2024 için iyi kararlar mı? “Hedefi düşünmek daha az önemli”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bayan Brohm-Badry, insanlar genellikle yeni yıl için birbirlerine iyi şanslar dilerler. Her zaman mutlu olabilir misin?

Her zaman mutlu olamayız; bunun yerine, kısacık mutluluk anlarını tekrar tekrar yaşarız. Bu iyi bir şey. Sürekli mutlu olsaydık uzun vadede yorulurduk. Daha sonra endorfinlerin salınması için giderek artan bir vuruş gerekir. Bu çok yorucu.

Michaela Brohm-Badry, 2019, LÊMRICH:

Michaela Brohm-Badry bir sinir bilimci ve Trier Üniversitesi’nde öğretim ve öğrenme araştırmaları profesörüdür. Alman Pozitif Psikolojik Araştırmalar Derneği’nin başkanıdır.

© Kaynak: Lemrich

Yani mutlu yaşamak için her zaman iyi bir ruh halinde olmanıza gerek yok.

Bu büyük bir yanlış anlamadır: Her zaman mutlu olmanız gerektiğine inanmak. Elbette olumsuz duygular da duygularımızın tüm yelpazesinin bir parçasıdır. Olumsuz ve olumlu duygular arasında bir denge bulmakla ilgilidir. Bu şu anlama gelir: Eğer kendimizi olumsuz bir sarmalın içinde bulursak, aktif olarak olumlu yönlere odaklanmaya çalışabiliriz; Yani hayattaki güzel şeylerle uğraşmak. Sevinçle, şükranla, sıcaklıkla, sevgiyle.

Kendi hayatınızdan örnek var mı?

Mesela otoyolda arkamda hızla giden bir araba belirip farlarımı bana yaktığında çok üzülürdüm. Bugün şöyle düşünüyorum: Zavallı adam, belki annesi ölüyordur ya da gerçekten aşık olduğu için bir an önce kız arkadaşının yanına gitmek istiyordur. Biz buna “yeniden çerçeveleme” diyoruz; bir şeye yeni bir çerçeve vermek. Bu yüzden öfkelenmemek için bana yardımcı olacak bir bakış açısı bulmaya çalışıyorum. Belki bunların hiçbiri doğru değildir ama çok fazla kortizol ve adrenalin üretmemeye, yani stres hormonlarına boğulmamaya yardımcı olur.

Hayat ve biz

Sağlık, esenlik ve tüm aile için rehber – her iki perşembe.

Yeni yılda birbirimize sadece şans dilemekle kalmıyoruz, aynı zamanda sık sık kararlar alıyoruz. Kısa bir süre sonra eski kalıplara dönmeyi nasıl önleyeceğinize dair herhangi bir ipucunuz var mı?

Öncelikle kendime bu hedefin kişiliğime uyup uymadığını sorardım. Kararın gerçekten kişi olarak benimle bir ilgisi var mı, yoksa dışarıdan empoze edilen bir karar mı? Tüm motivasyonun sırrı, aktivitenin kendisinden keyif almanızı sağlayacak bir şey bulmakta yatmaktadır. Ulaşılacak hedef hakkında düşünmekten çok, süreci sevmekle ilgilidir.

Örneğin, kendinizi sosyal bir insan olarak görüyorsanız ve daha fazla egzersiz yapmak istiyorsanız, ormanda tek başınıza saatlerce yürümenin pek bir anlamı yoktur.
Bir örneğiniz var mı?

Hadi koşuya çıkalım. Seni ne mutlu eder? Gördüğüm doğa mı? Yüzündeki hava mı, rüzgar mı, güneş mi? Hoş vücut hissi? Duyularınızı sürecin kendisine açmanıza yardımcı olur. Yani yaptığımız işin güzelliğine odaklanıyoruz. Bu, içsel motivasyona, yani içimizden gelen motivasyona karşılık gelir. Öyleyse soru şu: Eylemin kendisinde gerçekten neyden keyif alıyoruz? Örneğin, kendinizi sosyal bir insan olarak görüyorsanız ve daha fazla egzersiz yapmak istiyorsanız, ormanda tek başınıza saatlerce yürümenin pek bir anlamı yoktur. O halde sosyalleşmeye daha uygun bir spora ihtiyaç vardır.

Peki formüle edilmiş hedefler kendinizi motive etmek için önemli mi?

