İran’da Mahsa Amini ateşi büyüyor: 8 meyyit

celikci

New member
Protesto şovları başşehir Tahran dahil olmak üzere ülkenin biroldukça noktasına yayılırken, 400’den çok kişinin yaralandığı şovlarda meyyit sayısı da 8’e yükseldi. Şovlarda şu ana kadar 500’den çok kişi de gözaltına alındı. Çevik kuvvet polisinin göstericileri engelleme teşebbüsleri niçiniyle biroldukca kentte sokak çatışmaları yaşanırken, protestolarla dayanışma gayesiyle kimi dükkânlar da kepenk kapattı. Birtakım kentlerde gösterici bayanlar başörtülerini yaktı. Toplumsal medyada da yansılar lisana getirilirken, birtakım bayanlar protesto maksadıyla saçlarını kesti. Kimi bölgelerde uzun müddetli internet kesintileri yaşandı. İran Bağlantı Bakanlığı kesintilerin “güvenlik sebebi öne sürülerek” yaşandığını deklare etti.

İRANLI BAYANLAR SAÇLARINI KESTİ

İran’da Mahsa Amini’nin vefatı, İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde protesto edildi. Başkonsolosluk önünde toplanan bayanlar, Amini için dünya genelinde yapılan hareketlere dayanak vererek saçlarını kesti.İranlı bayanlar ismine konuşan Pita Seperniyan, “10 yıldır ben Türkiye’de tek başıma yaşıyorum. niye kendi toprağımdan uzağım? Zira bize hak vermiyorlar. Bizim seçimimiz yok. Her şeyimize karışıyorlar. Bu konsolosluğa bile örtüsüz giremiyoruz” dedi. Aksiyonda Türkiye’ye niye geldiklerini anlatan bayanlardan Meryem de “Spor yapmama müsaade vermediler. Zira bir hanımım. Bizim kızımızı 22 yaşında öldürdüler zira bizim üzere giyinmek istedi” diye konuştu. Yasemin Ceşmini ise “Bir İranlı bayan olarak tüm bayanlar için özgürlük istiyorum” dedi. Basın açıklaması daha sonrası yürümek isteyen bayanlara müsaade verilmedi.