Dünya bu manzaralarla sarsıldı… Adım adım vefata yürüdüler!

celikci

New member
The New York Times tarafınca elde edilen şahit tabirleri ve görüntüler, Rus paraşütçülerinin 4 Mart’ta Buça’da en az sekiz Ukraynalı nasıl infaz ettiğini gösteriyor. gorenin bakmakta zorlanacağı bu anlar hem de müthiş bir savaş cürmünün da delili.

Buça’da bir caddede silah zoruyla yürütülen Ukraynalı tutsaklardan kimileri kambur durmuş, önlerindeki arkadaşlarının kemerlerini tutuyorlar. Oburlarının elleri başlarının üzerinde. Askerlerden biri onlara “Sağa yürü pislik” diye emrediyor.

İnfazı gerçekleştiren Rus askerleri

Yakınlardaki bir meskenin güvenlik kamerası ve bir şahit tarafınca çekilen ve The New York Times’ın elde ettiği görüntüler, Ukraynalı erkeklerin idam edilmeden dakikalar evvel Rus birliklerinin nezaretinde olduğunun en açık delili.

TEK TEK SAYDILAR

Videolardan birini çeken kişi, “Rehineler orada, çitin yanında yatıyor” diyor. Sayıyor: “Bir, iki, üç, muhakkak, dört, beş, altı…” Toplamda dokuz kişi var.

Video bitmedilk evvel bu şahısların zorla yere yatırıldığı görülüyor. Olayın sekiz şahidi ise The Times’a ondan sonrasında olanları anlattı. Askerler, adamları Rusların devraldığı yakındaki bir ofis binasının ardına götürdü. Silah sesleri duyuldu. Tutsaklardan hiç bir geri dönmedi….

Bir gün daha sonra 5 Mart’ta çekilen ve bir daha The Times tarafınca elde edilen bir drone görüntüsü, görgü şahitlerinin sözlerini doğrulayan birinci görsel ispat. Görüntü, 144 Yablunska Caddesi’ndeki ofis binasının yanında iki Rus askerinin yanında nöbet tutarken yerde yatan cesetleri gösteriyor. Cesetler içinde parlak mavi bir parıltı görülüyor. Bu kişinin, o gün gdolayılen Ukraynalılardan biri üzere mavi bir sweatshirt giydiği açık.

Rus kuvvetlerinin Buça’dan çekilmesinin akabinde nisan ayı başlarında, kimileri elleri bağlı olan, bir avluda infaz edilmiş erkek cesetlerinin bir fotoğrafı, dünya çapında büyük reaksiyon toplamıştı. En üst seviyedeki Rus yetkililer Buça’da yaşananları tekraren reddetti ve imgeleri ‘provokasyon ve sahte’ olarak nitelendirdi.

İnfaz edilen sivillerin manzarası dünyayı ayağa kaldırmıştı

RUSLAR DÜZMECE DEDİ FAKAT…

Ancak The Times tarafınca haftalarca süren bir araştırma, Rus paraşütçülerinin avluda fotoğrafları çekilen adamları toplayıp kasıtlı olarak infaz ettiğine ve bu Rus askerlerinin bir savaş kabahatine direkt karıştığına dair yeni deliller sunuyor. Rusya’nın Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, The Times’ın bulgularına ait yorum taleplerine karşılık vermedi.

Bu adamlara ne olduğunu ortaya çıkarmak için The Times, haftalarca Bucha’da hayatta kalanlarla, şahitlerle, isimli tabiplerle, polis ve askeri yetkililerle röportaj yaptı. Muhabirler, infaz gününden daha evvel yayınlanmamış görüntüleri topladılar. Bu, şimdiye kadar kurbanların son hareketlerini izleyen tek delillerden kimileri. Times, kayıp şahıs raporları için toplumsal medyayı taradı, kurbanların aile üyeleriyle konuştu ve birinci kere idam edilen tüm adamları ve birçoklarının niye amaç alındığını tespit etti.

Onlar, savaştan evvel kolay sivil hayatlar yaşayan kocalar ve babalar, bakkal ve fabrika işçileriydiler. Fakat adamların ülkeden ayrılmasına getirilen kısıtlamalar ve topluluklarını müdafaa kararlılığıyla bir arada, adamların birçok öldürülmedilk evvelki günlerde çeşitli savunma güçlerine katıldı. Çabucak hepsi, ondan sonrasında cesetlerinin yatacağı avluya yürüme uzaklığında yaşıyordu.

