Joël Dicker, yazar: “Demokrasi tehlikede, vatandaşlar daha az ve daha az sorumluluğunu üstleniyor”

Adanali

Global Mod
Global Mod
18 Nisan Cuma 2025, 00:07

İsviçreli yazar Joël Dicker (Cenevre, 1985) okuyucuyu askıya alacak bir öğretmendir. Çok satılan romanların yazarı 'Harry Quebert'in Gerçeği' ve 'Stéphanie Mailer'in Kaybolması' yazısında radikal bir değişiklik yazdı. Yazar, entrikaların tekrar ektiği 'Hayvanat Bahçesine Çok Felaket Ziyareti' (Alfaguara) baskısına yeni teslim etti. Bu vesileyle Dicker, eğitim ve demokrasi gibi yetişkin edebiyatının, ancak bir çocuğun bakışları yoluyla ele alıyor. Sekiz ila yüz yaş arasındaki çocukları okumak için tasarlanan kitap, okumanın dönüşüm gücünü iddia ediyor.

-Gençler için Yazma Bu dünyada ekranların egemen olduğu iddia edilen bir eylem mi?

-Gençler için yazmanın tam olarak dijital veya ekranlara karşı bir isyan eylemi olup olmadığını bilmiyorum, ancak bunun okuma lehine bir mücadele şekli olduğunu düşünüyorum. Bunun bir şey arasında, ekranlar veya kitaplar arasında seçim yapmanın olduğunu düşünmüyorum. Derin dijital bir dünyada kağıt üzerinde okumanın önemini hatırlamak istiyorum. Gençlerin yiyeceklerine bakmaya, hareket etmeye ve spor oynamaya teşvik edildiği gibi, okumanın önemi aşılamalıdır.

-Ve ekranın önünde kağıt avantajları nelerdir?

-Kapı aktif kağıtta okuma farklı şekilde. Kağıt üzerinde okuduğumuzda, empati, derin anlayış ve yaşamın zorluklarını yorumlama yeteneği ile ilgili beyin alanları seferber edilir. Bütün bunlar, insanlar olarak gelişmemize, inşa etmemize, istediğimiz geleceği hayal etmemize yardımcı olur. Öte yandan, ekranda okumak, fiziksel bir boyuta sahip olmamak, daha otomatik olma eğilimindedir, daha az tehlikeye girer. Konsantrasyon seviyemiz azalır.

-Gençler için yazma da demokrasi, sansür veya çeşitlilik gibi konularda daha fazla özgürlükle konuşmak için bir strateji mi?

-Bu kitabı sadece gençler için yazmadım, ancak onlarla da tasarlandım. Ve evet, bir çocuğun görünüşünden yazmak, bu harika temaları büyük bir özgürlükle ele almama izin verdi. Temel konular hakkında konuşmak için asla çok erken veya çok geç değildir.

Zenginleştirici Okul

-Mevcut okul tanıştığınız okuldan daha mı iyi mi yoksa daha mı kötü mü?

-En önemli soru, okulun gelişip gelişmediği veya kötüleşip kötüleşmediği değil, gelecekte nasıl geliştirebileceğimizdir. Okul, evde olduğundan daha fazla zaman geçirdikleri çocukların hayatında önemli bir yerdir. Bu yüzden sürekli olarak nasıl daha zengin, daha adil ve açık hale getireceğimizi düşünmeliyiz.

-Bu dijital çağda yetiştirilen çocukların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

-Mensimistim. Çocuklar dijital dünya ve kağıt dünyası arasında iki dilli hale gelirse geleceğin parlak olacağını düşünüyorum. Onlara karşı çıkmak değil, onları entegre etmekle ilgilidir. Çocuklar dijital ortamda tam olarak hareket edebilmeli, teknolojik araçlar kullanarak -ama ayrıca kağıt üzerinde okuma ve bir okuma zihni geliştirmelidir.

-Yapay zekanın sorun olmadığını değil, kullanımının yapıldığını düşünüyor mu?

-Sorunun aptalca veya saf olduğunu düşünmüyorum, ancak bazen bu teknolojiyi iyi kullanmayı içeren sorumluluğu üstlenmiyoruz. En iyi araçlara sahip olabiliriz, ancak bunları bilinçle, etik ile kullanmazsak, her şey sorunlu hale gelir.

-Ve mevcut durumu nasıl görüyorsunuz? Demokrasi tehlikede mi?

-Ehes, demokrasinin diğer şeylerin yanı sıra tehlikede olduğuna inanıyorum çünkü vatandaşlar sorumluluklarını gittikçe daha az kabul ediyorlar. Bugün, birkaç kelimeyle, bir tweet'te bir fikir vermek çok kolay. Ancak demokrasi derinlik, yansıma, zaman gerektirir.

-Literatür uyuşmazlığa karşı bir silah mı?

-Ees, şüphesiz. Edebiyat zihni açar. Başkalarını anlamamıza, kendi fikirlerimizi sorgulamamıza yardımcı olur.

Yorum

Bir Hata Bildir