“Acıdan kurtulmak için yazmak zorundaydım”

Adanali

Global Mod
Global Mod
24 Eylül 2024 Salı

| Güncellenme tarihi: 19.10.2024 00:28.

Yorum

olman gerekiyor kayıtlı Bu işlevselliğe erişmek için.

Kayıt olmak

• Bağlantıyı kopyala

• WhatsApp

• Facebook

• X (eski adıyla Twitter)

• LinkedIn

• Telgraf

• Konular

Tomás González (Medellín, 1950), Bogotá'da o zamanlar 'El goce pagano' olarak adlandırılan bir gece kulübünde garson olmadan önce Felsefe okudu. Bu konu hakkında konuşmayı reddediyor: Medyanın maskeli balosuna katılma konusunda isteksiz, utangaç ve suskun bir adam olarak ün taşıyor. Kitaplarının kendilerini savunması gerektiğine inanıyor. Kendi ülkesinde bile az tanınan bir yazar olmasına rağmen, kendisini “çok saf bir yazar, Latin Amerika edebiyatının bir klasiği olma potansiyeline sahip biri” olarak nitelendiren Nobel Ödülü sahibi Elfriede Jelinek'ten övgü topladı. Sexto Piso yayınevi, eserini toparlıyor ve 1983'te ilk kez yayımladığı 'Önce deniz vardı' adlı romanını yakın zamanda yayımladı. Kolombiya'daki matbaacıya teslim etmeden önce Miami'ye yerleşti ve burada matbaa asistanından bisiklet lastiği tamircisine kadar çeşitli işlerde çalıştı.

Kitapları arasında Plaza y Janés Roman Ödülü'nü kazandığı 'Para siempre del olvido' (1987) veya 'Abraham ante bandidos' (2010) gibi romanları ve 'Dikenli Güzellik' öykü koleksiyonu öne çıkıyor. dünyanın ' (2019) ve 'Manglares' (2019) şiir koleksiyonu.

'Önce Deniz Vardı', bohem ve kaotik hayatlarına son verip sahilin kayıp bir köşesinde, deniz kıyısı ile orman arasında yer alan küçük bir evde yeniden başlamaya karar veren bir çiftin hikayesini anlatıyor. Roman gerçek bir olayın, kardeşi Juan'ın Urabá'da öldürülmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. González, “Ölümünün bende yarattığı acıya rağmen, zaten tamamlanmış bir hikayem olduğunu ve diğer şeylerin yanı sıra acıdan kurtulmak için yazmam gerektiğini fark ettim” diyor.

Roman bazen dayanılmaz olan acıyı araştırsa da González konuyu gazetecilik gerçeği olarak ele almadı. “Edebi edebiyat yaratmaya çalışmamanın, gerçeklerin şiirselliğinin, olduğu yerde, yani gerçeklerin kendisinde tüm gücüyle ifade edilmesine izin vermenin daha iyi olduğunu hissettim. Ama bu bir gazetecilik çalışması değil.

Trajedi havalarıyla dolu metin, yaşamla ölüm arasındaki nabzın izini sürüyor. 'Önce Deniz Vardı', herhangi bir sözel havai fişek gösterisinden uzak, ilk kez roman yazan biri için alışılmışın dışında ciddi sözlerle, şehirden kaçarken kendilerini başka zincirlerin tuzağına düşüren bir çiftin yaşadığı değişimleri anlatıyor. doğanın kendisi. «Özgür ve basit bir şekilde yaşama kararı, tam olarak yerin taşkın doğası, parasızlık ve kendi doğaları tarafından engellendi. Roman bu hikayeyi genel gerçekleri ortaya koymadan anlatıyor.

Spartalı yaşam

Romanda yazar otobiyografik kalıntılardan kurtulmuş olsa da karakterlerin yaşamlarını onlara ilham veren erkeklerin çabalarına bağlayan bazı özellikler vardır. González, Amerika Birleşik Devletleri'nde yirmi yıl yaşadıktan sonra, karısı ve köpeği Mara ile birlikte yaşadığı Guatapé (Antioquia) belediyesinin kırsal bölgesi El Peñol'a yerleşmek için Kolombiya'ya döndü.

Orada büyük edebiyat fuarlarının gürültülerinden habersiz kalıyor. «Kardeşim Juan ve ben altmışlı ve yetmişli yıllarda gençtik. Juan 36 yaşındayken öldüğünde ben 27 yaşındaydım. Zamanın birçok genci gibi biz de insan kabilesinin uyumlu, doğal bir hayata dönmesinden yanaydık. “Ben hala aynı şeyden yanayım ve bunu hayatımda mümkün olduğunca başarmaya çalışıyorum.”

«Aynı konular hakkında yazmaya devam ediyorum: ölüm, doğum, yaratıcı büyü…»

Yayıncılık arenasına çıktığı o uzak 1983 yılından bu yana geçen yıllar onun edebiyatını pek değiştirmedi. «Aynı tükenmez konular hakkında yazmaya devam ediyorum. “Ölüm, doğum, insan primatının yaratıcı büyüsü ve çoğu zaman iz bıraktığı keşif ve macera isteği.”

Romanda denizin ezici varlığı ve yağan yağmur çiftin hayatını şartlandırıyor. Güzel ve pastoral manzara, çiftin çevreyle ilişki kurma biçimi nedeniyle misafirperverlikten uzak hale gelir. «Deniz her zaman hareketin sonsuzluğunu simgelemiştir. Denizin kendisi sonsuz değildir, hareket sonsuzdur” diye bitiriyor yazar.

Yorum

Hata bildir