‘Annem babam hakkında cinsel istismar davası açılmasını nasıl sağladım?’

celikci

New member
ABD, Humansville’de bulunan Circle of Hope Girls’ Ranch isimli yatılı okul, 2020 yılında kapatılmıştı. Okulun kapatılma niçini ise hakkında çıkan ‘istismar’ argümanları idi.

Okul kapatıldı lakin tezler ve dava devam ediyor. Circle of Hope Girls’ Ranch’in sahipleri ve işletmecileri Boyd – Stephanie Householder çifti, taciz ve tecavüzün yanı sıra bir dizi suçlama ile karşı karşıya.

Mahkeme kayıtlarına nazaran 72 yaşındaki Boyd Householder, çocuk tacizi, öğrenciyle cinsel alaka, çocuğun dikkatsizliği başta olmak üzere 79 ağır kabahat ile, 56 yaşındaki Stephanie Householder ise çocukları istismar ve ihmal etmek, bir çocuğun refahını tehlikeye atmak dahil olmak üzere 22 ağır cürümle yargılanıyor.

Yatılı okul Eylül 2020’de kapatıldı ve sahipleri ise Mart 2021’de tutuklandı. Çift, temmuz ayında özgür bırakıldı. Duruşmaları devam eden Householder çifti hakkında konut mahpusu sonucu alındı. Householder çifti hakkında yapılan suçlamalar içinde taciz ve tecavüzün yanı sıra genç öğrencileri kelepçeler ve fermuarlar ile alıkoymak, bir kıza bulaşık deterjanı içirmek ve öbür bir kızın yüzünü at gübresine sokmak üzere ‘vahşi’ hareketler de yer alıyor.

KENDİ ANNE BABASINI İHBAR ETTİ

Bir yatılı okulda yaşanan fecî istismarlar gereğince üzücü olsa da bu öyküde dikkat çeken epey kıymetli bir ayrıntı var: Okulun kapanmasına ve dahası çiftin tutuklanmasına yol açan ihbarcının, çiftin öz kızları Amanda Householder olması…

Polk Bölge Mahkemesi’nde açılan yeni bir davada Amanda Householder, ebeveynleri Boyd ve Stephanie’nin kendisini ve küçük kardeşini rutin olarak istismar ettiğini, golf sopaları ve kırbaç ile dövdüğünü, istifra edene kadar zorla yemek yedirdiğini tez ediyor.

Amanda’nın savları yalnızca bunlarla da hudutlu değil. Anlattığına nazaran, anne ve babası Circle of Hope’da bakımlarına emanet edilen genç kızları istismar ediyordu ve kendisini de bu istismara katılmaya zorluyordu. 17 yaşında ailesinin yanından ayrılan Amanda, yıllar daha sonra yatılı okulu kapattırmak için bir kampanya başlattı.

Çift, tezler karşısında çabucak hemen bir itirazda bulunmadı ve avukatları da yorum talebine karşılık vermedi. Lakin ikili, daha evvel yaptıkları bir açıklamada kızlarının uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve şeytana taptığını söylemiş oldu.

Olay hakkındaki son gelişmeler bu türlü. Gelelim neler yaşandığına ve kritik detaylara… Ne oldu da Amanda Householder ebeveynlerinin okulunun kapanmasına ve haklarında istismar davası açılmasına önayak oldu?

İşte Amanda’nın yaşadıkları, kendisine ulaşan bir istismar mağduru ve ailesini ihbar etmesine kadar giden süreç…

KOVULDUĞUNDA 17 YAŞINDAYDI

“Ailem beni 2009’da kovduğunda çabucak hemen 17 yaşındaydım. Doğum günü şubatın sonundaydı. Yani 18 yaşıma yalnızca bir ay kalmıştı” diyen Amanda Householder, bu biçimdeları şöyleki anlatıyor:

“Bana ne olacağını asla düşünmediler, yalnızca kovdular. Evsiz kalacaktım. O sırada annemin teyzesi vefat etti ve büyükannem cenaze için Missouri’ye geldi. Ben de gidip büyükannem ile yaşamaya başladım. Sanırım mart ayına kadar büyükannemle yaşadım.

