Herkes onu konuşuyor: Milyonluk tabloya göz çizmişti… İşte birinci sözleri!

celikci

New member
Sovyetler periyodunun kıymetli sanatkarlarından Anna Leporskaya’nın 1932-34 içinde yaptığı ve Yeltsin Sanat Galerisi’nde bulunan “Üç Figür” isimli yapıtı galeriyi gezen ziyaretçilerin dikkatini çekti. Tabloya bakanlar yüzünde uzuv bulunmayan çizimlere göz çizildiğini gördü.

Pahası 750 bin sterlin yani milyon dolardan fazla olan yapıtta yapılan bu tahrifatın haberi bir anda toplumsal medyada paylaşılmasının da tesiriyle tüm dünyanın konuştuğu bir gündem haline geldi.

Güvenlik bakılırsavlisinin ismi Rus medyası tarafınca belirtildi. Üstelik 63 yaşındaki Alexander Vasiliev’in yürek madalyasına sahip bir savaş kahramanı olduğu da ortaya çıktı. Alexander Vasiliev “Yaptığım şeyin aptallık olduğunu kabul ediyorum.” dedi.

Alexander Vasiliev, Rus medyasına yaptığı açıklamada standa gelen bir küme kız öğrenci tarafınca kandırıldığını söylemiş oldu. Olayla ilgili yürütülen soruşturma daha sonrası mahpus cezası riskiyle de karşı karşıya olan adam “Dürüst olmam gerekirse o tabloları hiç sevmemiştim. Tuhaf görünüyorlardı ve yanlarından geçerken onlara bakmamaya çalışıyordum. 16-17 yaştaki öğrencilerin tablonun önünde durup niye kaşları, gözleri yok bu biçimde hoş görünmüyor dediklerini duydum. Öğrenci kızlar bana gelip sen burada çalışıyorsun, tabloya göz çiz dediler. Tabloyu beğenmediğim için onun genç ve tanınmamış bir ressama ilişkin olduğunu sanmıştım. Kızlara bu tablo sizin mi dediğimde bana evet dediler. Bana kalem verdiler ben de gözleri çizdim. Tabloyu bir çocuk yaptı sanmıştım. Ben göz çizikten daha sonra insanların tablonun önünden geçerken gülümsediği gördüm.” diyerek başından geçenleri anlattı.

Tablonun gerçek bedelini bilmediğini tez eden adam şayet bu kadar bedelli olduğunu ve Moskova’dan özel olarak getirtildiğini bilseydim bunu asla yapmazdım diyerek pişmanlığını anlattı.

olaydan daha sonra konuta gönderildiğini ve daha sonrasında savaşta aldığı yaraların ağrımaya başladığını anlatan adam Çeçenistan savaşında kıdemli teğmen olarak vazife yapmış ve bedenine isabet eden mermilerden daha sonra yaşayabileceğine kimse inanmamıştı.

1995 yılındaki savaşta birliğindeki 36 askerden yalnızca 4 kişi kurtulmuştu, Vasiliev de onlardan bir tanesiydi. Vasiliev’e sonrasındasında cüret madalyası verildi.

Vasiliev’in karısı, Kovid hemşiresi olarak çalışan Yulia, eşinin olağan bir adam olduğunu lakin birtakım kimi çocuk üzere saf davrandığını söylemiş oldu. Bayana göre kocasının bu davranışlarının altında savaşta aldığı yaralar yatıyordu.

İçişleri Bakanlığı tarafınca yürütülen soruşturmada davranışları ‘saldırgan’ olarak tanımlanan adam ise basına yaptığı açıklamanın son kelamları olarak “Herkes beni rahat bıraksın. Karımla birlikte huzur ortasında yaşamak istiyorum.” dedi.

Olayın akabinde tablonun Moskova’daki yepyeni sergilenme alanına geri gdolayıldüğü ve sigorta şirketinin tablodaki 2 bin 500 pundluk tamirat fiyatını ödemeyi kabul ettiği açıklanmıştı.

Alexander Vasiliev ise cürmünden dolayı 75 milyon ruble para cezası ve bir yıllık kamu hizmeti cezası alacak.