İsrail’de sağ dönem! Netanyahu dönüyor… Radikal sağ sıçradı

celikci

New member
İsrail’de son dört yılda yapılan beşinci erken genel seçimin birinci sonuçları sağcı eski Başbakan Binyamin Netanyahu’yu iktidara yaklaştırdı. Netanyahu’nun partisi Likud ve koalisyonu sandık çıkış anketlerine nazaran birinci sırada yer alırken, sağcı önder, “Nihai sonuçları bilmiyoruz, lakin sonuçlar sandık çıkış anketlerine göre çıkarsa, ulusal bir hükümet kuracağım” dedi. Netanyahu’nun bir numaralı rakibi merkezdeki Yesh Atid partisinin önderi Başbakan Yair Lapid ise “hiç bir şeye karar verilmiş değil, sabırla son sonuçları bekleyeceğiz” dedi.

LİKUD BİRİNCİ OLDU

İlk sonuçlara göre Netanyahu’nun partisi Likud’un başını çektiği sağ blok, 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset’te hükümeti kurabilmek için gerekli 62 sandalyeye ulaşmış durumda. Bu sayının 65’e çıkabileceği belirtiliyor. Kesin olmayan sonuçlara nazaran Likud, 31 milletvekili çıkararak seçimi birinci tamamladı. Netanyahu liderliğindeki blok, dindar ve çok sağcı Yahudi siyasilerden oluşmasıyla dikkati çekiyor.

‘BEN KRAL DEĞİLİM’

Netanyahu, partisi Likud’un sandık çıkış anketlerine bakılırsa mecliste en çok sandalyeyi kazanan parti olması üzerine “büyük bir zaferin eşiğinde” olduklarını söylemiş oldu. Netanyahu, evvelki gece Batı Kudüs’te destekçilerine yaptığı konuşmada, “Ben kral değilim, seçilmeye gereksinimim var ve bu sizin sayenizde oldu” dedi. Kalabalık ise Netanyahu’nun ‘Bibi’ lakabıyla ‘Kral Bibi’ diye tezahüratta bulundu.

MERKEZ 54’TE KALDI

Buna rağmen Başbakan Yair Lapid liderliğindeki liberal “Değişim Koalisyonu” isimli blokta yer alan Benny Gantz’ın öncülüğündeki Ulusal Birlik Partisi seçimleri dördüncü sırada tamamlayarak meclise 12 milletvekili gönderdi. İsrail Konutumuz, soldaki Emekçi Partisi ve İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Birleşik Liste 5’er milletvekili çıkardı. Sol parti Meretz ise seçimlerde 4 milletvekili elde etti. Sandık çıkış anketine bakılırsa Lapid liderliğindeki Değişim Koalisyonu’nda yer alan partiler, toplamda 54 sandalyeye ulaştı. İki blokta da yer almayı reddeden İsrail vatandaşı Filistinlilerin partisi Ortak Liste, Mecliste 4 sandalye elde etti. Arap partisi Balad’ın (Tecemmu) ise yüzde 3.25’lik barajı geçemediği belirtiliyor.

‘ASIL KAZANAN DİNİ SİYONİSTLER’

Seçimlerin en çarpıcı kararı ise Netanyahu’nun partisi Likud ile hareket eden çok sağ partilerin yükselişi oldu. Bu blokta yer alan çok sağcı “Dini Siyonizm Partisi” sandalye sayısını neredeyse ikiye katlayarak 15 milletvekiliyle yarışı üçüncü bitirdi. Filistinlilere karşı telaffuzlarıyla eleştirilen çok sağcı Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir’in bulunduğu Dini Siyonizm Partisi son seçimlerde en çok yükseliş yapan parti oldu. Ben-Gvir, Dini Siyonizm Partisi bileşenlerinden “Otzma Yehudit” (Yahudi Gücü) isimli oluşumun önderi pozisyonunda.

TARTIŞMALI BİR İSİM

Netanyahu’nun koalisyonunda yer alması beklenen Ben-Gvir, radikal sağcı görüşlere sahip. Filistinlileri vuran İsrail güvenlik güçlerine dokunulmazlık verilmesini, yargıç atamalarında hükümete daha fazla yetki verilmesini istiyor. Düne kadar 1994’te Batı Şeria’da bir mescitte 29 kişiyi öldürerek katliam yapan Baruch Goldstein’in portresi konutunda asılıydı. Hukukçu Ben-Gvir (46), seçim daha sonrası “Ülkemizin efendisi olma vakti geldi” diye açıklama yaptı.

ESAS GALİP ONLAR

İsrail’de siyasi gözlemciler seçimin temel galibinin ‘Ben-Gvir’in siyasi çizgisi’ olduğunu söylüyor. Bar-Ilan Üniversitesi’nden siyaset bilimci Julia Elad-Strenger, “Seçimin büyük galibi Ben-Gvir’dir. Ultra Ortodoksluktan, Likud’dan, alışılmış ki yeni genç seçmen ve kararsızlardan dayanak topladı” dedi.

EN UZUN MÜDDET İKTİDARDA KALAN İSRAİL BAŞBAKANI

– 73 yaşındaki Netanyahu, Tel Aviv doğumlu. Asker kökenli olan Netanyahu, 1973’te Yom Kippur Savaşı’nda özel operasyonlarda yer aldı. Yüzbaşı rütbesiyle faal misyondan ayrıldı.

– Savaştan daha sonra ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) mimarlık lisansı, MIT Sloan İşletme Fakültesi’nden de yüksek lisans derecesi aldı. Netanyahu, 1984-1988 içinde da İsrail’in BM Büyükelçisi misyonunu yürüttü.

– 1993’te Likud’un başına geçen Netanyahu, 1996-1999 içinde İsrail Başbakanı oldu. sonrasındasında 2009-2021 içinde bir daha Başbakan olarak 12 yıl kesintisiz bakılırsavde kaldı. Ülkede en uzun başbakanlık misyonunu yürüten siyasetçi oldu.

– Geçen yıl koltuğunu kaybeden Netanyahu hakkında iktidarı sırasında yolsuzluk yaptığı nedeni öne sürülerek çeşitli davalar açılmıştı. vazifedeyken yargılanan birinci İsrail Başbakanı olmuştu.