Annem her vakit annesi hakkında saçma sapan şeyler söylerdi. Ve bu yüzden büyükannemle annem içinde bir sorun başladı. Tüm bunlar büyükannemle benim aramda da biroldukça soruna yol açtı. Ben de konuttan ayrıldım ve internetten tanıştığım birinin yanına taşındım.”

FECÎ GEÇEN YILLAR… ‘HİÇ KİMSEM YOKTU’

Bundan daha sonraki bir yıl Amanda için dehşetli geçti. Erkeklerle fecî bağlara giriyor, kalacak bir yer bulmaya çalışıyor ve internette tanıştığı rastgele bir bireyden başkasına geçiyordu.

Amanda, bu berbat sürecin niçinini ise “Çünkü kimseyi tanımıyordum. Hiç kimsem yoktu” kelamlarıyla anlatıyor.

2012 yılında ise Amanda çocuklarının babası ile tanıştı.

Amanda, “Eski bir Agape öğrencisi ile tanıştım. Onunla birinci tanıştığımda teknik olarak tek gecelik bir münasebet yaşadık. Ancak ben gebe kaldım ve oğlumu doğurmaya karar verdim. Şu anki eşimle birlikte San Francisco’ya taşındım ve bir iş de buldum. Ona ‘eşim’ diyorum ancak aslında yasal olarak evli değiliz. O, çocuklarımın babası” diye anlatıyor.

Agape Yatılı Okulu, Amanda’nın ebeveynlerinin Circle of Hope’u açmadan evvel çalıştığı yerdi. Householder çiftinin çalıştığı okulda büyüyen biri ile Amanda’nın bir ortaya gelmesi ve aile kurması ise mukadderatın bir oyunu üzere.

ÇOCUĞUNA NASIL DAVRANMASI GEREKTİĞİNİ BİLE BİLMİYORDU

Amanda, oğlu dünyaya geldiğinde kimi meseleler yaşadı. Zira güçlü kurallar altında büyümüştü ve biri ona vurduğunda, ısırdığında ya da çığlık attığında karşılık olarak onun da şiddet göstererek yanıt vermesi öğretilmişti.

Amanda Householder, oğlu birinci dünyaya geldiğinde hiç bir sorun olmadığından bahsediyor ve daha sonrasında yaşananları ise şu biçimde anlatıyor:

“Oğlum dünyaya geldiğinde harika sakin bir çocuktu. Ağlamıyor, bağırmıyordu. 1,5-2 yaşlarındaydı, bir gün bana kızdı ve vurdu. Ben de karşılık olarak oğluma tokat attım. Kocam öteki odadaydı ve yanımıza gelip neler olduğunu sordu. Yaşananları anlattığımda ise ‘çocuklara vurmuyoruz’ diyerek büyük bir tartışma başlattı. Sonunda ise beni terapiye gitmeye ikna etti. hayatıma soktuğum bu insan bana yanlış yetiştirildiğimi öğretti. Beni önemsiyordu ve sorunun kaynağını gösterdi.”

‘AİLEN BENİ OKULDAN ATTI’ İLETİSİ TETİK NOKTASI OLDU

Amanda, 2015 yılında ikinci oğlunu dünyaya getirdi. Bu vakte kadar, Circle of Hope Girls’ Ranch’te kalan kimi kızlarla orta ara temasa geçiyordu.

Tam da bu sırada hiç tanımadığı bir kızdan bildiri aldı. Amanda okuldan ayrıldıktan daha sonra orada kalan kız, “Ailen beni okuldan kovdu, evsiz kaldım” diye yazdı.

Bunun tam olarak ne demek olduğunu soran Amanda, “Ukrayna’dan evlat edinildim ve evlatlık ailem artık beni istemiyor. Bu yüzden de ailene artık ödeme yapmıyorlar. Onlar da bana biraz kıyafet ve bir oyuncak ayı verip okuldan ayrılmamı söylemiş olduler, kovdular” karşılığını aldı.

