Josu de Solaun, Piyanist: “Rus sanatı aşırılıklardır”

Adanali

Global Mod
Global Mod
22 Aralık 2024 Pazar, 00:56

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Giriş yapmak

Josu de Solaun (Valencia, 1981) İspanyol piyanistler arasında alışılmadık bir kayıt alanına girdi. Son yıllarda Fransız ve Orta Avrupalı bestecilerin eserlerini çok iyi bir hızla kaydettikten sonra, Enescu, Avrupa Birliği ve Iturbi yarışmalarını kazanan Bask kökenli bu piyanist, Rachmaninov'un 3 numaralı ve 2 numaralı konçertolarından oluşan bir albüm yayınlıyor. Prokofiev imzalı, kataloğun en zor parçalarından ikisi. Kendisine Isabel Rubio (IBS Classical plak şirketi) yönetimindeki Castilla y León Senfoni Orkestrası eşlik ediyor. Solaun aynı zamanda bir bestecidir ve aynı zamanda bir şiir kitabı da yayınlamıştır.

– Pandemiden bu yana bir düzine albüm yayınladı. Neredeyse iflas etmiş sayılan bir sektör için durum hiç de fena değil.

– Çarpıcı bir yapım gibi görünebilir ama bundan önce neredeyse yirmi yıl boyunca hiçbir eserini yayınlamamıştı. Uzun bir çalışmanın meyvesi bunlar. Ve bu kadar kötümser olmamıza gerek yok. Bazıları her şeyin öldüğünü söylüyor: yazarlar, plaklar, müzik, hatta aşkın öldüğünü bile söyleyecekler.

– Zaten canlı konserlerin sonunu öngören Norman Lebrecht, az önce klasik müziğin sonunun geleceğini öngördü. Bu arada, konserler konusunda doğru anlamadı.

– Aşırı karamsarlığın bu konuşması neredeyse edebi bir tür. Bu yanıltıcı bir karamsarlıktır, çünkü derinlerde böyle olduğunu, böyle olacağını varsaymıyorlar. Lebrecht'in klasik müziğin Nostradamus'u olduğunu düşünüyorum.

– Rachmaninov ve Prokofiev'in eserlerinin yer aldığı albümünüzden bahsedelim. Bu onun Rus müziğine ilk kayıt girişimidir.

– Evet, bu çok ilginç çünkü konu kültürel alana, özellikle de edebiyat ve müziğe gelince ben oldukça Rus yanlısıyım. New York'taki gelişim yıllarım sırasında öğretmenim olarak Nina Svetlanova vardı; o da Gilels ve Richter'in öğretmeni olan büyük Neuhaus'un öğrencisiydi. Beni zaten sevdiğim bir müzikle tanıştırdı ve bana öyle geldi ki, ona tanıklık etme zamanı geldi. Öte yandan kendisinin katıldığı konserlerde ve yarışmaların finallerinde çok sayıda Rus müziği çaldım.

– İspanyol piyanistler neden bu ülkeden bu kadar az müzik kaydetti?

– İber kültüründe kemer sıkmayla, bunun anlamı olan her şeyle ilgisi olduğunu düşünüyorum. Yaratıcılık, akıllı ölçü, trajik-dramatik aşırılığın önüne geçer. Edebiyat alanında bunun olması ilginçtir ve Lorca ya da Unamuno vardır, ancak müzik alanında bu oldukça tuhaftır. Aşırı veya çok açık olan her şey reddedilir. Rus müziğinin birincil bir duygusallığı var ve belki de burada bu aşırılık yabancı görünüyor. Rus sanatı aşırıdır.

– Rachmaninov'un 3 No'lu parçası yalnızca Alicia de Larrocha ve Rafael Orozco tarafından kaydedilmiştir ve Prokofiev'in 2 No'lu parçası daha önce hiçbir İspanyol piyanist tarafından kaydedilmemiştir.

