Evrensel sanatçı Eduardo Chillida'nın yüz yılı

Adanali

Global Mod
Global Mod
Yıllardır binlerce çığlık. Nereden başlamalı? Eduardo Chillida'nın kişiliğine sadık, gösterişten uzak: Sahil boyunca koşan ve La Concha Körfezi'nde yüzen şu uzun boylu çocuğa bakın. San Sebastián, geçen yüzyılın 30'lu yıllarının on yılı. Liseyi Marianistas'ta “özgür olduğu için” bitirip Malaxecheverría akademisinde bitiren bu yorulmak bilmeyen eylem adamı, 'asi', körfezi okşamayı aniden bırakıp etrafına bakmaya başlayan hiperaktif bir atlet: Igeldo, Urgull, ada. Dalgaların kendisini sallamasına izin veriyor. Batır ve çıkar. Yıllar sonra, La Concha'daki o sabahların, gelgitlerin ritimlerinin, uzay-zamanın değişen ama kalıcı bağlantısının, denizin gürültüsünün bir sanatçı olarak kişiliğini şekillendirmeye başladığını söyleyecekti: O eski mayo modelinin içine yerleştirilmiş kürek evrensel bir heykeltıraş olacak. Eylem adamı aynı zamanda düşünce adamıdır.

Deneyimin tadını çıkarmak için sesi etkinleştirin

Çünkü Eduardo Chillida kendi kendini yetiştirdiğini ve en alışılmadık yerlerde öğrendiğini iddia ediyordu: Eski Atocha hedefi onun için başka bir akademiydi. Real Sociedad formasını gururla savunan o çevik kedi, bazen mermer okullarında eğitim almış arkadaşlarına kışkırtıcı bir tavırla, kaleci olarak işinin ona mekansal boyutlar hakkında ünlü bir masadan daha fazlasını öğrettiğini tekrarladı. Erken bir sakatlık onu futboldan uzaklaştırdı ve eşi ve Dünya gezegeniyle bağlantısı olan Pilar Belzunce'nin ona her zaman söylediği gibi, “Eğer o sakatlık olmasaydı, bugün Hércules, Elche veya başka bir takımın koçu olurdun.” “

Hercules, Alberto Ormaetxea'nın medya sağduyusuyla, ancak bir Cruyff'un yedek kulübesindeki yaratıcılığıyla hayal edilen bir antrenörü kaybetti ve bunun karşılığında dünya, bir döneme damgasını vuran bir sanatçıyı kazandı.

Doğumunun yüzüncü yıl dönümünün kutlanmasının bu aylarda geniş ve uluslararası bir faaliyet programı oluşturmasının nedeni budur. Eduardo Chillida'nın figürü ve eserleri her zamankinden daha canlı çünkü onun eserlerini keşfeden nesillere yeni ufuklar, farklı bakış açıları sunmaya devam ediyorlar.

Sanatçı çoğu zaman her eserinin yaratım süreçlerini yazılı olarak bıraktı ve belgeledi: Günümüz şartlarında pek çok heykelin 'yapılması' ile doğduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde bu eserin 'yapılışını' da burada anlatabiliriz. Editörler toplantısında birisi Chillida hakkında söylenecek yeni şeyler var mı diye sordu. Bir meslektaşım, “Hemen hemen her şeyin anlatılması gerekiyor ve zaten söylenenler her zaman yeni görünüyor” diye yanıt verdi. Bazı yaşam tarzlarında çok klasik olan Chillida, birçok konuda zamanının ilerisinde bir moderndi. İşte tam da şimdi onu anlamaya başlayabiliriz.