Öğrendikleri karşısında fazlaca sonlanan Amanda, “Bu beni sahiden kızdırdı. İşte buradayım ve artık bunu açığa çıkarmalıyız diye düşündüm. Kasaba, okuldan yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Onu kovdular ve o kadar yolu yürümeye mecbur bıraktılar. Ayrıyeten orası kamyoncuların çoğunlukla kullandığı bir otoyoldu. O yolda otomobillerin suratı yüzünden epey fazla hayvan canından oldu. Beynim bunları düşünürken bir de aklıma seks ticareti ihtimali geldi… Ailem bu kızları asla umursamıyordu” diyor.

Okuldan kovulan kızın kendisi ile bağlantıya geçmesi, Amanda’nın ortasında tabir yerindeyse bir şeylerin kırılmasına sebep oldu.

BİRİNCİ ADIMI 2015’TE ATTI, YAŞADIĞI İSTİSMARI ANLATTI

Amanda 2015 yılında bu husus hakkında birinci Facebook gönderisini yayınladı; ailesinin kendisini nasıl istismar ettiğini, okuldaki kızların yaşadığı tacizi ve okuldan kovulan kızı inançlı bir yere götürebilmek için yardıma gereksinimi olduğunu anlattı.

Bu paylaşımdan daha sonra birisi yardım için Amanda’ya ulaştı. “Ben de onları tanıştırdım ve sonunda inançlı bir yere yerleştiğinden emin oldum” diyen Amanda birkaç hafta daha sonra erkek kardeşinin kendisine ulaştığını söylemiş oldu. Kardeşinin anlattığına göre, bu kız ailesinin okuldan kovduğu, umursamazca sokağa attığı ne birinci ne de son kişiydi.

Amanda, kardeşiyle yaşananları konuşurken “niçin biz ailemizin ‘yetişkin’ çocukları olmak ve kusurlarını düzeltmek zorundayız?” diye düşündü. bu biçimdece okuldan öteki bir kız ile bir ortaya geldi ve Circle of Hope kızları için bir ‘hayatta kalanlar’ kümesi oluşturdu.

Küme, 2015 yılından itibaren bir şeyleri başlatmaya çalıştı.

“2018’de Michelle Nickerson’ın kız kardeşi Circle of Hope’a gönderildi. Bu noktada pes ediyordum, kimse bizi dinlemiyordu, ne yapabilirdim?” diyen Amanda, şunları anlatıyor:

“Son deva olarak bir Yelp ve Google incelemesi yayınlama sonucu aldık. Bunun akabinde Michelle Nickerson’dan ‘Hey, kız kardeşim orada. Ne yapabiliriz?’ yazan bir e-posta aldım. 2018 yılında Circle of Hope hakkında soruşturma açmak için bir otoyol devriyesi memuru bulduk. Lakin gerçekte olanların görüntü manzaralarına ulaşmaya başardığımız 2020 yılına kadar ciddiye alınmadık.”

BU GÖRÜNTÜ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

2020 yılında eski bir Agape öğrencisi Householder çiftini ziyaret etti ve Boyd Householder’ın gerçekte nasıl davrandığına dair görüntü imajları alarak Amanda’ya gönderdi.

Kelam konusu görüntüde, Stephanie Householder kanepede oturuyordu ve Boyd Householder da öğrencilerden biri hakkında “Onu bayıltın, ciddiyim” sözlerini kullanıyordu.

Bu görüntü, Circle of Hope kızlarının kurduğu ‘hayatta kalanlar’ kümesi için inanılmaz bir dönüm noktası oldu. Artık ellerinde anlattıkları her şeyi ispatlayabilecekleri bir delil vardı.

BİRİNCİ PAYLAŞIM HAYAL KIRIKLIĞI İLE SONUÇLANDI

Görüntüyü Facebook’ta yayınlandılar lakin sonuç bekledikleri üzere olmadı. Görüntü yalnızca 3.000 izlenme aldı. Hiç dikkat çekmedi…

Hayal kırıklığına uğradılar ama pes etmediler. Bir arkadaşının önerisi üzerine Amanda talihini TikTok’ta denemeye karar verdi. Ve bu biçimdece babasının görüntüsünü TikTok’ta yayınladı. Görüntü birinci gün pek ilgi görmedi.

