Almanya’dan Türkiye açıklaması: Erdoğan’ın teşebbüsleri değerli

celikci

New member
Dünyanın gözü kulağı aylardır Ukrayna’dan gelen haberlerde…

Rusya Devlet Lideri Putin’in Geçtiğimiz yılın Şubat ayında verdiği buyruk ile başlayan kanlı savaş can almaya devam ediyor.

Batı’nın tank yardımı ile alanda elini güçlendiren Ukrayna diplomasi için ön kaidesinden taviz vermezken iki taraf ile de bağlantısı olan Türkiye diplomasi için öne çıkan ülke olmaya devam ediyor.

Ukrayna, Rusya’nın mümkün genel taarruzu için hazırlıklarına devam ederken Almanya’dan savaş ve krizin tahlilinde Türkiye’nin rolü ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.

Koalisyon hükümetinin büyük kanadını oluşturan Toplumsal Demokrat Parti’nin (SPD), barışın silahla değil diyalog yoluyla sağlanmasından yana olduğu bir dahalendi.

Başbakan Olaf Scholz’un, Ukrayna’ya savaş uçaklarının gönderilmesinin kelam konusu olmadığı tarafındaki açıklamasına tam dayanak veren SPD Federal Meclis Küme Lideri Rolf Mützenich, “SPD bir barış partisidir” dedi ve bu kararlı tavrı sürdüreceklerini söylemiş oldu.

Mützenich, Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demecinde, “Putin maksadına ulaşamamalı. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın sonlandırılması için diyalog yollarının kapatılmaması gerekir. Biz tüm kalbimiz ve mantığımızla tam bir barış partisiyiz. Savaş vakit içinderında zarurî olarak Ukrayna’daki savaşın nasıl bitirileceği, adım adım barışın nasıl sağlanacağı, en azından ateşkese nasıl ulaşılacağı konusunda baş yorulur. Şu günkü şartlarda ne yazık ki, bana nazaran bundan epeyce uzağız. Rusya’ya bu savaşı kazanamayacağı epeyce açık bir halde anlatılmalı. Ukrayna kendisini savunma hakkına sahip. Almanya da bu niçinle müttefikleriyle bir arada hareket ederek Kiev’e silah gönderdi” diye konuştu.

‘ERDOĞAN VE GUTERRES’İN ARABULUCULUK EFORLARI ÖNEMLİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres’in Rusya ve Ukrayna içinde arabuluculuk uğraşlarının fazlaca kıymetli olduğu söyleyen Mützenich, “Bu yolda kararlı bir biçimde devam etmeliyiz” dedi.

Mützenich “Barıştan ne kadar uzağız?” sorusuna ise şu karşılığı verdi;

“Moskova şu anda ateşkes de istemiyor barış da. Lakin buna karşın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ve memleketler arası tertiplerin devreye girerek diplomatik yollardan tahıl mamüllerinin sevkiyatını, tutukluların takasını ve nükleer santralların korunmasını gerçekleştirmeleri epey değerlidir. Bu yolda kararlı bir biçimde devam etmeliyiz. Diplomasi sözcüğünü ağzıma aldığımda kimi vakit gösterilen tepkilere epey şaşıyorum. ‘Bu Putin’e karşı pazarlık gücünü azaltır’ deniliyor lakin hiç de o denli değil. Diplomasi, daha sonradan pazarlıkların yapılması için yolları açar” cevabını verdi.