Dani Rovira, Sahneye Dönüş: “En kötü zamanlarda ve kutuplaşmanın yükselişte olduğu zamanlarda mizah her zamankinden daha gerekli”

Adanali

Global Mod
Global Mod
13 Ocak 2025 Pazartesi, 14:47.

| 15:53'te güncellendi.

Hayat onu rahatlattığı kadar Dani Rovira'yı da yendi (Malaga, 1980). Kanseri yenen çok yönlü komedyenin daimi gülümsemesinin arkasında pek çok acı var. Ve aynı zamanda mizah silahlarıyla da bu durumla yüzleşti. “Yaşadığımız gibi zor ve kutuplaşmış zamanlarda her zamankinden daha gerekli hale gelen” bir mizah. Bunu, İspanya'nın yarısında filme aldıktan sonra ayın 27'sinde Madrid'deki Teatro de la Latina'da sahneye çıktığı, neredeyse iki saatlik bir monolog olan yeni gösterisi 'Vale la pena'da gösteriyor.

“Hayatta bana ve bize ne olduğunu sahnede anlatmak tutarlılık ve hakikatten yola çıkılarak tasarlandı” diyor ve “gülerek ağlatacak bir gösteri, ya da tam tersi” diyor. “Neşe kotası doldu”, her şeyini küçük tiyatrolarda ve televizyon mekanlarında monolog yapmaya başladığından bu yana evin alametifarikası haline gelen ve onu “Ocho Surname” gibi filmlerle yıldızlığa taşıyan o acı tatlı gülümsemeye borçlu olan oyuncuya garanti veriyor. 2015'te ona vahiy oyuncusu olarak Goya'yı kazandıran Basklar.

Bu monoloğa değinmek onun için Hodgkin lenfomasının üstesinden geldikten sonra kendisini “oldukça karmaşık bir durumdan” kurtaran “bir katarsis” oldu; bu deneyim 'Hayat Otobüsü'yle sinemaya taşındı. “Kahkahanın ötesinde yalnızlık, kaygı, depresyon ve kederle de bir bağlantı var. Genellikle hakkında konuşmadığımız şeyler, çünkü çok iğdiş edilmiş bir toplumda yaşıyoruz ve çöpe yer kalmayana kadar onları halının altına ittiğimizden buzdağının sadece görünen kısmını görüyoruz” diyor.

Rovira, bu kadar ağır gelen ve bize çok fazla zarar veren bu sessizliklere karşı koymak için “izleyicinin kalbini bir kokteyl çalkalayıcıya koyup onu sallayarak duygularını harekete geçirmek” istiyor. 'Vale la pena', 'Benimle çıkmak ister misin?' gibi şovlarla noktalanan bir kariyerde bir başka güzel adımdır. ve 'Nefret' ve çoğu zaman olumsuz duyguları açıkça ele aldığı, “onlara hayatımızda sahip oldukları önemi vermek ve onları damgalamak yerine onları yüceltmeye çalışmak.”

Dişçiye nasıl gidilir?

Rovira için terapiye gitmek, delikten çıkmak için belirleyici bir kaynaktı. Ne yazık ki herkesin erişemeyeceği bir şey olduğunu bilerek, “parası yeten herkese” profesyonellere yönelmeyi tavsiye ediyor. “Bunu söylerken çok utandım. Bir binaya gittim ve kapıcının, aşağı inen komşunun ya da başka birinin beni görmesini istemedim… ve sonra sen ne saçmalık diyorsun! Terapiye gidiyorsam akıl sağlığım yerinde, neden utanayım dedim kendi kendime. Aslında terapiye gitmek dişçiye gitmek gibidir ama yine de tabudur” diye yakınıyor. “izleyiciye “Bana yardım ettiler” oyuncakları verin.

Rovira, Teatro de la Latina sahnesinde.

Rovira, Teatro de la Latina sahnesinde.

EP

“Mizah her zaman gereklidir, özellikle de en kötü, en düşmanca zamanlarda. Kutuplaşma ne kadar fazla olursa, o kadar gerekli hale gelir. Temiz havanın içeri girmesi için açılan bir penceredir. diyor Rovira. “Mizah gerçeğinin dördüncü duvarın ötesine geçtiğine” ve halkla bağ kurmayı kolaylaştırdığına inanıyor. “Gösterinin neredeyse iki saati boyunca her şeyi anlatıyorum ama söylediğim her şey doğru değil çünkü birçok gerçek var” diye itiraf ediyor.

Bazen kendisini sansürlediğini kabul ediyor. “Bir arkadaşımın dediği gibi, fener alacak cesaretim olmadığında bunu yapıyorum, ama korkaklıktan ya da tembellikten değil, belki de yapmaya değmeyeceği bir gün ya da bir hafta geçirdiğimde.” Şakadır, çünkü “Sigara kağıdıyla yakalıyor” diyenler var.

“Sahnede her türlü mizahı yapabilirsiniz, ancak kimseye zarar vermemek için bunun nereden geldiğini bilmelisiniz” diyerek neredeyse her şeye gülme ihtiyacına seslenerek kendini haklı çıkarıyor. «Neyse ki hassasiyetler değişiyor. Hepimiz maçoluk ve ırkçılığın izlerini taşıyan bir toplumda büyüdük. Bundan kaçınmaya çalışıyorum ama bu, gösterinin baş belası ve biraz punk olmadığı anlamına gelmiyor; çünkü bu, bazukayla kavgaya gitmek gibi” diyor ironik bir şekilde, hayatın değerli olduğu konusunda çok net olan bu çok yönlü sanatçı ama aynı zamanda buna değer. “Hayatta da buna değer.”

Yirmi yılı aşkın süredir kendi mizah anlayışıyla sahneye çıkan sanatçı, kendisini “komedyen, doğaçlamacı, oyuncu, aktivist ve hayvan aktivisti” olarak tanıtıyor. 'Club de la Comedia' adlı televizyon programında 'Ailem ve Ben' monologuyla tanındı. Daha sonra hem 'stand-up komedi' olarak adlandırılan, hem de sinema, radyo ve televizyondaki çalışmaları ile kendisini sahneden hiç ayırmayan çalışmalarıyla ön plana çıktı.

Yorum

Hata bildir