Başında çıkan benler için mantar teşhisi aldı, gerçek hastalığının melanom olduğu ortaya çıktı

celikci

New member
BBC’de muhabir olarak çalışan 29 yaşındaki Sarah Lee, geçtiğimiz yaz saç tabanlarının boyaya muhtaçlığı olup olmadığını görmek için başının üst tarafının bir fotoğrafını çekti.

Fotoğrafa bakan genç bayan sarı saçlarının içinde gizlenen bezelye büyüklüğünde bir ben gördü. Kelam konusu lekenin daha evvel orada olmadığından emin olan Sarah randevu alarak bir dermatoloğa gitti.

“DOKTORUN SÖYLEDİKLERİNİN HAYATIMI TEHLİKEYE ATACAĞINI BİLMİYORDUM”

Sarah, tabibin başındaki beni dermatoskopi aygıtı incelediğini ve olağanüstü bir şey olmadığını dediğini anlattı:

“Doktora bana yaşımın epey genç olduğunu, saçlar hareket ettiğinden baş derisinde makus huylu bir şey olmasının neredeyse imkansız olduğunu ve saçların baş derisini güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korumak için bir bariyer nazaranvi gördüğünü söylemiş oldu. Bu üç tabirin hepsinin yanlış olduğunu ve yakında hayatımı tehlikeye atacağını bilmiyordum”

KAFASINDAKİ BENLER BÜYÜYÜP ÇOĞALMAYA BAŞLADI! HEKİM ‘MANTAR’ DEDİ

Doktorun söylemiş olduklerinin tam tersine 5 ay daha sonra bayanın başındaki benler büyümüştü ve çoğalmıştı. bir daha bir fotoğraf çekerek aile tabibine gönderen Sarah, bu sefer de başındaki noktaların tedavi gerekmeden güzelleşecek bir mantar çeşidi olduğu yanıtını aldı.

Bu kere tabibin dedikleri ile ikna olmayan genç bayan diğer bir dermatologdan randevu aldı. Gittiği hekim benlerin ivedilikle cerrahi operasyonla çıkarılması gerektiğini belirtti, biyopsi yapılmasını istedi.

KANSER KAFATASININ AŞAĞISINA KADAR YAYILMIŞTI

Sarah’ın dehşet ortasında beklediği sonuçlar yılbaşında geldi. Şanssız bayanda cilt kanserinin en agresif formu olan üçüncü evre malign melanom vardı ve kafatasının aşağısına kadar yayılmıştı.

Aldığı haber karşısında şoke olan başarılı gazeteci yaşadıklarını “Hemşire telefonda durumu anlattığında neredeyse yere yığılacaktım. Çok güneşlenen bir insan değilim, daima 30 faktör güneş kremi kullanırım ve neredeyse her vakit yağmur yağan Galler’de büyüdüm.” sözleriyle anlattı.

Sarah, hudut hasarı niçiniyle ameliyattan daha sonra birkaç ay yüzünün sol tarafını hissemedi.

8 SAAT SÜREN AMELİYAT

Kanserin lenf bezlerine kadar yayıldığı ortaya çıkan Sarah, boynunun sol tarafındaki lenf düğümleri ve dokuların çıkarılması için 8 saat süren invaziv bir ameliyata alındı.

Genç hanımın bedeninde artık kanser belirtisi yok fakat ne yazık ki seyahatim burada bitmedi. Tabipler kanserin bir daha nüksetmesini önlemek için bir kadro ilaçlar kullanımı gerektiğini söylemiş oldu. Bu ilaçlar da can sıkıcı yan tesirlere sahip.

“GÜNEŞİN VERECEĞİ ZİYANLARI HAFİFE ALMAYIN”

Sarah artık öteki insanların da kendi yaşadıklarını yaşamaması için ikazlarda bulunuyor. Twitter hesabından paylaştığı bir gönderide, “Lütfen güneşin vereceği ziyanları hafifçee almayın. Şapka giyin, gölgede kalın ve bedeninizdeki benleri denetim ettirin” sözlerini kullandı.

MELANOM NEDİR? BELİRTİLERİ NELER?

Ulusal Sıhhat Enstitüsü bilgilerine nazaran ABD’de bu yıl yaklaşık 99.780 yeni melanom hadisesi görüldü ve bu hastaların yaklaşık yüzde 7’si ömrünü kaybetti.

İngiliz Dermatologlar Birliği’ne bakılırsa, melanom bedenin öteki kısımlarını istila etme mümkünlüğü yüksek olduğu için en tehlikeli cilt kanserlerinden birisidir. Tedavi edilmediği taktirde başka organlara yayılabilir.

Melanomun en kıymetli niçinlerinden biri, güneş ışığından gelen ultraviyole dalgalarına fazlaca fazla maruz kalmaktır. Hassas ciltler ve ailedeki kanser geçmişi melanom geliştirme talihini artırır.

BOYUT, BİÇİM VE RENK DEĞİŞTİREN BENLERİNİZİ KESİNLİKLE DENETİM ETTİRİN

Melanomun birinci belirtisi, renk değiştiren bir ben yahut yeni bir kahverengi yahut siyah nokta olabilir. Benler kaşınıyorsa, kanıyorsa ve sistemsiz hallere sahipse derhal hekiminizle irtibata geçmelisiniz.

Çoğu melanom, bakılırsabileceğiniz yerlerde ortaya çıkar, lakin kimileri burnunuzda, ağzınızda ve Sarah’da olduğu üzere baş derinizde de çıkabilir.