Evet ama bu aklınızdaki şeye bağlı. Büyük hedeflerden bahsederdik ve enerjiyi açığa çıkarmak için büyük hedeflere ihtiyaç olduğunu düşünürdük. Bugün insanların refahına daha fazla odaklanma eğilimindeyiz, çünkü sürekli olarak bir performans zirvesinden diğerine çabalayanlar da örneğin tükenmişlik veya anksiyete bozuklukları nedeniyle hastalanabilirler. Özellikle bu kriz zamanlarında birçok araştırmacı, daha küçük hedefler belirleyerek ve bunları sakin bir şekilde adım adım uygulayarak kendi psikolojik dayanıklılığınızı güçlendirmenizi öneriyor.

Bu özellikle mi demek oluyor?

Eğer hemen bir saat koşmak istemiyorsanız beş dakika ile başlayabilirsiniz. Kendinizi yalnız hissediyorsanız ancak sosyal açıdan pek aktif değilseniz, öncelikle gün boyunca insanlarla kısa bir süre konuşmalısınız, örneğin süpermarket kasasında küçük sohbetler yaparak. Değişim hiçbir baskıya, hiçbir strese, daha fazlasına, daha yoğununa, hatta daha hızlısına ihtiyaç duymaz. Kendinizi sürekli olarak daha da yükseğe iterseniz, bir şey yapmanın neşesini geliştiremezsiniz. Baskı motivasyonu yok etme eğilimindedir. Sadece koşmaya başlayın ve koşmayı sevin; bu yardımcı olur.

Araştırma, mutluluk anlarının yaşanmasına en çok hangi faktörün katkıda bulunduğunu biliyor mu?

Ampirik çalışmalar aynı şeyi tekrar tekrar gösteriyor: topluluk, sıcak ilişkiler merkezi faktördür. Bu partneriniz olabilir. Ancak bunlar aynı zamanda uzun süredir arkadaşlar, tanıdıklar, komşular da olabilir. Ancak bu aynı zamanda yabancılarla kısa süreli temas da olabilir. Örneğin dışarıdayken birine kısaca gülümsediğimizde. Veya alışveriş yaparken çiçekçiyle konuşun. Komşunuzun kapısının önüne bir kavanoz reçel koyun. Bütün bunlar refaha büyük katkı sağlıyor. Dahası, hayatta bir şeye bağlılık, anlamlı bir şey yapmak ve hedefler belirleyip onlara ulaşmak, yani etkili olma hissine sahip olmaktır.

Mutluluk araştırmaları yaşam memnuniyetinin yaklaşık yarısının genlere bağlı olduğunu varsaymaktadır. Yani hayatta ne kadar mutlu yaşayacağınıza tamamen kendiniz karar veremezsiniz.

Aslında nörobilimciler bu yüzde 50’nin değişmez olduğunu düşünüyorlardı. Bugün bunun doğru olmadığını biliyoruz. Bunu şöyle düşünebilirsiniz: Beyindeki bazı reseptörlerin sayısı doğuştandır. Bunlar mutluluk duygusu yaratan nörotransmitterlerin iletilmesinden sorumludur. Yani özellikle dopamin, serotonin ve endorfin. Bazı insanlarda daha az var, bazılarında ise daha fazla. Ancak olumlu olayları hayatımıza aktif olarak katarsak, sonradan alıcıların sayısı bir miktar artabilir. Yani beyin, sahip olduğumuz deneyimler aracılığıyla değişir.

İyimserlik, bunun işe yaraması için üzerime düşeni yaparsam iyi olacağına dair güvenim olduğu anlamına gelir.
Peki kendi genetik sınırlamalarımızı bir dereceye kadar ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir miyiz?

Kesinlikle. Ve aktif olarak şekillendirebileceğimiz diğer yarısı var. Hayatımızda ne yapıyoruz? Çevremiz refahımızı nasıl şekillendiriyor? Ancak harekete geçmezseniz tek başına olumlu düşünmenin hiçbir faydası yoktur. İyimserlik sadece her şeyin yoluna gireceğini düşündüğüm anlamına gelmez. Bu saçmalık çünkü her şey iyi değil. İyimserlik, bunun işe yaraması için üzerime düşeni yaparsam iyi olacağına dair güvenim olduğu anlamına gelir.

Bir şeyi başardığımızda neden kendimizi bu kadar iyi hissediyoruz?

Bir şeyi başardığımızda tüm vücut endorfinle dolar. Temel olarak vücudun kendi morfinidir. Bu geçmiş zamanlardan kalma bir ödül sistemidir, çünkü evrim muhtemelen bizim mağarada öylece oturup açlıktan ölmemizi istemiyordu. Ama bunun yerine harekete geçiyoruz. Biz insanlar olarak bunu yapmak, yaratmak ve büyütmek bizim doğamızda var.