Acımasız bir geceden daha sonra… Hayalet kent Kiev

celikci

New member
Ukrayna’nın her yaştan siviliyle, askeriyle Rus işgaline direnen başşehri Kiev’e giden M-6 Karayolu’nda 7 saat süren seyahat kararında doğu bölgesine ulaşıyoruz. Lakin bu ortada Kiev Belediye Lideri cumartesi gününden pazartesi sabahına kadar yaklaşık 40 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Bu saatler haricinde sokakta bulunan her insanın gaye var iseyılacağı açıklanıyor. Bu niçinle cumartesi gecesini kent merkezinden 15 kilometre kadar uzakta inançlı bir yerde geçiriyoruz.

GECE UZUNLUĞU ÇATIŞMA

Uzaktan ışıklarını gördüğümüz kent merkezi gecenin birinci saatlerini biraz sakin geçirse de gece 00.00’dan daha sonra Ukrayna ordusunun Kiev’e sızmaya çalışan Rus ordusuna yönelik başlatmış olduğu top atışlarını duyuyoruz. Sabaha kadar süren çatışmalara karşın Kiev hala Ukrayna’nın denetiminde.

MEVZİDE NÖBET

Pazar günü sabahın birinci ışıklarından daha sonra Kiev kent merkezine gerçek giderken birinci durdurulduğumuz yer, istekli sivillerin nöbet tuttuğu mevziler oluyor. Ortalarında yaşlıların da bulunduğu gönüllülerin kiminde ordu silahları kiminde ise av tüfekleri bulunuyor. Bu noktadan daha sonra tanklarla mevzilenmiş Ukrayna ordusunun kontrol noktalarından geçtikten daha sonra kent merkezine ulaşıyoruz.

HER YER KAPALI

Kiev kent merkezindeki Ukrayna Bağımsızlık Meydanı’na gerçek giderken tüm sokakların, sokağa çıkma yasağı niçiniyle bomboş olduğunu, market ve eczaneler de dahil her yerin kapalı olduğunu görüyoruz. Sokağa çıkma yasağının öne sürülen nedeni ise kent merkezinde bulunan Rus sabotajlarını tespit etmek. Kent merkezi, devlet binaları ve stratejik bölgeler Ukrayna ordusunun denetiminde.

‘STOP PUTIN WAR’

Ukrayna Bağımsızlık Meydanı’na vardığımızda gazeteciler ve devriye gezen askerler haricinde kimsenin olmadığını görüyoruz. Bomboş meydanı fotoğraflarken elinde pankart olan bir sivil Bağımsızlık Meydanı’na oturarak üzerine, ‘Stop Putin War, Universe Love Ukraine’ yazılı pankartı açarak savaşı protesto ediyor. Kent merkezinde gezerken tekraren patlama sesleri duyuyoruz.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Çok sayıda Rus askeri Kiev’e Ukrayna askeri üniforması giyerek sızarken, ‘sabotajcılara’ karşı da alarm verildi. Bu yüzden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağa uymayan her insanın Rus sabotajcı diye gaye alınacağı uyarısı yapıldı. Caddelerde yasağı denetleyen silahlı devriyeler vardı.

KAHRAMAN BİR ORDU GÖRÜYORUM

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, “Kiev’i 72 saatte ele geçireceğini söyleyenler nerede? Onları bakılırsamiyorum, onlar yerine kahraman bir ordu görüyorum” dedi. Bakan Reznikov, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu tabirleri kullandı: “Ülkemizi ve dünyayı sonsuza dek değiştiren üç gün. 72 saat ortasında Kiev’i ele geçirme kelamı verenler nerede? Neredeler? Onları bakılırsamiyorum. Yalnızca kendilerini haklı çıkardıklarını duyabiliyorum. Bunun yerine kahraman bir ordu, sivil muhafızlar, korkusuz hudut muhafızları, özverili acil durum çalışanları, muteber polis memurları, yorulmak bilmeyen sağlıkçı melekler görüyorum. vazifesini yapan herkesi görüyorum. Silaha sarılan binlerce yurttaşın toprak savunması ve savaşma düzebir daha geldiğini görüyorum.”