28 yaşındaki Vitaliy Karpenko, 31 Yablunska Caddesi’ndeki bir denetim noktasında Rus askerleri tarafınca infaz edildi

TANIKLAR ANLATTI

31 Yablunska Caddesi’nde, 43 yaşında bir inşaatçı olan Ivan Skyba ve başka beş savaşçı, Ruslar döndüğünde derme çatma bir denetim noktasında bakılırsav yapıyordu. The Times’a konuşan Skyba, ortalarında bir el bombası, kurşun geçirmez yelek ve tüfek olduğunu söylemiş oldu.

Her şeye şahit olan Skyba, arama yapan Rus askerlerinin adamları bulduğunu ve konut sahibi de dahil olmak üzere dokuz kişiyi silah zoruyla meskenden dışarı çıkmaya zorladığını söylemiş oldu. Askerler, adamların dövmelerine baktı ve kimilerini soydu. daha sonra onları 144 Yablunska Caddesi’ndeki Rus üssüne götürdüler.

Görgü şahitleri, tutsak kümesini Rus üssünün önündeki otoparkta başlarına gömlekleri çekilmiş biçimde gördüklerini söylemiş olduler. Ofis binasının önünde yaşayan 57 yaşındaki Yura Razhik, kimilerinin ellerinin bağlı olduğunu söylemiş oldu. Skyba, Rus askerlerinin onları dizlerinin üzerine çöktürdüklerini ve akabinde adamlardan birini, 28 yaşındaki Vitaliy Karpenko’yu neredeyse anında vurduklarını söylemiş oldu.

Skyba ve bir diğer tutsak olan Andriy Verbovyi, çabucak sonrasında binanın içine alındıklarını, burada sorgulandıklarını ve Verbovyi vurulup öldürülmedilk evvel dövüldüklerini söylemiş oldu. Askerler Skyba’yı, öbür denetim noktası muhafazalarının hâlâ tutulduğu otoparka geri götürdü.

Bir noktada, denetim noktası muhafazalarından biri Ruslara savaşçı olduklarını itiraf etti, dedi Skyba ve o adam sonunda özgür bırakıldı. Lokal bir askeri kumandan ve müfettişlere göre, şu anda Ukrayna makamları tarafınca soruşturma altında; The Times tarafınca görülen bir hükümet evrakı, bunun “vatana ihanet” suçlaması olduğunu belirtiyor.

Askerler kalan adamlarla ne yapacaklarını tartıştılar. Skyba’ya bakılırsa biri, “Onlardan kurtulun ancak burada değil, bu biçimdece cesetleri ortalıkta dolanmaz” dedi…

AVLUDA YÜRÜTTÜLER

Bay Skyba, iki Rus askerinin Bay Skyba’yı ve kalan tutsakları binanın yan tarafındaki bir avluya götürdüğünü ve burada diğer bir cesedin bulunduğunu söylemiş oldu. Times, bu adamın bir gün evvel kaybolan öteki bir savaşçı olan 37 yaşındaki Andriy Matviychuk olduğunu belirledi. Mevt dokümanına göre başından vurulmuştu.

Razhik ve ofis binasının haricinde tutulan başka şahitler, askerlerin esirleri gözden kaçırdıklarını gördüklerini söylemiş olduler. Akabinde silah sesleri duyuldu.

“Vuruldum ve düştüm” dedi Skyba. Yaralarıyla ilgili paylaştığı fotoğraflarda karnının sol tarafında bir giriş ve çıkış yarası görülüyor. Buça’da yarasını tedavi eden bir tabip ve The Times tarafınca incelenen bir tıbbi rapor, faydalanmayı doğruladı.

“Düştüm ve meyyit taklidi yaptım” dedi. “Hareket etmedim ve nefes almadım. Dışarısı soğuktu ve insanların nefesini nazaranbiliyordunuz.”

Askerler hala hareket eden yaralı adamlara yaylım ateşi açarken Skyba orada yattı. Askerlerin sesini artık duyamayacak hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika bekledi. daha sonra koştu.

Otoparkta ve binanın ortasında öldürülen adamların cesetleri avluya getirildi ve öteki altı kurbanla birlikte yaklaşık bir ay orada kaldılar.

Svyatoslav Turovskyi’nin hayatı bir avluda infaz edildiğinde son buldu…