında çok az şey biliyorlar ve demokrasinin değerini takdir etmiyor mu?

-Evet. Çok clueless. Ve sadece genç insanlar değil. Öğretmeye inananlara güveniyorum, eğitmek ve yurtdışına gidip bir meslekle geçimini sağlamak istiyorlar. Demokrasi denilen bir gemi ile bağlantılı olursak hepimizin daha fazla kazanacağımızı anladıkları.

–Itktok ve Nets onları çeker ve haksız mı?

–Bir drama. Sizi eleştirel okumalar yapmanızı, asla sundukları veya söyledikleri ilk şeyi satın almanızı tavsiye ediyorum. Size söylediklerimle bile kritik olmak. Size farklı şeylere değer verecek enstrümanlar veriyorum. Ben bir eğitim değilim, ama bu asil bir rüya.

Entelektüel dürüstlük

«Tarihçi ideolojisi var. Tarih değil, ama asla en saf durumuna gelmez »

– Franco hakkında araştırma ve biyografileri hangi tekillik var?

– Tüm biyografi öncekine düzen verir. Bu, yukarıdakileri sentezlemek, düzeltmemek anlamına gelir. Franco'nun on iyi biyografisi ve elli Churchill var. İlk şey, nereye gittiğimizi bildiği söylenenlere saygı duymaktır. Benim katkım, karşılaştırmalı tarihin teleskopuna bakmak, uluslararası bağlamın her zaman bağımlı bir diktatör olan Franco'yu nasıl şekillendirdiğini görmek. Asla yurtdışında özgür bir diktatör değildi. Gerekirse, 53 yılında ABD gibi egemenler sattı. Yüce idi çünkü Tanrı'nın – Kilise -, ordunun ve içindeki birçok güçten yardım aldı. Bu yüzden kimse ölümüne kadar onu tehdit edemezdi. İçeride yaptığı her şeyin yüze, İngiliz veya Amerikalıya atılmayacağını biliyordu.

–Franco imajını yıkamak yetenekli miydi?

–Whus yetenekli. Ama güçlü kimse bunu tek başına yapmaz. Başkalarına ihtiyacım vardı ve onu nasıl kullanacağımı biliyordum

Julián Csanova.

Julián Csanova.

RC

– Kemer sıkma iddiası onun bir servet biriktirmesini engellemedi. Yolsuz muydu?

– Efsane ne kadar sade olduğunu söylese de öyleydi. Saf efsane. Çevresi yozlaşmıştı. Çok çalmak zorunda değildi. Diktatör aygıtını ve klibi emrinde vardı. Her zaman böyleydi. Belgelerde görülüyor: Karısı, kızı ve torunları, hepsi arasında bir 'ulusal miras' olan dizginsiz yağma yaptı. Semirlik, devam eden bir efsanedir. Francoists, önceki liberal demokraside ve Rareperlo'yu yaratan cumhuriyette yozlaştıklarını ve hepsini soyduklarını söylediler. Ve değiller. Ama çaldılar.

–Franco yatakta öldü ve cenazesi sade değildi. Ne de bu kadar çok şey hayal etmemişti.

– Evet, onu hayal etti, hak ettiğini düşündü. Bir firavun mezarı vardı, görüntüleri görecek başka bir şey yok ve o haçla düşen vadinin vadisi … Lenin'in kırmızı meydanda türbesi bile daha anıtsal değil. Franco Tanrı'ya karşı bir imparatorluk istedi ve kendini ilahi bir elçiye olarak gördü, mütevazi bir mezara nasıl gömüldü? Kemer sıkma nerede?

– ona soykırım demiyor mu?

–Bu benim önlemem var. Ona soykırım dememek için, yaptığı şeyin en aza indirilmediğini veya banalize edilmediğini açıkça belirtiyorum. Soykırım politikaların bir ırkı, sınıfı veya dini yok etmesini talep eder. Birisi Badajoz'un öldürülmesinin bir soykırım olduğunu söyleyecektir. Ama soykırım Franco? Karşılaştırmalı perspektifte, hayır. Franco'nun diğerlerinden bir adım daha az olduğu anlamına mı geliyor? Hayır. Franco II. Dünya Savaşı yapmadı, ancak ATES İspanya'da İtalya ve Almanya'dan daha fazla insanı öldürdü. Hitler herkese karşı çıkıyor ve Almanya'daki ilk iktidar yılında neredeyse yedi yüz cinayet var. Mussolini savaştan, soykırımdan ve soykırımdan önce dokuz bin kişiyi öldürdü. Franco orada değil. Hitler ve Mussolini'yi nasıl hatırlıyorsunuz? Savaşta yaptıkları için. Franco'ya? Bataklıklar ve modernizasyon için. Tarihin ritmi çok önemlidir. Diğerleri 45 ve Franco 75'te sona erdi. 40 yıl iktidarda kaldı ve 'onlar gibi gitmedim' diyecek 30'u vardı. İlk başta kırmızılar, Afrika Üniversitesi'nde öğrenilen radikalleşme politikaları ve bir baskılayıcı olarak asla affetmediği ile başvurdu. Sonuna kadar kan bağları vardı.

Francoizm 2.0

“Musk ve Trump, nostaljik, evrensel ve bağlantılı değil, ultra -sağa doğru adım atıyor”

– Bu beceriksiz bir ordu ve iyi bir stratejistti.

– Zaragoza Akademisi'nden ona değil, ben değil, ben değil, Blanco Escolá. Akademisyenler, askeri stratejileri analiz etmede ve değerlendirirken dikkatli olmalıdır. Biz uzman değiliz. Franco'nun yetersizliği veya yeterliliği bir değerlendirmedir ve kanıtlanmış bir gerçek değildir. Ancak çok şey anlayan ve 'Franco'nun askeri yetersizliği' başlıklı bir kitap yayınlayan bir ordu var.

Julián Casanova. RC

Julián Casanova. RC

RC

– Kişisel olarak, 'Harillita' ve 'Franquito' olarak adlandırılan bu küçük adam. Sıkıcı bir adam mıydı?

-Bence de. 'Harillita' onu Delgado ve Cabezón için genç bir adam olarak adlandırdı. Sonra bir göbek ve bir jow almaya başladı. Kayı çok sevdi ve doktor izlemek zorunda kaldı. Zarzuela arabayı söyledi, çok az okudu ve sarayların tadını bulmak için ilk dörtlüsünden gitti.

Yorum

Bir Hata Bildir