2023 Nobel Kimya Ödülü: Kuantum noktalarının keşfi verildi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Stokholm. Parlak renklere sahip televizyonlar ve daha verimli güneş pilleri umudu: Bu yıl Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktaları olarak adlandırılan araştırmalara öncülük eden üç öncüyü onurlandırıyor. Yapay atomlar olarak da bilinen yapılar, diğer şeylerin yanı sıra özellikle renkli ışık kaynakları olarak kullanılıyor. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin çarşamba günü Stockholm’de duyurduğu gibi, Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexei Ekimov, 80’li ve 90’lı yıllarda nanoteknolojinin bu alanının önemli temellerini attılar.

Resmi duyurudan birkaç saat önce, kazananların isimleri bir e-posta mesajında yanlışlıkla belirtilmişti. Akademi hâlâ bunun nasıl olabileceğini araştırıyor.

Kuantum noktaları nedir?

Modern QLED televizyonlarda diğer şeylerin yanı sıra kuantum noktaları da kullanılıyor. Ayrıca kuantum bilgisayarlarda, güneş pillerinin verimliliğinin arttırılmasında ve kanser tedavisinde de rol oynuyorlar.

Eski Sovyetler Birliği’nde doğan 78 yaşındaki Alexei Ekimov, Nobel Vakfı’nın açıkladığı gibi 1980’lerin başında renkli camda boyuta bağlı kuantum etkilerini göstermeyi başardı. Birkaç yıl sonra, New York’taki Columbia Üniversitesi’nden şu anda 80 yaşında olan Amerikalı Louis Brus, bu etkileri ilk kez bir sıvı içinde serbestçe hareket eden parçacıklarda gösterdi.

1993 yılında Fransa doğumlu araştırmacı Moungi Bawendi söylendiği gibi kuantum noktalarının üretiminde devrim yarattı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden 62 yaşında olan bu kişi, yapıların kullanılmasını mümkün kıldı.

Özellikler boyuta göre değişir

Stuttgart Üniversitesi 3. Fizik Enstitüsü başkanı Jörg Wrachtrup’un açıklamasına göre kuantum noktaları benzersiz fiziksel özelliklere sahip küçük toplar olarak hayal edilebilir. Kabaca söylemek gerekirse, birçok bireysel atom bir arada yerleştirilmiştir.

Bu konuda özel olan şey: Kuantum noktalarının özellikleri (renk dahil) boyutlarına göre değişir. Bu, üretim sırasında çok kolay etkilenebilir. Wrachtrup, “Bu, kuantum noktalarının kimyasını çok esnek ve çok yönlü hale getiriyor” dedi. Prensip olarak kuantum noktaları uyarılabilen ve daha sonra ışık yayan boyalardır.

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden (LMU) fizikçi Alexander Urban, “Kuantum noktaları televizyonlarda birkaç yıldır ticari olarak kullanılıyor” dedi. “Avantajı renkleri çok daha iyi kontrol edebilmenizdir. Daha parlaklar, daha parlaklar ve QLED’lerin dayanıklılığı da daha yüksek olmalı.”

Kuantum noktalarının keşfi: Üç nano araştırmacı Nobel Kimya Ödülü’nü aldı

Moungi Bawendi, Louis Brus ve Alexej Ekimow, sözde kuantum noktalarının keşfi ve geliştirilmesi nedeniyle onurlandırıldı.

© Kaynak: Reuters

Kuantum bilgisayarlarda kullanın

Kuantum noktalarının bir diğer uygulama alanı ise kuantum bilgisayarlardır. Tıpta belirli yapıları işaretlemek için kuantum noktaları kullanılabilir. Bunu yapmak için moleküllere bağlanırlar, onlar da belirli proteinlere spesifik olarak bağlanırlar. Bunlar daha sonra uyarım yoluyla görünür hale getirilebilir. Urban, “Avantajları, kuantum noktalarının bu hedef hücreleri görünür hale getirmesi ve çok çabuk solan tipik organik boyalardan çok daha dayanıklı olmasıdır” diye açıkladı.

LMU fizikçisi, “Fotovoltaikte, güneş pillerinde kuantum noktalarının kullanılmasına yönelik araştırmalar da sürüyor” dedi. Ancak verimlilik şu anda ticari kullanım için çok sınırlı: Urban, silikon bazlı güneş pilleri için yüzde 26’ya kıyasla yüzde 18’den bahsediyor.

“Yaşananlardan derin üzüntü duyuyoruz”

Kazanan üç kişinin isimleri o sabah İsveç medyasına gönderilen bir mesajda yer aldı. “Bunun elbette çok talihsiz bir durum olduğunu söyleyeyim. Olanlardan derin üzüntü duyuyoruz” dedi İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Genel Sekreteri Hans Ellegren. Nobel Ödülleri söz konusu olduğunda, kazananların resmi olarak duyurulana kadar kesinlikle gizli tutulması aslında bir gelenektir. Son derece nadir istisnalar dışında, şimdiye kadar her zaman başarılı olan şey.

Bu yıl kimyagerlere verilen en prestijli ödül toplam on bir milyon kron (yaklaşık 950.000 Euro) değerinde. Ödüllerin törensel sunumu geleneksel olarak kurucu Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta yapılıyor.

Pazartesi günü Nobel Tıp Ödülü, mRNA korona aşılarının geliştirilmesine yönelik temel çalışmaları nedeniyle Macar doğumlu biyokimyacı Katalin Karikó ve ABD’li immünolog Drew Weissman’a verildi. Almanya’da çalışan Ferenc Krausz ve diğer iki araştırmacı, son derece kısa ışık parlamalarını geliştirdikleri için Salı günü Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Haberler