Sonraki gün bir daha paylaşım yapan Amanda, “İşte bu biçimde bir günde bir milyondan fazla görüntüleme ve 30.000 takipçiye ulaştım. Beşerler bana sorular sormaya başladı ve ben de onları cevapladım. İşte olay TikTok’ta tam da bu biçimde patladı” diye anlatıyor.

GÖRÜNTÜ TİKTOK’TA PATLADI, SAVCI TELEFON YAĞMURUNA TUTULDU

Amanda, görüntünün TikTok’ta ilgi görmesinin niçininin, platformu kullananların genelde çocuk ve genç olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor ve şunları söylüyor:

“Birfazlaca çocuk görüntüyü izleyince, ‘Bir dakika, bu olabilir mi? Ya ben de gönderilirsem başıma bunlar gelir mi?’ diye sorguladı. ‘Bu yanlışsız değil, haklarımız var’ dediler. Bunun kendi başlarına da gelebileceğini anlayan çocuklar birlik olup savcıyı aramaya başladılar ve ona niye bu husus hakkında bir şey yapmadığını sordular.”

TikTok patlamasının akabinde savcı binlerce telefon aldı. Bunun üzerine Circle of Hope kızlarından biri savcıyla konuştu ve “Çok fazla telefon alıyoruz. Bu okul konusunda ne yapacağımızı bilmiyorum” yanıtını aldı.

Boyd Householder ve Stephanie Householder görüntü toplumsal medyada yayınlandıktan bir yıl daha sonra tutuklandı.

‘HEM HEYECANLIYIM HEM KARAMSAR… BEN BİR ANNE, BABA İSTİYORUM’

“Bunun olacağını hiç düşünmemiştim” diyen Amanda, hislerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Yaptığımız tüm çalışmaların işe yaraması nitekim heyecan verici. beraberinde bu durum pek da iç karartıcı. Zira bu beşerler benim ailem, çocuklarımın büyükannesi ve büyükbabası… Bu bir his karmaşası. Ben bir anne, bir baba istiyorum…”

Zamanaşımı yaklaşık beş yıl evvel dolan Amanda, bir daha de emsal teşkil etmek için ailesine dava açmak istedi. Amanda, bunun sebebi için ise “Dava açmak için geç kalmış, zamanaşımına uğramış insanlara öncü olmak istedim. Benim içim sıkıntı para değil. Bu davadan bir şey kazanmak da umurumda değil. Tüm sıkıntı bir emsal oluşturmak ve bunu yapamayacaklarını göstermekle ilgili. Olayların ne kadar vakit evvel olduğu kıymetli değil. Yalnızca artık bunu yapmaya devam edemezler” diyor.

‘HEP BİR AİLEM OLSUN İSTEDİM, HİÇ OLMADI’

Amanda epey kararlı olsa da bir daha de kimi vakit kendini hatalı hissediyor. bu biçimde hissettiği vakit içinderda ise kendisine ailesini parçalayan kişinin o olmadığını hatırlatıyor. Amanda, “aslına bakarsan hiç ailemiz olmadı. en çok canımı yakan kısım da tam olarak bu; ben daima bir ailem olsun istedim. Her vakit annem ve babamın beni sevmesini, önemsemesini istedim ancak yapamadılar” diyor ve ekliyor:

“Şimdi ise kendimle gurur duyuyorum. Neler olduğunu lisana getirdik ve yaşanan suistimali ortaya çıkardık. Yaşadığımız tüm travmalar tahminen bizi parçalamalıydı fakat o denli olmadı. Tersine daha da güçlendik, bir ortaya geldik ve yapmamız gerekeni yaptık.

Çok uzun bir gayret oldu. Ve çabucak hemen bitmediğini biliyorum. Şayet misal bir şeye karşı savaşıyorsanız orta vermeyi sorun etmeyin lakin sakın büsbütün pes etmeyin! Güç vakit içinder yaşasanız da artık bırakmak isteseniz de yalnızca devam edin…”