Biden’dan Netanyahu’ya seçim tebriği

celikci

New member
ABD Lideri Joe Biden, İsrail’de 1 Kasım’da düzenlenen erken genel seçimleri kazanan Binyamin Netanyahu’yu arayarak tebrik etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı açıklamada, Biden’ın toplantıda ABD ve İsrail’in ikili iştirakinin gücünü bir daha teyit ettiğini ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan sarsılmaz takviyesinin altını çizdiğini aktardı. Jean-Pierre ayrıyeten, Netanyahu’nun çok sağcı partilerden oluşan bir hükümet kurmasını yakından izlemeye devam edeceklerini söz etti.

Biden ile yaptığı görüşmeye ait toplumsal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Netanyahu ise, “Başkan Biden beni arayarak seçim zaferinden dolayı tebrik etti ve İsrail ile ABD içindeki ittifakın her zamankinden daha kuvvetli olduğunu söylemiş oldu. Lider Biden’a aramızdaki 40 yıla yayılan şahsi dostluğu ve İsrail devletine olan bağlılığı için teşekkür ettim. Yeni barış mutabakatları yapmanın ve ayrıyeten İran tehdidiyle başa çıkmanın bizim elimizde olduğunu söylemiş oldum” dedi.

İsrail’de meclisin feshedilmesinin akabinde son 4 yılda 5. sefer yapılan genel seçimlerde Netanyahu liderliğindeki sağ blok 120 sandalyeli mecliste 64 sandalye, Başbakan Yair Lapid liderliğindeki “Değişim Koalisyonu” ise 51 sandalye kazanmıştı. Netanyahu, hükümeti kurmak için kâfi olan çoğunluğu sağlamış olsa da çabucak hemen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog tarafınca resmi olarak hükümeti kurmakla gorevlendirilmedi.