'Tarak

Rüzgâr',

1976

'Tarak

Rüzgâr',

1976

'Tarak

Rüzgâr',

1976

'Tarak

Rüzgâr',

1976

Bir test? Donostia'nın Rüzgar Tarağı. Bugün körfezin bir başka coğrafi özelliği gibi hep oradaymış gibi görünüyor. 1977 yılında kurulduğunda vatandaşların şakalarına konu olmuştu. Artık sadece Chillida'nın en popüler eserlerinden biri değil: şehrin bir simgesi. Yerli halka ve ziyaretçilere San Sebastián'da en sevdikleri yerin neresi olduğunu sormayı deneyin. El Peine, Chillida sanatı, bir diğer büyük sanatçı Luis Peña Ganchegui'nin mimarisi ve yakın zamanda ölen, tonlarca yükü taşımak için karmaşık ray sistemini tasarlayan mühendis José María Elósegui'nin birleşiminin sonucu olan devasa bir eser. heykeltıraşın hayal gücünün kayaları. Bir Spielberg, destan ile duygu arasında bir yerde, manzara ile sanatın çok iyi birleştiği Donostia'nın o parçasının hikayesini anlatan harika bir film yaratabilir. Ve ancak 30 yıl sonra 'açılışı' yapıldı, çünkü bürokrasi ve ilgisizlik eserin resmi olarak imzalanmasını geciktirecekti. Böylesi daha iyi, Marianista'lara uymayan çocuğun başka bir asi ve geç göz kırpması gibi.

Çünkü Chillida'nın çalışmaları Madrid, Barselona, Sevilla veya Gijón'daki çalışmaları aracılığıyla Berlin'den Amerika Birleşik Devletleri'ne kadar büyük müzelerde ve dış mekanlarda tüm dünyaya yayılıyor. Ancak Chillida gezegenine girmek için lüks kapılar olan iki yer, memleketi Gipuzkoa'da bulunmaktadır: Instagram zamanlarında baştan çıkarmaya devam eden Peine del Viento ve yazarın düşünce ve yeteneğinin bulunduğu büyülü orman Chillida Leku. büyük sözlere ya da teorilere gerek kalmadan, heykellerin, ağaçların ve asırlık bir çiftlik evinin arasına dalarak anlaşılıyor. Bu müze olmayan yerde yıkanırken La Concha'da yıkanan Chillida çocuğu oluyor: Anlamak gerekli değil, sadece hissetmek yeterli.

Chillida Leku'da Chillida'nın ruhunun otobiyografisi ve ansiklopedilerde hayatı ve çalışmaları bulunmaktadır. Bunları ders olarak çalışırsak sıkılırız ama Sundance'te yayınlanan bir televizyon dizisi olarak düşünürsek 'prime time'daki gibi keyif alırız. Üstelik pek çok bölümü yazılarında ve röportajlarında anlattı.

10 Ocak 1924'te San Sebastián'da doğan ve Plaza de Zaragoza'da yaşayan Eduardo Chillida, özel sanatsal duyarlılığı olan asker Pedro ve soprano annesi Carmen Juantegui'nin oğlu. “Babam, bizi tüm duyularımızla kendimizi açmaya hazırlayan, sanata çok yatkın bir insandı. “Çocukken bizi bir süre evin bir odasına kilitlemişti ve dışarı çıktığımızda bize gösterdiği nesneleri renk, boyut ve görünüm detaylarıyla anlatmak zorunda kalıyorduk.”

Başka bir senaryo geçişi: 19 yaşındayken Mimarlık okumak için Madrid'e gider ama çok geçmeden bunun ona göre olmadığını anlar. Buna karşılık, Círculo de Bellas Artes'i sık sık ziyaret ediyor, burada istediği gibi gelip gidiyor ve çizim konusundaki becerisini kanıtlıyor. Ve karakterini çok iyi tanımlayan bir itiraf daha geliyor: “Elimin beyinden daha hızlı olduğunu görüyorum, bu yüzden sol elimle çizim yapmaya karar veriyorum ve bu şekilde beynin eli kontrol etmesini sağlıyorum. “Yetenekli elim olan sağ elimin 'kaçmamasını' sağlamak için tam olarak sol elimle çizim yapıyordum.” Çekimi kapatalım çünkü heykeltıraşın doğuşuna tanıklık ediyoruz. Ekim 1948'de Paris'e taşındı ve ilk alçı eserlerini Louvre'daki arkaik Yunan heykellerinden etkilenerek yaptı. Ertesi yıl Musée d'Art Moderne'nin küratörü Bernard Dorival, Salon de Mayo'da sergilenmek üzere 'Forma' heykelini seçti. 1950 yılında ise 'Gövde' ve 'Metamorfoz' eserlerini ilk kez Maeght Galerisi'nde sergiledi.