– Rachmaninov'un eseri Joaquín Achúcarro gibi birkaç piyanist tarafından konserde çalınıyor, ancak kendisinin kaydetmediği doğru. Ancak Prokofiev'inki hiçbir İspanyol'un repertuvarında yer almıyor.

En zor konser

– Peki bu eserlerin eşleştirilmesi? Yıllar önce Yuja Wang ve Dudamel bunu yaptılar ve bu bir yenilikti.

– Yine de çok mantıklı. Sadece dört yıl arayla yazılmışlar ve aynı tarihi plasentaya aitler. Onları karşılaştırmak için bir girişimde bulunuldu: lirik-gericinin eseri ile grotesk-avangardın eseri. Ve bana öyle geliyor ki bunun tersi de görülebilir. Rachmaninov'un Prokofiev üzerindeki etkisi 2 No'lu Konçertosu'nda görülüyor. Her iki eser de piyanistler için iki amblem, teknik talebin gerçek zirveleri. O zamanlar Rachmaninoff'un en zor konçertoyu yazdığı ve kendince asi olan Prokofiev'in daha da zor bir konçertoyu kendisinin yapmayı planladığı söyleniyordu.

-Bunları Castilla y León Senfonisi ile birlikte yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

– Del Valle kardeşlerle yakın zamanda bazı konserler kaydettikleri ve prodüksiyondan çok memnun oldukları ortaya çıktı, bu yüzden Paco Moya'ya (IBS'nin sahibi) başka bir albüm yapmasını teklif ettiler. Bana yaklaştı ve ben de Çaykovski'nin üç konçertosunu çalmayı önerdim ama onlar bunun mevcut üç günlük kayıt için çok fazla olduğunu anladılar. Yani sadece iki iş yaptık… ama daha zor olanları.

“İber kültüründe akıllı ılımlılık, trajik-dramatik aşırılıktan daha önemlidir”

– Peki Isabel Rubio'nun yönetmen olarak katılımı?

– Orkestrada teklif ettiler ve bana iyi geldi. Daha önce National'da Prokofiev'in 2'sini çalmıştım ve o orkestrayı yönetiyordu.

– Bu yıla kadar orkestrayla albüm yayınlamamıştım. Karmaşıklık açısından ne anlama geliyor?

– Orkestralı bir albüm birçok faktöre bağlıdır ve prova günleri belirleyicidir. Bu yüzden orkestralı bir çalışmadan sonra tek başıma bir şeyler yapmayı sevdim. Zaten kayıtlı olan bir sonraki albümüm, Chopin'in 59 mazurkasını içeren çift diskli bir albüm.

– Birkaç pul için kayıt yapın. Çünkü?

– İspanyol plak şirketlerine pek çok nedenden dolayı bahse girerim: politikalardan tutun da, piyano seçiminden oda seçimine kadar tüm yönleri ele alma biçimleri nedeniyle üretim açısından en iyilerden biri oldukları gerçeğine kadar. Paco Moya dünyanın en iyi yapımcılarından biridir. Biz muhteşem müzik yeteneğine sahip bir ülkeyiz ve bunu tanıtmamız lazım.

– Fransız, Orta Avrupa ve şimdi de Rus müziklerini kaydetti. Peki ya İspanyol olan?

– Paco'yla başka bir projem var, birçok bestecinin eserlerini içeren başka bir çift CD, ancak genel olarak az tanınan ve haklı gösterilmesi gereken müzisyenler. Falla, Albéniz veya Granados'u kaydetmekle ilgilendiğimden değil ama onlar zaten harika sanatçılar tarafından kaydediliyor ve ele alacağım diğer yazarlardan çok daha az tanıtıma ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca bir gün kendi piyano konçertomu kaydetme fikrim var.

– Şiirsel yanınıza devam ediyor musunuz?

– İkinci bir şiir kitabı yazıyorum ama çok yavaş ilerliyorum. Belki beş ya da altı yıl içinde başka bir kitap yayınlayacak kadar büyük bir şiir kitabım olur. Zaten bir başlığım var: 'İpler üzerine kısa bir inceleme'.

Yorum

Hata bildir