Carmen María López | Şair: “Şiir kim olduğumuzu bilmemize yardımcı olur”

Adanali

Global Mod
Global Mod
15 Aralık 2024 Pazar 00:08

| 10:15 güncellendi

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

Carmen María López'in sakin, tatlı ve düşünceli sesi bir şairin sesidir. Onunla birlikte, kısa süre önce ESPASAesPOESíA ödülünü kazanan ve içinde farklı kadınların, anne olan annelerin ve anne olan annelerin öyküsünü ördüğü 'Kimsenin Annesi' (Espasa) kitabında toplanan şiirlerden birinin dizelerini okuyor. sevgili annelerin ve kayıp annelerin, büyükannelerin, kızların, kızların olmadılar ve asla olmayacaklar. İlhamını barlardan ve trenlerden bulan İspanyol Edebiyatı ve Edebiyat Teorisi Doktoru López (“Çok seyahat ediyorum ve bu da insanlara bakmamı ve gözlemlememi sağlıyor”), her şeyden önce kelimeleri seviyor.

-Bu röportaja meze olarak bana bazı ayetler oku.

-“Eğer / beynimin barındırdığım kısmını / dünyanın anlamını / yağmuru yazmazsam, güzellikler durur.” 'Sutura' şiirine aittirler.

-İlk şiirlerinizi ne zaman yazdınız?

-Hep yazdım. Yazmayı gerçekten çok seviyordum, yazları ailemin evinde pek çok şiir kitabı okurdum ve bu bende doğal olarak doğan bir şeydi, neredeyse bir meslek gibi. Ergenliğimden beri çok yazdım ama ancak şimdi içimde yazdıklarımı bir kitap olarak bir araya getirmeye ve onu yayınlamayı düşünmeye iten bir dürtü oluştu.

-Peki bu dürtü neye tepki veriyor?

-Bilmiyorum. Bence derinlerde, hayatta, başımıza gelenlerde anlam aramak için yazıyoruz, çünkü şiir hayatın malzemesiyle yazılır, o yaşamsal deneyimlerden doğar, zaman geçtikçe kendimize bakarız. geçmişten bakınca nasıl başkalaştıklarını görüyoruz.

-'Sutura'da da “Yazmazsam içimde bir şeyler mağara olur” diyor. Sanki yazmak neredeyse fiziksel bir zorunlulukmuş gibi.

-Evet entelektüel bir ihtiyaç var, ruhun bir egzersizi ama aynı zamanda kendi bedenselliğimizin bizden gerektirdiği bedenin bir egzersizi. Bu kitap çok bedensel çünkü anneden ve kadından bahsederken bir sembol olarak, evrensel bir amblem olarak, çünkü beden var, madde var, fiziksel var. Bu nedenle normalde ayrı olan bu iki parçayı birbirinden ayırmak istemedim ama aynı şeyin parçası oldukları için burada bir arada olmaları gerektiğini düşündüm.

-“Kendinize neden filolog olduğunuzu sorun” diye yazıyor. Ona soruyorum.

-Bu mısralar kimlik, hafıza ve benlik hakkında bir şiir olan 'İthaka' şiirine aittir. Şiir kim olduğumuzu bilmemize, Delphi'deki Apollon'un kehanetinin önünde durup “Kim olduğumu biliyorum” dememize yardımcı olur. Bu kendimize sormanın bir yoludur.

-Kitapta şiirleriyle anneler ve kızları arasındaki evrensel bağı örüyor. Anne olmak nedir?

-Anne olmanın başkasını kollamak olduğunu ya da buna benzer bir şey olması gerektiğini düşünüyorum; Bu bir sevgi eylemidir, kendini başkasının yerine koyma eylemidir. Bu nedenle özel olarak bir anneden bahsetmek yerine evrensel anlamda annelerden bahsetmek istedim.

– Peki kız olmak nedir? Çünkü bazen anneler ve kızları arasındaki ilişkiler karmaşıktır. Kitabında alıntı yaptığı Almudena Sánchez'in 'Annemin grameri' kitabı aklıma geliyor.

-Anne-kız bağı evrensel bir bağdır ve tüm sevgi dolu bağlar gibi çoğu durumda nefret, kötülük ya da anlayışsızlıkla da kesişir. Benim durumumda bu bağ aşkla kesişiyor. Anneler ve kızları arasındaki ilişki büyük ölçüde şeytanlaştırıldı; Bu karmaşık bağlantıdan bahseden pek çok literatür var, örneğin María Negroni'nin 'Hasarın kalbi' adlı kitabı. Ama ben bu çizgide ilerlemek istemedim, diğer tarafı, Olvido García Valdés'in şiirindeki örümcekler gibi diğer annelerle iç içe geçen ve sonra kız çocuğu haline gelen anneleri göstermekle daha çok ilgileniyorum. 'Annemin Dilbilgisi' bana yardımcı oldu; hatta o kitaptan bir alıntı var: “Annenin eş anlamlısı: yok.” Anneyi tanımlayamıyoruz çünkü dilimizde bu figürün başka bir karşılığı ya da başka bir ismi yok.

Sevinç ve sürpriz

-Cuenca'dan Luis Alberto'dan ESPASAesPOESíA ödülünü kazandığınızı söyleyen bir telefon aldığınızda nasıl hissettiniz?

-Çok heyecan vericiydi ve aynı zamanda öngörülemez bir şeydi ki bu da beni şaşırttı, çünkü bu kitabı hiçbir zaman bu şekilde düşünmemiştim, daha çok not defterlerine yazdığım bazı notlar olarak tasarlamıştım ve ancak daha sonra kitabı sipariş ettim ve çıktı. 'Kimsenin Annesi' oldu. Bu bir sevinç ve sürprizdi.

-Ödülden sonra yazarken daha fazla sorumluluk hissediyor musunuz?

-Oldukça mükemmeliyetçi ve talepkar bir insanım ama sanırım yalnızca doğru olduğunu hissettiğim, bana aitmiş gibi gelen şeyleri yazacağım. Bu prensibe sadık kalmaya çalışacağım ve elimden gelenin en iyisini yapacağım. Yazarken ve hayatta.

-Başka bir edebi tür geliştiriyor musunuz?

-Evet anlatımı çok ilgimi çekiyor. Yayımlanmamış bir romanım var, bir gün yayımlar mıyım bilmiyorum. Kesinlikle hayır.

-İle?

-Yani bu güvensizlikten dolayı ve yıllar önce yazdığım bir kitap olduğu için onu revize etmem gerekecekti. Ayrıca tamamlanmamış bir romanım daha var. Ne zaman roman yazmaya başlasam, romanın şiirsel alana doğru sürüklendiğini fark ediyorum ve şiir yazıyorum çünkü bu benim için her şeyin çok daha doğal, çok daha tutkulu bir şekilde ortaya çıktığı bir tür.

Yorum

Hata bildir