Plaza de los Fueros de Vitoria, mimar Peña Ganchegui ile birlikte tasarlanan bir çalışma.IOSU ONANDIA

Kolaj, isimsiz, 1998. CHILLIDA LEKU

Plaza de los Fueros de Vitoria, mimar Peña Ganchegui ile birlikte tasarlanan bir çalışma.IOSU ONANDIA

Ancak hiçbir şey göründüğü gibi değildir: Chillida 1951'de Paris'ten belli bir başarısızlık duygusuyla ayrılır. Yolunu bulmak istiyor. Hernani'ye yerleşir, Manuel Illarramendi'nin demirhanesinde demir denemelerine başlar ve bulunduğu yerin farkına varır: «Trenden gelmenin, denizi koklamanın ve görmenin bana ülkeme derinden bağlı olduğumu hissettirdiğini hatırlıyorum. Orada bir ağaç olduğumu, benim yaşamsal atmosferimin bu olduğunu anladım. Dünyadaki durumumun farkına vardım. Bunu hangi anlamda ifade edeceğimi bilemiyorum: varoluşsal, politik, toplumsal… Ben buna aitim.

Ve orada her şey yavaş yavaş ama hiç durmadan serbest bırakılacak, ayakları yere basacak ve dalları dünyaya açılacak: Hernani demirhanesinde ilk soyut heykeli olan 'Ilarik'i yapıyor, demire odaklanıyor ve başlıyor. uluslararası kalkış. 1958'de 28. Venedik Bienali'nde Heykel Büyük Ödülü'nü aldı ve takdirler sonuna kadar ona eşlik edecekti. Pilar Belzunce ile evliliğiyle aynı zamanda sekiz çocuk doğdu (ilki 1951'de Guiomar) ve aralarında sağlam bir duygusal ve sanatsal bağ vardı.

Ailesinin ağırlığı da onun hayatında mevcut. Chillida geniş bir aile kartına sahip bir sanatçıydı. Daha az bilinen bir yönü ise sekiz çocuk ve 27 torundan oluşan bir klanın reisidir.

Chillida, diğer pek çok şeyin yanı sıra, dünyanın bu köşesinde olmanın, bir yandan son derece bireysel ama kolektife yönelik belirgin bir kaygının harika bir örneğidir. 60'ların ortasındaki Bask sanatçılarının 'rüya takımı' olan Gaur grubu böyle doğdu.Ardışık dalgalar halinde dost, düşman ve dost Jorge Oteiza vardı. Onlar 20. yüzyılın büyük Bask heykeltıraşlarıdır ve kariyerleri aynı zamanda dünyada var olmanın iki yolunu da işaret etmektedir. Ülkelerine yaptıkları en büyük hizmetlerden biri 1997 yılında 'Zabalaga kucaklaşması'ydı. İki eski yol arkadaşının hayatlarının sonunda bir araya gelerek aralarındaki farklılıkları aşması, hâlâ şiddetten yara alan bir Euskadi için bir uzlaşma mesajıydı.

Kolektif aynı zamanda Chillida'nın grafik tasarımını miras aldığı Geçiş'in ilk af yanlısı yöneticilerine dahil olması anlamına da geliyordu (pazarlama dünyasındaki etkisi aynı zamanda marka kimliği ve şirketler için kurumsal tasarım çalışmalarıyla da önemliydi) 1975 yılında 'Eman ta zabal zazu' sloganıyla logosunu yarattığı Bask Üniversitesi Üniversitesi olarak.

Eduardo Chillida asla bitmez. Onu tedavi edecek kadar şanslı olan bizler için sürekli bir sürprizdi. Ölümünden birkaç yıl önce, hastalığın onu zaman zaman gölgelediği zamanlarda, onunla son röportajı yapma fırsatım oldu. “Hayatım bir maceraydı, her işte bunu riske attım” dedi bana. “Fakat zamanım yok, hâlâ yapacak çok işim var” diye ekledi. Çalışmaları bir şekilde hala açık.

Kredi

• Bu çalışma El Diario Vasco tarafından yayınlanan özel bir çalışmanın parçasıdır.

• Metin

Mitxel Ezquiaga

• Görsel anlatım ve tasarım

Izania Ollo, Beatriz Campuzano ve Maider Calvo

• Video baskısı

Ainhoa Múgica ve Dani Soriazu

• Gelişim

Gorka Sanchez

• Baskı

İsa Şahin

• Koordinasyon

Arantxa Aldaz